Go for Green

Big Green Egg Open op weg naar GEO-certificaat

Het Big Green Egg Open vindt in juli plaats op de Rosendaelsche Golfclub. Voor de organisatie, in handen van de NGF en Golf Team Holland, komt deze datum nog te vroeg om het GEO-certificaat te behalen en te mogen dragen. De ambitie om dit in de toekomst wel te kunnen doen, is echter duidelijk aanwezig.
Het Big Green Egg Open maakt deel uit van de Ladies European Tour (LET) en vindt voor het tweede aaneengesloten jaar plaats op de Rosendaelsche, van 14 tot en met 17 juli. De NGF en de Rosendaelsche hebben bij de organisatie duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Daarom is er de NGF veel aan gelegen om in de toekomst het GEO-certificaat te behalen voor dit toernooi. Daarmee kan het aantonen dat het de bescherming van de natuur en het milieu op alle fronten meeneemt in de toernooiorganisatie.

Wat is GEO?

Het GEO-certificaat is een internationaal keurmerk in de golfwereld, dat aantoont dat de golfbaan én alle voorzieningen duurzaam aangelegd en beheerd worden. Het wordt uitgegeven door de GEO Foundation, een onafhankelijke non-profit organisatie die als doel heeft om de duurzaamheid en klimaatacties in en door de golfwereld te stimuleren en om de sociale en ecologische waarde van golf te versterken en te promoten.

Al ruim 100 Nederlandse golfclubs hebben dit certificaat voor het onderhoud en beheer van hun accommodatie. Clubs behalen het door de verschillende stappen van OnCourse Nederland te volgen. OnCourse is het voortraject naar GEO-certificering. Clubs die voldoen aan alle genoemde verplichte criteria voor duurzaam golfbaanbeheer ontvangen na een onafhankelijke audit het GEO-certificaat.

Maar niet alleen golfclubs kunnen het certificaat halen, ook toernooien kunnen op deze manier laten zien dat zij alle facetten van hun evenement op een duurzame manier organiseren. En dat is precies wat het Big Green Egg Open voor ogen heeft. Het wil daarmee ook alle deelnemers, partners, leveranciers en bezoekers inspireren. In 2022 is het al een heel eind op weg, in de nabije toekomst hoopt de organisatie daadwerkelijk het certificaat binnen te hebben en met trots te mogen tonen.

Vereisten voor GEO-toernooicertificering

Het OnCourse-toernooiprogramma ondersteunt organisatoren met praktische begeleiding en tools om duurzaamheid te integreren in alle aspecten van hun toernooi om zo een GEO-certificaat te behalen. Focus ligt daarbij op zes gebieden:

  1. Planning en communicatie
  2. Accommodatie
  3. Inkoop
  4. Bronnen
  5. Toegankelijkheid en diversiteit
  6. Liefdadigheid en duurzaam nalatenschap

Welke stappen zijn er al gezet?

Zoals gezegd is het Big Green Egg Open al een eind op weg richting een GEO-toernooicertificering. De Rosendaelsche Golfclub, waar het toernooi gehouden wordt, is al sinds 2012 GEO-gecertificeerd en loopt voorop in duurzaam ondernemen en bescherming van het milieu. Samen met de NGF doorlopen zij de stappen van het OnCourse-toernooiprogramma.

Zo zijn er plannen opgesteld om de communicatie zoveel mogelijk te digitaliseren en wordt de bewegwijzering zo ver mogelijk uit de buurt van kwetsbare natuur geplaatst. Ook wordt getracht toernooimateriaal zo te ontwerpen dat het herbruikt kan worden in de volgende edities, bijvoorbeeld door plaats en datum niet te noemen. Vrijwilligers en caddies ontvangen kleding en hesjes die ook de komende jaren gebruikt kunnen worden.

GEO certificering Big Green Egg Open

In de catering wordt eveneens gekeken naar herbruikbaarheid van borden, bestek, glazen en bekers. Daarbij wordt er zoveel mogelijk gewerkt met regionale en seizoensgebonden ingrediënten en producten. Er worden tappunten geplaatst waar mensen met hun eigen fles water kunnen tappen en gescheiden afvalbakken geplaatst die tijdig geleegd worden om zwerfafval te voorkomen.

Het toernooi is gratis toegankelijk voor iedereen. Buurtbewoners en schoolkinderen ontvangen een speciale uitnodiging om een kijkje te komen nemen. En uiteraard wordt er rekening gehouden met de toegankelijkheid voor mensen met een beperking.

Er wordt gebruikgemaakt van elektrisch vervoer van spelers en op het terrein van de Rosendaelsche worden fietsen en elektrische buggy’s gebruikt.

Dit is slechts een greep uit alle maatregelen en acties die ondernomen zijn of nog worden om het Big Green Egg Open zo duurzaam mogelijk te organiseren en daarmee het GEO-toernooicertificaat te ontvangen.