Topgolf

Zelfs een stijve nek kan Scottie Scheffler niet stoppen in spannende The Players; Dewi Weber grijpt nét naast zege

Zelfs met een zere nek wist de o zo dominante Scottie Scheffler zijn titel te verdedigen in The Players, na wat misschien wel de mooiste en spannendste ontknoping was op de PGA Tour in tijden. Ook Dewi Weber was dicht bij de overwinning, maar die glipte in Florida nét door haar vingers.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Hoe ging DIE putt er niet in? Over die vraag straks meer…

Toen Scottie Scheffler vrijdag op een campingstoeltje zat en een nekmassage ontving, leek het succesvol verdedigen van zijn titel héél ver weg. Maar pijn of niet, de nummer 1 van de wereld bleef knokken, bracht een 69 (-3) binnen, eindigde een dag later met drie opeenvolgende birdies en hield zijn kansen levend.

“Ik ben best trots op hoe ik heb gestreden”, zei de nummer 1 van de wereld na de derde ronde. “Ik ben niet iemand die opgeeft. Dus om zo te eindigden en mezelf nog een kans te geven voor morgen… Dit momentum ga ik zeker gebruiken.” En later: “Het is maar een beetje nekpijn.”

Heerlijke vierstrijd

Een kans was alles wat de beste ballstriker sinds Tiger Woods nodig had. Scheffler, die sinds vorige week ook zijn problemen met de putter onder controle heeft, begon zondag met een achterstand van vijf slagen op de leider. Olympisch kampioen Xander Schauffele lag op pole position, met Wyndham Clark net achter hem. In de loop van de slotdag zouden zij zich samen met Scheffler en Open-kampioen Brian Harman van de rest afscheiden, waardoor het op de Stadium Course van TPC Sawgrass een heerlijke strijd werd tussen vier spelers uit de top 10 van de wereldranglijst.

Hole-out eagle

Scheffler bracht het balletje voor zichzelf aan het rollen op hole 4, waar hij uitholede voor eagle van een kleine 85 meter. Vanaf dat moment was hij los. Birdies volgden op 5, 8, 9, 11 en 12, waarna hij de leiding al (gedeeld) te pakken had. De titelverdediger miste vervolgens een korte putt voor -20, maar die score wist hij alsnog te bereiken met de birdie op hole 16. Scheffler tekende uiteindelijk zijn kaart met een voorsprong van één slag en ging afwachten of het genoeg was. Dat zou het blijken te zijn na een zinderende ontknoping.

Drie spelers op -19

Schauffele had richting het einde bogey-bogey gemaakt, maar stond na 17 holes toch nog op -19. Hetzelfde gold voor Clark, die het op de tweede negen eventjes kwijt leek te zijn, maar zich toch weer herpakte met fraaie birdies op 16 en de befaamde eilandgreen van 17. Een groep eerder had ook Harman aan één birdie genoeg voor een play-off, maar ze vielen allemaal niet. Laatstgenoemde lukte dat vanuit de dennennaalden niet. Schauffele gaf zichzelf met een te lange approach geen reële kans, waardoor het allemaal van Clark afhing.

Brute lip-out

Van iets meer dan vijf meter leek de putt de hele tijd de juiste lijn te hebben. Clark had zijn fistpump al in de aanslag, toen de bal op de meest brute wijze niet gegrepen werd door de zwaartekracht en uit-lipte. De US Open-kampioen bleef vol ongeloof achter, terwijl Scheffler ergens op de range het goede nieuws kreeg. Scheffler was in 50 jaar The Players de allereerste speler die zijn titel wist te prolongeren. Hij won een week geleden bovendien ook al de Arnold Palmer Invitational. Wie toen als tweede eindigde? Wyndham Clark.

De runner-up kon er wel om lachen, dat de beste golfer op aarde ondanks nekklachten toch weer kwam opzetten. “Toen ik op hole 11 voor het eerst naar het scorebord keek, moest ik eventjes grinniken. Ik zei: natuurlijk staat hij daar weer”, aldus Clark.

Caddie Ted Scott gaf na twee dagen geen stuiver meer voor de kansen van zijn pupil. “Vrijdagavond zei ik tegen mijn vrouw: ik zie hem dit weekend niet spelen. Zelfs voor de laatste ronde kon hij zijn hoofd niet draaien. Maar he found a way, zoals alle grote spelers dat doen.”

Uitslag

Weber vierde

Dewi Weber heeft in het tweede toernooi van het seizoen op de Epson Tour net naast de overwinning gegrepen. De 27-jarige Nederlandse sloeg af in de laatste groep en ging met nog twee holes te spelen gedeeld aan de leiding, waarna het met een dubbel-bogey op de par-4 17de en nog een bogey op de slothole door haar vingers glipte in de IOA Golf Classic. Ze eindigde als vierde, goed voor $10.741,- en de nodige punten. In de ‘Race for the Card’ staat ze nu 8ste.

Jessica Peng uit Taiwan verliet Alaqua Country Club met de overwinning. Het was haar eerste zege als professional, terwijl ze die status toch al zeven jaar heeft. Haar beste resultaat op de Epson Tour was een T9 in 2022. “Ik dacht dat dit mijn laatste jaar als tourspeelster zou zijn, maar na deze overwinning denk ik dat ik toch maar doorga.”

Uitslag

NGF Competitie

Afgelopen zaterdag ging ook de hoofdklasse van de NGF Competitie weer van start. Regerend landskampioen bij de vrouwen Houtrak ging op de Kennemer ruim onderuit tegen de Eindhovensche (5-13). De mannen speelden hun eerste wedstrijden op Princenbosch en Broekpolder. Op de laatste baan veegden de kampioenen van de Koninklijke Haagsche de vloer aan met promovendus Amelisweerd (1-17). Slechts één partij eindigde in een puntendeling.

Check hier alle uitslagen

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.