Wedges zijn op veel verschillende manieren in te delen in categorieën. Een van die categorieën is die van gelaagd of ongelaagd. Fabrikanten hebben het over plated en non-plated, wat simpelweg betekent mét of zonder finish. Veel wedges krijgen een buitenlaag van nikkel of chrome om het staal te beschermen, bijvoorbeeld tegen roest. Daarnaast kunnen de merken er een leuke cosmetische draai aan geven, bijvoorbeeld met een zwarte of blauwe glans of juist zo klassiek mogelijk.
Als je een wedge koopt zonder finish - de meeste merken noemen dit 'raw' - is de kans groot dat deze na een tijdje gaat roesten. Als je zo'n ongelaagde wedge in een emmer water zet, heb je na een week een clubblad met flink wat roest. En nu komt het: sommige golfers claimen dat die roest op het clubblad voor extra spin zorgt. Maar is dat zo?
Zorgt roest echt voor meer spin? Het antwoord is: nee. Er zijn meerdere onderzoeken gedaan (zoek maar eens op YouTube of Google) en uit bijna al die onderzoeken komt naar voren dat een roestig clubblad niet meer spin oplevert. Ook wordt duidelijk dat 'verse' nieuwe wedges voor de meeste spin zorgen, het bewijs dat een schoon, nieuw clubblad het beste presteert als het gaat om spin.
De fabrikanten zelf zeggen ook dat roest niet voor extra spin zorgt
De gedachte dat roest voor frictie/wrijving en dus meer spin zorgt is niet gek, maar te veel roest kan er ook voor zorgen dat de groeven 'opgevuld' worden en niet meer goed hun belangrijkste taak kunnen uitvoeren: het afvoeren van vocht en vuil voor zuiver contact. De diepte, de radius en de speciale randen van de groeven kunnen door roest anders presteren. Roest haalt als het ware de speciale eigenschappen van die groeven weg en maakt daarmee de prestaties onvoorspelbaar.
Roest leidt dus vooral tot inconsistente spin, en niet tot consistent méér spin. Misschien is er anekdotisch bewijs van die goede golfer in je vriendenkring, maar dat wil dus niet zeggen dat roest op elke wedge voor meer spin zorgt. Als je je wedges een week in een emmer water zet, weet je dus niet precies wat voor effect dat gaat hebben. Ga gerust je gang als je het mooi vindt, die rusty look, maar extra spin krijg je er niet mee. Ook niet onbelangrijk: de fabrikanten zelf zeggen ook dat roest niet voor extra spin zorgt.
Er zijn veel merken die 'raw'-versies van wedges aanbieden, dus zonder finish. Denk aan TaylorMade, Titleist (Vokey), Cobra en Callaway. Veel golfers vinden het er 'cool' uitzien, maar het nadeel van een wedge zonder finish is dat de groeven sneller slijten zonder die extra beschermlaag. Daar staat tegenover dat ze (volgens sommige golfers) wel lekker 'zacht' kunnen aanvoelen.
Tourspelers vinden het niet fijn als een wedge glimt in de zon
Waarom zien we dan zoveel tourspelers met roestige oude wedges? De belangrijkste reden daarvoor is het feit dat ze minder glimmen in de zon. Dit kan behoorlijk afleiden. Voor Anne van Dam is dat ook de reden dat zij met drie RAW-wedges van Callaway speelt (zie deze video van de Nederlandse tourspeelster). Daarnaast is het ook zo dat tourspelers wedges heel vaak kunnen ruilen, waarmee ze de kwaliteit en de prestaties van de groeven (zonder finish) kunnen waarborgen.
Wil jij juist het roest van je wedge verwijderen? Dat kan heel goed met een schuurspons, of zoals wedgegoeroe Roger Cleveland hieronder laat zien met 'Scotch-Brite':