Beeld: Golfsupport.nl
Wouter: "Ik speelde in een gezellige driebal op Kromme Rijn in Bunnik. Hoewel wij niet langzaam speelden (9 holes in exact twee uur), kregen wij de indruk dat een golfer die achter ons alleen speelde een marshall op ons afstuurde. Ik herinner mij van vroeger dat iemand die alléén een ronde speelt geen ‘standing’ heeft en hoe dan ook geen recht heeft te worden doorgelaten of zich te beklagen over ons tempo. Hoe zit dat precies?"
Het is volgens de Golfregels niet verplicht om een achterop komende groep door te laten. Het is echter wel een gedragsregel (etiquette) om rekening te houden met andere spelers en deze niet onnodig op te houden. Afhankelijk van de situatie (drukte in de baan, oorzaak van de vertraging, etc.) behoor je een achteropkomende groep door te laten als de hole ervoor leeg is en die groep sneller kan spelen dan jouw groep. In de Golfregels wordt geen onderscheid gemaakt voor wat betreft de grootte van een groep, dus ook een alleen spelende golfer wordt beschouwd als groep.
Noud: "Op onze baan geldt de Plaatselijke Regel voor plaatsen van de bal op de fairway. Een speler ontwijkt op de fairway een abnormale baanomstandigheid, in dit geval tijdelijk water. Hij dropt op de juiste manier en vervolgens plaatst hij zijn bal (binnen 15 centimeter, niet dichter bij de hole). Hij stelt dat je net zo goed meteen de bal kan plaatsen in plaats van het ontwijken van tijdelijk water. Zijn marker is het hier niet mee eens. Hij stelde als is gekozen voor relief van tijdelijk water dat je de bal niet mag plaatsen volgens een Plaatselijke Regel. Wie heeft er gelijk?"
Als de speler de procedure voor het ontwijken van tijdelijk water heeft afgerond (Regel 16.1), is sprake van een nieuwe situatie. Als de bal nu op de fairway ligt, mag de speler volgens de Plaatselijke Regel de bal plaatsen binnen 15 centimeter. Een speler mag deze twee aparte procedures niet combineren tot één procedure.
Karina: "Op de club zijn er heel wat vragen over de gele hindernis. De bal gaat over het water landt op de green en rolt verder door in dezelfde hindernis. Waar moet er nu gedropt worden, met een strafslag uiteraard?
Voor zowel een gele als rode hindernis geldt dat je - met een strafslag - altijd:
1. opnieuw een bal mag spelen van de plek van waar de vorige slag is gedaan (Regel 17.1d(1)) (punt A op de tekeningen);
2. een bal mag droppen op de rechte lijn die loopt vanaf de vlag door het punt waar de bal het laatst de grens van de hindernis heeft gekruist (punt B), zover naar achteren als je wil (Regel 17.1d(2)) (bij punt C op de gele lijn op de tekeningen).
Droppen op de ingetekende paarse lijn is niet toegestaan.
NB 1. Alleen bij een rode hindernis heb je nog een optie (Regel 17.1d(3)), maar omdat alle vragen gaan over een gele hindernis gaan we daar nu niet op in.
NB 2. De keuze voor een gele hindernis kan in beide gevallen leiden tot gekke en soms onnodig tijdrovende situaties. Is daarom bij deze hindernissen niet ook een dropping zone gemarkeerd?
Pieter-Paul van Arent: "Mag ik tijdens een wedstrijd achter een puttende speler gaan staan om te zien hoe de lijn van de bal loopt? Ik begrijp dat dat niet volgens de etiquette is, maar is het ook tegen de regels? En zo ja, welke?"
De Regels verbieden het niet dat een speler achter een puttende speler gaat staan om te zien hoe de lijn van een bal loopt (tenzij het de partner van de speler is, Regel 22.6 en 23.8). Maar de puttende speler kan de andere speler vragen om daar niet te gaan staan, omdat dit hem hindert (afleidt) bij het doen van zijn slag.
In deze aflevering zijn de vragen beantwoord door Walter Haandrikman (voorzitter van de Regel- en Handicapcommissie van de NGF), Trudy Jonkman (Regel- en Handicapcommissie van de NGF) en Robert Hage (NGF Regels en Handicap).
Heb je ook een regelvraag? |
GOLF.NL beantwoordt jouw regelvragen. Heb je een vraag? Stuur een mail naar regelvraag@golf.nl of een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram). Stuur als het kan ook een foto mee van de regelsituatie! |