Topgolf

Wie speelt waar? Week 43 - Erop of eronder voor Huizing in Korea, en gaan de putts weer eens vallen voor Luiten?

Een voorbeschouwing op de toernooien van deze week. Zodra deze begonnen zijn, kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

24 - 27 DP World Tour, Genesis Championship, Jack Nicklaus Golf Club Korea, Incheon, Zuid-Korea. Prijzengeld: $4.000.000 Leaderboard

24 - 27 Ladies European Tour, Hero Women's Indian Open, DLF Golf & Country Club, Gurgaon, India. Prijzengeld: $400.000 Leaderboard

24 - 27 PGA Tour, ZOZO Championship, Accordia Golf, Chiba, Japan. Prijzengeld: $8.500.000 Leaderboard

24 - 27 LPGA, Maybank Championship, Kuala Lumpur Golf & Country Club, Kuala Lumpur, Maleisië. Prijzengeld: $3.000.000 Leaderboard

24 - 26 Amateurs, European Men's Club Trophy, Cabot Bordeaux, Le Plan-Médoc, Frankrijk. Standen

24 - 27 DP World Tour, Genesis Championship, Jack Nicklaus Golf Club Korea, Incheon, Zuid-Korea. Prijzengeld: $4.000.000 

Het is op zich best merkwaardig dat de DP World Tour zijn reguliere seizoen afsluit met een co-sanctioned event in Azië, maar dat is een discussie voor een andere keer! Voor nu draait het allemaal om behoud van speelrecht én plaatsing voor het eerste van twee lucratieve eindejaarstoernooien. Wie mag er nog even door en voor wie eindigt hier het golfseizoen? De beslissing valt in dit voor de Europese spelers nieuwe toernooi. Eerder dit jaar werd bekend dat het Korea Championship en het Genesis Championship van de Koreaanse tour samengevoegd zouden worden.  

Erop of eronder voor Huizing

Daan Huizing is de landgenoot voor wie er het meeste afhangt van deze week. Hij is nog altijd een stuk verwijderd van de top 114 die recht geeft op een volwaardige tourkaart voor 2025. Als nummer 131 ligt hij zo'n 72 punten achter op de veilige plekken. Dat staat ongeveer gelijk aan een plek in de top 15, dus daar moet Huizing mee beginnen om ook maar een kans te maken op het ontlopen van Q-School. "Het gevoel is echt niet slecht de laatste weken, ik zie zelfs een opgaande trend, maar niet echt in scores", zei Huizing afgelopen weekend. “Zowel mentaal als fysiek voel ik me goed en we doen de juiste dingen. Ik moet proberen geduldig te blijven. In Korea heb ik gewoon weer een kans. Daar moeten we voor gaan.”

Luiten verdedigt plek in Abu Dhabi

Voor de overige Nederlanders draait nu alles om de twee bonustoernooien in het Midden-Oosten. Darius van Driel is al verzekerd van Abu Dhabi en Dubai en kan dit Genesis Championship zelfs skippen, maar voor Joost Luiten is het nog allesbehalve zeker dat hij het ook redt tot in de Play-offs. Hij staat 65ste, terwijl de top 70 zich kwalificeert voor Abu Dhabi.

Een resultaat als dat van vorig jaar zou de Bleiswijker aardig op weg helpen naar de seizoensfinale. Toen eindigde een verre van fitte Luiten gedeeld derde in het Korea Championship. Om daarbij in de buurt te komen moeten er wel wat meer putts gaan vallen. "Ik krijg er niks in. Dat is frustrerend, want de rest van het spel is goed. Het is het verhaal van dit jaar", aldus Luiten.

Nummer 25 van de wereld Tom Kim en Byeong-hun An voeren de Koreaanse troepen aan op Jack Nicklaus Golf Club. Nicolai Højgaard, Rikuya Hoshino, Sebastian Söderberg en Guido Migliozzi zijn nog een paar mannen om hier zeker rekening mee te houden.

Televisie: Ziggo Sport: do en vr 05:00-10:00, za 05:30-10:00, zo 03:30-06:00

Leaderboard

24 - 27 Ladies European Tour, Hero Women's Indian Open, DLF Golf & Country Club, Gurgaon, India. Prijzengeld: $400.000

Verloofd en wel is Nikki Hofstede op het moment van schrijven tweede reserve voor het Indiaas Open. Het zou natuurlijk prachtig zijn mocht ze nog in het toernooi komen, maar die kans is normaal gesproken niet meer zo groot. In de zestiende editie van dit kampioenschap heeft Chiara Tamburlini de kans om nu al de order of merit op haar naam te schrijven, met hierna nog twee toernooien te spelen. De Zwitserse, dé vrouw in vorm met in haar laatste drie starts twee overwinningen en een derde plaats, moet 10 punten meer verdienen dan eerste achtervolger Manon de Roey. 

