Naar aanleiding van het artikel over een toekomst waarin je geen ballen meer hoeft kwijt te raken, stelde een lezer een interessante vraag: hoe duurzaam zijn golfballen? Jaarlijks belanden naar schatting 300 miljoen golfballen in de natuur, wat een groot probleem vormt voor het milieu. Dat roept vragen op: hoelang duurt het voordat een golfbal afbreekt, en wat betekent dat voor de planeet? Zijn er al initiatieven om golfballen duurzamer te maken of te recyclen?
Srixon, bekend van tourballen zoals de Z-STAR, is bezig met verduurzaming. Het moederbedrijf, de Sumitomo Rubber Group, heeft ambitieuze doelen gesteld: tegen 2050 willen ze volledig duurzame producten produceren en klimaatneutraal opereren. Een opvallende stap in deze richting is de ontwikkeling van de Z-STAR+e, een concept-golfbal die gebruik maakt van biobased materialen, waaronder urethaan van maïs voor de buitenlaag (die ervoor zorgt dat de bal meer spint). Deze innovatie vermindert de CO2-uitstoot tijdens de productie en komt overeen met de besparing van miljoenen plastic flessen.
Srixon maakt ook stappen in de richting van duurzaamheid met hun verpakkingen. Sinds 2021 worden plastic vensters in doosjes geleidelijk verwijderd, en vanaf 2024 verdwijnt zilverfolie. Het bedrijf heeft daarnaast doelen gesteld om in 2030 20 procent van de gebruikte materialen in oefenballen te vervangen door duurzame alternatieven en in 2050 volledig over te schakelen op duurzame grondstoffen voor alle ballen.
De Z-STAR+e is (nog) niet beschikbaar voor de consument, maar het is een teken dat Srixon wel degelijk bezig is met het vinden van oplossingen. De moderne golfbal zit (dankzij miljarden aan investeringen in R&D) boordevol technologie om elke meter extra afstand uit je slag te halen.
Van geavanceerde materialen tot aerodynamische ontwerpen, alles draait om maximale prestaties. Maar het is juist deze technologie die het moeilijk maakt om duurzame alternatieven te vinden. Duurzamere materialen kunnen het productieproces en de prestaties van een golfbal beïnvloeden, wat de reden is waarom veel merken voorzichtig zijn om deze richting op te gaan.
Srixon gaat de uitdaging aan door te experimenteren met biobased materialen, maar het is duidelijk dat de balans tussen prestatie, duurzaamheid en kosten moeilijk te bereiken is zonder concessies te doen.
Golfballen verliezen hoort bij golf, en dit draagt bij aan de constante vraag naar nieuwe ballen. Jaarlijks belanden er 300 miljoen golfballen in de natuur, wat de noodzaak benadrukt voor duurzamere alternatieven. Hoewel fabrikanten zoals Srixon veel vooruitgang hebben geboekt met de prestaties van traditionele ballen, kan de investering in volledig duurzame ballen minder aantrekkelijk zijn wanneer de technologische voordelen van huidige materialen groter zijn.
Toch wordt er steeds meer aandacht besteed aan de impact van golfballen op het milieu. Innovaties zoals de Z-STAR+e tonen aan dat de industrie zich niet onverschillig opstelt tegenover milieukwesties. Gedreven door de kritische consument kan dat mogelijk een verschuiving in de industrie teweegbrengen.