Interview

Hidde (39) bewaakt de cultuur van 'oude negen' als clubmanager bij Eindhovensche: 'Ik moest daar echt aan wennen'

Hidde Verschuur is clubmanager van de Eindhovensche Golf. Soms deelt hij via LinkedIn jaloersmakende plaatjes, geschoten vanuit zijn ‘kantoor’. Dat doet hem eens te meer beseffen dat hij maar boft met deze baan bij de club, waar ze zich opmaken voor de viering van het 95-jarig bestaan. “Dat wordt hier een heel jaar feest.”

Op de dag van het interview is Noord-Brabant voor een groot deel bedekt met een laagje sneeuw. Dat betekent een ‘onspeelbare’ baan. Voor wie zich daar bij aankomst nog niet van bewust is, schept het bordje bij de slagboom duidelijkheid: course closed. Maar op de lange oprijlaan vallen andere borden meer op. Bijvoorbeeld dat met het jubileumlogo van de club en de tekst: ‘95 jaar Groots. Golf met een zachte G’. Ze zijn er enkele dagen terug neergezet, zegt Hidde Verschuur met merkbaar enthousiasme in zijn stem.

De cultuur van de club is ons veel waard

Bewuste keuze

De Eindhovensche Golf en haar leden hebben op de nieuwjaarsreceptie het jubileumjaar afgetrapt, onder meer met het op een ‘meezinger’ van Guus Meeuwis geïnspireerd jubileumlied. “Het was indrukwekkend om te zien dat 300 leden het lied al uit volle borst meezongen.” Die saamhorigheid illustreert de golfclub, meent Verschuur. De Eindhovensche Golf is een van de ‘oude negen’, het selecte gezelschap ‘besloten’ golfclubs in Nederland op leeftijd, waar je niet zomaar lid kunt worden of spelen.

In Eindhoven is zelfs het clubhuis niet open voor toevallige passanten die trek hebben in een kop koffie of een lunch. Verschuur heeft meerdere keren aangewaaide wandelaars moeten teleurstellen. Dat is een bewuste keuze van de club. “Ik heb daar echt aan moeten wennen. Ik kwam bijvoorbeeld weleens mensen tegen, die vertelden dat ze zijn afgewezen om lid te worden. Ik vond het in het begin best lastig om daarmee om te gaan, maar nu begrijp ik het wel. Het hoort bij het bewaken van de cultuur, die is ons veel waard. Dat is het unieke van de club.”

Familiair

Wat niet wil zeggen dat de Eindhovensche geen warme club is. Integendeel, betoogt Verschuur. “De club telt veel leden die al sinds hun jeugd hier golfen. En de jonge leden zijn vaak eerst door hun ouders meegenomen. Het is een familiaire club, die een groot sociaal vangnet en een veilige omgeving biedt. Nieuwe leden omschrijven het vaak als een warm bad. Ik kan me goed voorstellen dat buitenstaanders er niet zo tegenaan kijken. Voor hen is dat onzichtbaar. Als je hier niet komt of het ervaart, dan kun je je er ook geen voorstelling van maken. Maar in deze club wordt er goed voor je gezorgd. Ook voor het personeel. Zit je privé ergens mee, dan word je geholpen.”

raam bestuurskamer eindhovensche
Beeld: Hidde Verschuur

 

Balorige ballenraper

Hij spreekt uit eigen ervaring. Verschuur komt overigens niet uit een golffamilie. “Ik ben een van de vele voetballers die de transitie naar een golfer heeft doorgemaakt. Ik ben op mijn 23ste gestopt met voetbal, nadat ik door een blessure nooit meer echt mijn niveau heb gehaald. Daarvoor golfte ik ook wel. Mijn eerste aanraking met golf was een bijbaantje als balorige ballenraper op Zeegersloot. Balorig ja, want we haalden op de golfbaan ook kattenkwaad uit. Het betaalde goed, we mochten gratis ballen slaan op de drivingrange en op de par-3-baan spelen. Dat ging best aardig. Met mijn oom speelde ik mijn eerste qualifying ronde: ik had 63 stablefordpunten.”

