Nieuws

Slag van de maand: Pavon schrijft historie na geweldige approach op moment suprême

Van briljante putts tot duizelingwekkende drives: in de rubriek 'Slag van de maand' belichten we elke eerste donderdag van de maand de meest bijzondere slag op een van de tours. Deze keer gaat die eer naar Mathieu Pavon. Dankzij een cruciale approach op de 72ste hole won hij het Farmers Insurance Open.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Met een bijzondere birdie op de slothole schreef Pavon geschiedenis, door als eerste Fransman sinds de Tweede Wereldoorlog (op de PGA Tour ook wel de 'modern era' genoemd) te winnen.

De Fransman had op de par-5 18de zijn afslag in de fairwaybunker geslagen, om de bal vervolgens verder links de diepe rough in te slaan. Wat resteerde was een slag van 130 meter, over het water. Met veel kracht kreeg Pavon de bal met een ijzer-8 toch op de green. De putt van iets minder dan drie meter ging erin om Nicolai Højgaard met een birdie en een 69 (-3) een slag voor te blijven.

"Ik heb er geen woorden voor", reageerde Pavon. "Het is een lange weg geweest. Ik heb zeven jaar gewacht om te winnen in Europa. Het is gewoon geweldig. Ik ben blij dat ik nog niet gehuild heb", reageerde de winnaar, die 185 toernooien nodig had op de DP World Tour, maar in zijn derde start als rookie op de PGA Tour wint.

'Ik denk dat ik het kan'

Terug naar de bewuste slag van de maand. De caddie van Pavon stelde voor om voor zijn derde slag op 18 nogmaals een lay-up te slaan, en zo misschien een par te redden en de play-off te halen.

Ik was op dat moment zo opgepompt dat ik wist dat ik de energie had om de bal de green op te krijgen

"Ik zei: luister Woody (zijn caddie, red.), de ligging is niet zo slecht, en ik denk dat ik het kan", blikt Pavon terug op de benarde situatie. "Hij zei: 'Oké, maar het is jouw besluit'. En ik was op dat moment zo opgepompt dat ik wist dat ik de energie had om de bal de green op te krijgen. Ik mikte op het midden van de green omdat ik wist dat het clubblad dicht zou slaan door de diepe en dikke rough. De bal kwam er als een vlinder uit en volgde de slope op de green en ik had een putt van drie meter over. Dat was het moment om te laten zien dat ik het lef had om het toernooi te finishen. En ik deed het, dus ik ben heel blij over die laatste hole."

Sportfamilie

Pavon stond ooit op het punt te stoppen met golf, al voordat hij pro was. Vanwege de yips. "Het was tien, elf jaar geleden toen ik een techniek ontdekte. Ik werkte er zo hard aan dat ik er vertrouwd mee werd en nu is het een wapen", aldus de Fransman. Zijn moeder is golflerares en zijn vader was een profvoetballer, die onder meer de Franse competitie heeft gewonnen. Sport speelde dus een belangrijke rol in de familie Pavon.

Het kan snel gaan als je goed bent. Pavon won vorig jaar het Spaans Open - zijn eerste zege - en noteerde in de seizoensfinale van de DP World Tour vier birdies op de laatste vier holes om zo een van de tien kaarten voor de PGA Tour veilig te stellen. Met zijn zege in het Farmers Insurance Open is de 31-jarige Fransman zeker van speelrecht op de PGA Tour tot 2026.

Eerste Fransman

De nummer 34 van de wereld is de eerste Fransman die op de PGA Tour weet te winnen. Landgenote Céline Boutier maakt furore op de LPGA en won vorig jaar vier keer, inclusief het Evian Championship. In Frankrijk waren ze door het dolle heen van enthousiasme over de zege van Pavon:

Suggesties voor de slag van de maand van februari? Mail redactie@golf.nl!

Lees meer over
Topgolf DP World Tour PGA Tour