Golfsport

Bal onspeelbaar: wanneer mag je dat bepalen en wat zijn je ontwijkopties?

Geen enkele golfer vindt het fijn om te besluiten dat zijn bal onspeelbaar is. Soms is het toch de beste optie, omdat de bal spelen zoals hij ligt waarschijnlijk meer slagen kost. Wanneer en hoe verklaar je de bal onspeelbaar en wat zijn je opties?
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Overal in de baan, behalve in een hindernis, mag je de bal onspeelbaar verklaren. Als je bal onspeelbaar in een hindernis ligt, mag je die situatie alleen ontwijken door de hindernisregel toe te passen (Regel 17).

Alleen de speler mag beslissen of de bal onspeelbaar is. Ook al zeggen je medespelers misschien dat de bal niet onspeelbaar is, jij beslist. Dat mag dus ook vanaf midden fairway als je dat zou willen. Met een strafslag pas je vervolgens een van de ontwijkopties toe volgens Regel 19.2 (bal onspeelbaar in het algemene gebied of op de green) of 19.3 (bal onspeelbaar in een bunker).

Als je de bal hebt gevonden en onspeelbaar verklaart, zijn er drie ontwijkopties met bijtelling van een strafslag:

  • Procedure van slag en afstand toepassen
  • Recht naar achteren ontwijken
  • Zijwaarts ontwijken

De speler mag overigens de procedure van slag en afstand volgens Regel 18.1 altijd toepassen, zelfs als de oorspronkelijke bal niet is gevonden of geïdentificeerd. Met bijtelling van een strafslag speel je dan de bal van de plaats van waar je vorige slag is gedaan.

Diagram 19.3 onspeelbare bal in de bunker

Als je de bal in een bunker onspeelbaar verklaart en je recht naar achteren of zijwaarts ontwijkt met bijtelling van een strafslag, moet de bal worden gedropt in de bunker. Ook moet de gedropte bal tot stilstand komen in de bunker. Je hebt voor een onspeelbare bal in een bunker overigens een extra ontwijkoptie: je mag recht naar achteren ontwijken en buiten de bunker droppen, maar dat kost je een extra strafslag en dus totaal twee strafslagen.

Lees meer over
Golfregels