Golf heeft veel betekend in mijn leven

Nu, op 39-jarige leeftijd, schommelt zijn handicap rond 7. Maar belangrijker dan dat: “Golf heeft veel betekend in mijn leven. Niet alleen op werkgebied. Door golf leer je jezelf ook als persoon goed kennen. Ik heb veel mooie momenten meegemaakt en ben op veel mooie plekken geweest.”

Jaloersmakend

Via Nieuw-Zeeland, waar Verschuur en zijn toenmalige vriendin tevergeefs met werk in de golfbusiness een bestaan probeerden op te bouwen, golfclub Haverleij en de Nederlandse Vereniging van Golfaccommodaties (NVG) kwam hij als clubmanager bij de Eindhovensche Golf terecht. Nu alweer zeven jaar geleden. Verschuur voelt zich er op zijn plek. Soms geeft hij daar publiekelijk blijk van door vanuit zijn ‘kantoor’ een prachtige, jaloersmakende foto van de baan te maken, die hij dan deelt op LinkedIn. “En daar krijg ik altijd heel veel leuke reacties op.”

Hij neemt ons mee naar het panorama-uitzicht vanuit de bestuurskamer. Het raam is ongeveer een meter bij een meter. “Het is niet officieel mijn kantoor, maar ik zeg altijd: waar mijn laptop is, is mijn bureau. Ik werk overal en zit soms ook in het restaurant.” Door het bewuste raam kijk je, over de eerste hole, zo de baan in. “Het is hier rustig werken. Als de kantoorplekken bezet zijn, zit ik graag hier. Ik betrap mezelf er vaak op dat ik me tijdens mijn werkronde nog vaak de toerist waan die foto’s neemt. Ook als ik zelf speel. Je krijgt hier een beetje het vakantiegevoel.” 

Jubileum

Dit jaar komt er nog een ‘gevoel’ bij. De Eindhovensche Golf viert dus het 95-jarig bestaan en dat wordt goed gevierd. Verschuur: “Het wordt mijn eerste lustrum, want vijf jaar geleden ging het vanwege corona niet door. Het thema is groots en ik verbaas me erover hoe groot het allemaal wordt aangepakt. Er zijn diverse commissies die elkaar met hun evenement willen overtreffen. Het is hier bij wijzen van spreken het hele jaar carnaval.”

Vaak krijgen we van deelnemers te horen dat dit na het Brits Amateur het beste toernooi is qua organisatie

Buiten het sociale aspect, legt de Eindhovensche Golf ook het accent op de kwaliteit van de baan en prestaties. De club heeft de ambitie om jaarlijks in de top 5 van Nederland te staan en in de top 25 van continentaal Europa.

Philips

In het verleden was de Eindhovensche het decor voor het Dutch Ladies Open en zelfs ooit het Dutch Open. Dergelijke toernooien passen ‘qua logistiek’ niet meer op de baan, tot enig verdriet van Verschuur. “We hebben wel elk jaar het sterkst bezette internationale amateurtoernooi van Nederland. Vaak krijgen we van deelnemers te horen dat dit na het Brits Amateur het beste toernooi is qua organisatie. We hebben bijna net zoveel vrijwilligers als deelnemers, spelers worden met courtesy cars naar het hotel gereden, er lopen spotters in de baan en we hebben livescoring. De hele mikmak is voor ze geregeld. De volgende stap is dat we nog betere spelers in het toernooi krijgen.”

Eindhovensche golf academy
Beeld: Eindhovensche Golf

Beeld: Eindhovensche Golf Academy

Daarnaast beschikt de club ook over een prachtig indoorcentrum, waar je kan chippen en putten, lescabines uitgerust zijn met simulatoren van Trackman en een fitnesscentrum. Die faciliteiten dragen ook bij aan een hoogwaardige jeugdopleiding, de Eindhovensche Golf Academy. Verschuur: “Topsport is hier eigenlijk van oudsher al een speerpunt. Dat is ook altijd gestimuleerd door de Philips-familie. Zij zijn nog altijd zeer betrokken.”

Lees meer over
Banen Interviews Clubs