Beeld: Epson Tour
Na een knappe 23e plaats begin februari heeft Weber al direct een lange break. Je zal het bijna een tweede off season kunnen noemen, want pas eind maart komt ze weer in actie. Op dit moment heeft de LPGA zich voor een reeks toernooien verplaatst naar Azië, waarvoor zij niet geplaatst is.
“Deze break duurt wat langer dan iedereen had gehoopt. Ik kom in de tussentijd niet in actie in competitie, ook niet op de Epson Tour", vertelt Weber. "Deze periode benut ik echt om mijn spel verder te finetunen, en extra tijd door te brengen met mijn coaches. De 23e plaats was voor mij een bevestiging dat ik er goed voor sta.”
Voldoende tijd dus om even te bellen naar Nederland. We voelen Weber aan de tand met vijf dilemma's. Ze moet snel antwoord geven, maar mag haar keuze vervolgens uitgebreider toelichten.
Proces of resultaat?
“100 procent resultaat. Fijn dat ik daar straks uitgebreider uitleg over kan geven.”
Groeien als speler of winnen als prioriteit?
“Groeien als speler.”
Mentale kracht of fysieke kracht?
“Mentale kracht.”
Plaatsen voor grote toernooien of constante prestaties en kaartbehoud?
“Plaatsen voor grote toernooien.”
En dan een gevoelige: Solheim Cup 2026 in je geboorteland Nederland of Olympische Spelen 2028 in je woonplaats Los Angeles?
“Aiii, ja, Solheim Cup.”
Je was stellig bij je eerste antwoord: resultaat boven proces. Leg uit.
“Ja, van kinds af aan ben ik iemand die graag wil winnen en daarbij is dus resultaat echt mijn drijfveer. Zonder de wil om te winnen zou ik niet zo lang zoveel tijd geïnvesteerd hebben in de sport. Als je mijn kinderkamer van toen ik 12 was zou binnenwandelen, dan zie je posters van sporthelden met grootse prestaties.
Afgelopen jaar is er een switch geweest, want inmiddels is wel duidelijk dat je in golf niet altijd kunt winnen. Sterker nog, ik heb als professional nog nooit gewonnen. Dus waar winnen mij als kind heel makkelijk afging, blijkt het nu als pro allesbehalve makkelijk te zijn. En zodoende kom je erachter dat resultaat niet behaald kan worden zonder een proces aan te gaan.
Ik vertelde na mijn eerste toernooi dat de aanpassing in mijn swing nu tot uiting komt. Het was niet één aanpassing, maar een reeks kleine aanpassingen waar ik zeker vijf jaar aan gewerkt heb. De ene stap kan niet zonder de andere. Toen ik in december mijn tourkaart binnensleepte, bevond ik mij in een andere stap dan tijdens het vorige toernooi. Het ligt heel genuanceerd. Dus ja, ik speel voor resultaat, ik wil altijd winnen en dat is ook echt een van mijn doelen voor dit seizoen."
Je gaf bij dilemma 2 aan dat groeien als speler belangrijker voor je is dan winnen. Dat staat lijnrecht tegenover je eerste antwoord en hetgeen je zojuist schetst. Hoe verklaar je dat?
“Ja, in golf kun je de nummer één van de wereld zijn, maar dan kun je nog steeds niet op je lauweren rusten, je wilt dan nog steeds groeien en verbeteren. In mijn geval, toen ik een tijdje minder goed speelde, kwamen er gedachtes als: waarom doe ik dit eigenlijk? En dan kom je tot de conclusie dat winnen leuk is en goed spelen altijd belangrijk. Maar er moet toch meer zijn? Het proces zit hem ook in het groeien als speler en als persoon. Stel dat ik een keer win en uiteindelijk stop met spelen, dan hoop ik dat mensen me herinneren als persoon en de weg die ik heb afgelegd. En niet om die ene speelster met een x-aantal overwinningen.”
Ik denk dat ik een van de sterkere speelsters op de tour ben. Maar we spelen golf en niet een competitie squatten of armpjedrukken
Mentale kracht vind je belangrijker dan fysieke kracht?
“Ik was als kind fysiek al heel sterk. Toen ik een jaar of 16 was, werd ik een beetje lui, maar nu vind ik fysieke training heel leuk. Ik denk ook wel dat ik een van de sterkere speelsters op de tour ben als het gaat om fysieke kracht. Maar we spelen golf en niet een competitie squatten of armpjedrukken. Dus ja, fysieke training is belangrijk, maar op de LPGA winnen ook speelsters die vooral mentaal heel sterk zijn. Op het juiste moment je hoofd koel houden, dat maakt uiteindelijk het verschil.
Ik werk sinds eind 2023 met een mental coach. We stellen langetermijndoelen op, maar omdat ik zo resultaatgericht ben, maken we ook per toernooi een soort scorekaart met mentale doelen voor dat weekend. Zolang ik daar geen 10 scoor, blijft er werk aan de winkel, ook op dat vlak. Heel leerzaam en een goede houvast.”
Je plaatst je liever voor grote toernooien dan dat je constante prestaties behaalt en kaartbehoud veiligstelt. Waarom?
“Ja, ik vind het eigenlijk wel grappig dat ik hiervoor koos, want eigenlijk is mijn doel dit jaar top 60 en kaartbehoud. En daar kom ik door heel constant te spelen. Maar goed, een snellere zekerheid op kaartbehoud kan ik bewerkstelligen door goed te spelen op een groot toernooi. Misschien dat ik het daarom gekozen heb.”
En dan de keuze voor de Solheim Cup 2026 in je geboorteland Nederland of de Olympische Spelen van 2028 in je woonplaats Los Angeles. Een lastige?
“Ja, nu ga ik ergens twijfelen. Ik zei de Solheim Cup, omdat het de eerste keer in Nederland is. Dat is mijn vaderland en gedurende mijn carrière zal dit mogelijk de enige keer zijn dat ik de kans heb het in Nederland te spelen. Hoewel, de Olympische Spelen in mijn ‘home town’ Los Angeles, dat is natuurlijk ook heel vet.
Ik ga toch voor de Solheim Cup, want die is eerder en dan weet ik dat ik op de goede weg zit. Stel dat ik me daarvoor plaats, dan gaat de Olympische Spelen me ook wel lukken.”