!8 X The Old Course
Beeld: Getty Images
De tatoeage van Ballesteros, gebalde vuist in de lucht. Inmiddels een iconisch beeld.
Beeld: Getty Images
Ballesteros na de winst van The Open in 1984.
Beeld: Getty Images
Tiger Woods vestigt in 2000 het record van -19 dat nog steeds staat.
Beeld: Getty Images
Natuurlijk ligt Old Tom Morris in St. Andrews begraven.
Beeld: Getty Images

18x The Old Course & St Andrews (backnine)

10 juli 2015 Redactie GOLF.NL
De Old Course in St Andrews is het monument van de golfsport. De standaard voor alle golfbanen in de wereld. De manier waarop wij nu golf spelen, is ontstaan en geformaliseerd op de old course. Dit jaar wordt van 16 tot en met 19 juli het 144ste Open Championship gespeeld, voor de 29ste keer op de Old Course. Er is veel meer te vertellen over de baan en dat prachtige stadje St Andrews. Achttien weetjes. Hier lees je de tweede negen.

10 - Bobby Jones

Toen Seve Ballesteros in 1984 The Open won op St. Andrews was dat het meest bepalende moment in zijn loopbaan. Zijn reactie met de gebalde vuist in de lucht werd door de fotografen vastgelegd. Het is een iconisch beeld geworden dat overal is gebruikt, vooral door Seve zelf. Hij liet onder andere een tatoeage aanbrengen op zijn arm.

11 - High (in)

In 1990 won Nick Faldo op de Old Course zijn tweede Brits Open met een recordscore van -18 en een voorsprong van vijf slagen. Dit jaar, 25 jaar later, speelt Sir Nick zijn laatste Open Championship op de Old Course.

12 - Heathery (in)

Het record van Nick Faldo werd in het Brits Open van 2000 met een slag verbeterd door Tiger Woods die met 269 slagen uitkwam op -19, de laagste score in een major. Opvallend: Tiger kwam in dat Open geen enkele keer in een bunker.

13 - Hole O'Cross (in)

Er zijn in totaal 112 bunkers op de Old Course, met namen als Strath, Spectacles, Road en Hell. Die bunkers zijn stukken moeilijker dan in het verleden. Er zijn ook andere hindernissen die je moet vermijden zoals paden, muurtjes, hekken, wandelaars en een hotel.

14 - Long (in)

De Swilcan Bridge over de Swilcan Burn op de fairway van hole achttien is ontelbare keren gefotografeerd door al die golfers die erover heen liepen en even bleven staan. Het beroemde stenen bruggetje dat ongeveer achthonderd jaar geleden is gebouwd, is ook een van de hoogste punten op de baan.

15 - Cartgate (in)

De Old Course ligt op openbaar terrein, dus niet- golfers mogen gewoon op de heilige grond lopen. Dat gaat allemaal heel gemoedelijk, maar zo is het niet altijd geweest. Eeuwenlang was er strijd om het terrein tussen lieden van de gemeente, voetballers, golfers, boogschutters en konijnenboeren. Sinds 1974 wordt het terrein beheerd door de Links Trust, maar de grond is van de gemeente.

16 - Corner of the Dyke

De Old Course is een openbare golfbaan, iedereen kan er spelen maar het is lastig een starttijd te krijgen. Heel ver van tevoren boeken of veel geluk bij de weinige plekken die nog vrij zijn bij de dagelijkse ballot, dan kun je er spelen. En dan ook nog flink betalen: 170 pond in de zomer. Maar inwoners van St. Andrews – in het KY16-postcodegebied – kunnen het hele jaar op iedere dag voor 187 pond per jaar spelen op alle banen: de Old Course maar ook op de New, Jubelee, Eden, Strathtyrum, Balgove en Castle Courses.

17 - Road

David Anderson was een maker van feathery golfballen en keeper of the green in St. Andrews. Anderson kwam op het idee om bij hole vier een mobiele stand neer te zetten, de Old Daw, waar je melk en gemberbier (en soms ook sterke drank) kon kopen. Hole vier heeft nog steeds de naam Ginger Beer.

18 - Tom Morris

Old Tom Morris werd geboren in 1821 in St. Andrews. Golf was toen vooral een regionale sport, er werd voornamelijk gespeeld aan de Schotse Oostkust. Morris overleed in 1908, als een echte Old Tom op 87-jarige leeftijd. Hij was een bijzondere man. Iemand die weinig opleiding had genoten en van arme komaf was maar tijdens zijn leven gevierd werd in alle lagen van de bevolking. Old Tom Morris werd ook wereldwijd een bekendheid. Zo ging het met golf, de geliefde sport van Old Tom Morris, ook. Vanuit Schotland ging de sport de hele wereld over.

}