Nieuws

'Mag je na een flinke hagelbui met een club of met de hand een strook van de bal naar de hole hagelvrij maken?'

In de rubriek 'Stel je regelvraag' geven we antwoord op vragen over de golfregels en het handicapsysteem. In deze aflevering gaat het over de gevolgen van een hagelbui, de bal niet kunnen terugplaatsen vanwege een divot van een andere bal en het spelen van een verkeerde provisionele bal.

Ronald: "Rory McIlroy speelde zijn bal geen vijf centimeter van de bal van zijn medespeler op de fairway. Een van de spelers zal zijn bal moeten markeren en mogelijk ook zijn marker moeten verplaatsen. Normaal zal degene die het verst ligt moeten markeren. Probleem is nu dat zodra de eerste bal geslagen is er een divot zal zijn op de plek waar de andere bal lag. Daarom werd eerst de verste bal gespeeld. Maar dat zou bij matchplay niet kunnen. Nu heb je volgens mij altijd recht op de ligging die je had toen je bal tot stilstand kwam. Mag je nu bij het terugplaatsen de bal zo dicht mogelijk bij de originele plek plaatsen, niet dichter bij de hole, zodat je geen last hebt van de divot?"

Als de oorspronkelijke ligging van de opgenomen bal is veranderd, moet de speler de bal plaatsen op de dichtstbijzijnde plek met een ligging die zoveel mogelijk lijkt op de oorspronkelijke ligging. Deze moet binnen één clublengte van de oorspronkelijke plek zijn, in hetzelfde gebied van de baan en niet dichter bij de hole (Regel 14.2d(2)).

Als deze situatie zich voordoet bij een bal die in zand ligt, is de procedure anders. De oorspronkelijke ligging moet dan zoveel mogelijk worden hersteld en de bal moet op de oorspronkelijke plek worden teruggeplaatst (Regel 14.2d(1)). Omdat de speler de bal heeft opgenomen, omdat die het spel van zijn medespeler belemmerde, mag de speler de bal niet schoonmaken (Regel 15.3b).

Cees: "Een speler slaat af op een par 3, waarvan de green hoog ligt. Aangekomen bij de green kan de speler zijn bal niet vinden. Op enig moment roept de speler dat hij zijn bal heeft gevonden, beneden naast de green. Vervolgens chipt hij de bal naar de hole. Bij de hole aangekomen blijkt zijn oorspronkelijke bal in de hole te liggen. Wat nu?"

Op het moment dat de speler de bal heeft uitgeholed is de hole uitgespeeld, ook als de speler niet weet dat zijn bal in de hole ligt. Het vervolgens per ongeluk spelen van een verkeerde bal heeft geen gevolgen voor zijn score (Regel 6.5). De speler krijgt geen straf en heeft in deze situatie een hole-in-one gemaakt. 

Frits: "Wat zeggen de regels over een provisionele bal die van een verkeerde plaats wordt gespeeld of onjuist is gedropt? Houd de bal dan nog de status van provisionele bal (inclusief de bijbehorende straf)? Indien de oorspronkelijke bal niet wordt gevonden en met de foute provisionele bal wordt doorgespeeld, wat zijn dan de gevolgen voor de score van de speler bij strokeplay?"

Voor de oorspronkelijke en provisionele bal gelden dezelfde regels. Slagen met de provisionele bal en straffen die daarmee zijn opgelopen tellen echter pas vanaf het moment dat de provisionele bal de bal in het spel wordt volgens Regel 18.3c. Dus als de oorspronkelijke bal wordt gevonden binnen 3 minuten, dan maakt het niet uit of je met de provisionele bal iets verkeerd hebt gedaan, maar zodra de provisionele bal de bal in het spel wordt, tellen strafslagen voor bijvoorbeeld het spelen van een verkeerde plaats of het verkeerd droppen wel mee.

Erik: "Tijdens een wedstrijd kregen we te maken met een fikse hagelbui, met een witte green als gevolg. Hagelstenen zijn (naar keuze van de speler) tijdelijk water of losse natuurlijke voorwerpen. Als de bal op de green ligt, heeft de eerste optie met een geheel bedekte green geen zin. De discussie ontstond vervolgens of het toegestaan was met een club of met de hand een (smalle) strook van de bal(marker) naar de hole hagelvrij te maken. Handig gebruik van de regels, of wordt de speellijn hiermee verbeterd? Of de green getest?"

Hagelstenen mogen worden beschouwd als losse natuurlijke voorwerpen (zie definitie). Volgens Regel 15.1a mag een speler overal, binnen en buiten de baan, losse natuurlijke voorwerpen wegnemen en mag dit op elke manier doen (met de hand, een club of andere uitrusting). Het wegvegen van hagelstenen met de hand, een club of bijvoorbeeld een handdoek, waarbij een speelbare lijn wordt gecreëerd is dus toegestaan en wordt ook niet beschouwd als het opzettelijk testen van de green.

In deze aflevering zijn de vragen beantwoord door Walter Haandrikman (voorzitter van de Regel- en Handicapcommissie van de NGF), Trudy Jonkman (Regel- en Handicapcommissie van de NGF) en Robert Hage (NGF Regels en Handicap).

Heb je ook een regelvraag?

GOLF.NL beantwoordt jouw regelvragen. Heb je een vraag? Stuur een mail naar regelvraag@golf.nl of een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram). Stuur als het kan ook een foto mee van de regelsituatie!
Lees meer over
Golfregels