Bizarre lay-out

Ook dit jaar wordt het Indiaas Open weer gespeeld op DLF Golf & Country Club. Deze baan wordt in zijn huidige vorm toegeschreven aan Gary Player, maar het was Arnold Palmer die aan het einde van de vorige eeuw de basis legde. DLF G&CC wordt gekenmerkt door de grote hoogteverschillen, watervallen, een eilandgreen en alles bij elkaar een bizarre lay-out, wat bijvoorbeeld duidelijk terug te zien is aan de bunkers. Lang niet iedereen is dan ook fan van de baan. "Rubbish golf course!", schreeuwde tourpro James Morrison enige jaren geleden over de green na een onmogelijke putt. 

Toen de 18-jarige Aditi Ashok uit Bangalore het toernooi in 2016 als eerste Indiase speelster won, was dat voorpaginanieuws. De LPGA-speelster is er ook nu weer bij, net als landgenoten Diksha Dagar en Vani Kapoor, maar ook Maria Fassi, Alice Hewson, Shannon Tan, Ana Peláez Trivino en heel wat vrouwen van de Women's Golf Association of India.

Leaderboard

24 - 27 PGA Tour, ZOZO Championship, Accordia Golf, Chiba, Japan. Prijzengeld: $8.500.000 

Ook voor de PGA Tour een tripje naar Azië in de herfst. Na een reeks minder sterk bezette toernooien in de FedEx Fall, zien we nu toch weer eens drie top 10-spelers aan de start. Collin Morikawa komt terug naar Japan om zijn titel te verdedigen, nadat hij vorig jaar gehakt maakte van de concurrentie en met een marge van zes slagen het ZOZO Championship won. Xander Schauffele aast op zijn derde overwinning van het jaar, terwijl publiekslieveling Hideki Matsuyama het toernooi net als in 2021 een Japanse winnaar hoopt te geven. 

Het complex van Narashino Country Club heeft twee banen: King & Queen. Voor dit toernooi gebruiken we een combinatie van de twee. Het ZOZO Championship werd hier vier keer eerder betwist, waarvan de eerste editie in 2019 ook meteen de meest memorabele was. Tiger Woods legde in het land van de rijzende zon namelijk beslag op zijn 82ste PGA Tour-titel, waarmee hij Sam Snead evenaarde. Alle vier de winnaars op Narashino waren trouwens majorkampioenen, dus wat dat betreft is het lijstje om uit te kiezen deze week niet lang. Nog een paar in het oog springende namen op de startlijst zijn Sahith Theegala, Sungjae Im, Rickie Fowler en Max Homa. 

Televisie: Ziggo Sport: do t/m za 05:00-09:00, zo 04:00-08:00

Leaderboard

24 - 27 LPGA, Maybank Championship, Kuala Lumpur Golf & Country Club, Kuala Lumpur, Maleisië. Prijzengeld: $3.000.000

Hannah Green leidde het BMW Ladies Championship afgelopen weekend van begin tot eind. Het was alweer haar derde overwinning van het jaar, waarmee ze zich bij Nelly Korda en Lydia Ko voegde die in 2024 ook minstens zo vaak wonnen. Van het drietal is de Australische Green overigens de enige aanwezige in dit Maybank Championship. Dit toernooi zit pas in zijn tweede jaar op de LPGA, eerder hadden we er onder dezelfde naam ook eentje op de Europese en Aziatische tour.

Veel toppers

Hoewel Céline Boutier recent het Aramco-toernooi in China op haar naam schreef, is ze op de LPGA nog zonder zeges dit jaar. In Korea eindigde ze afgelopen weekend voor de tweede keer als runner-up. Misschien gaat de Française deze week weer eens winnen op de Amerikaanse tour, iets wat ze hier vorig jaar nog deed na een play-off van negen holes! Waar hebben we dat recent nog eens gezien? Een aantal andere toppers in het veld op de West Course van Kuala Lumpur G&CC zijn Ruoning Yin, Ayaka Furue, Lilia Vu, Haeran Ryu, Jin Young Ko, Jeeno Thitikul, Brooke Henderson, Amy Yang, Georgia Hall en Charley Hull.

Leaderboard

24 - 26 Amateurs, European Men's Club Trophy, Cabot Bordeaux, Le Plan-Médoc, Frankrijk

Op het EK voor clubteams eindigden de vrouwen van de Koninklijke Haagsche aan het begin van de maand als vierde. Doen de mannen het beter? De landskampioen begint donderdag aan de Eruopean Men's Club Trophy en hoopt in de voetsporen te treden van Houtrak (2004) en de Rosendaelsche, dat in 2021 nog Europees kampioen werd. 

Standen