Topgolf

Guerrier en Campillo maken van play-off een 'marathon' van 9 holes (maar het kan altijd nóg langer) 

Een slopende tweestrijd aan de Costa del Sol afgelopen zondag. Julien Guerrier versloeg de Spaanse thuisfavoriet Jorge Campillo na een gevecht van maar liefst negen extra holes in de Andalucía Masters. Daarmee evenaarden ze het record op de Europese tour. Een overzicht van de langste play-offs uit de golfgeschiedenis.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

In een ver verleden waren de beste golfers ter wereld nog niet gebonden aan tijd. Eindigde een major na vier dagen onbeslist, dan trokken ze gerust 36 holes uit voor een verlenging. Wie kan zich het US Open van 1931 nog herinneren? Billy Burke en George Von Elm stonden na twee extra rondes nog altijd gelijk (!), waarna er nog eens 36 holes volgden alvorens Burke nípt wist te winnen met een verschil van één slag. 

De formats voor play-offs zijn door de jaren heen steeds korter geworden. In 2008 rekende Tiger Woods over 19 extra holes af met Rocco Mediate op Torrey Pines. Maar dit was de laatste in zijn soort. In de meeste majors worden tegenwoordig tussen de twee en vier extra holes gespeeld bij een gelijkspel, maar de reguliere tours hanteren een sudden-death-systeem. Als je een hole verliest is het meteen klaar, al kan ook dit aardig uit de hand lopen…

Campillo maakt het niet af, play-off nodig

Dat deed het dit weekend bijvoorbeeld op Real Club de Golf Sotogrande. Het leek er lang op dat Jorge Campillo de Andalucía Masters naar zijn hand zou zetten. Hij was de eerste 65 holes (!) van het toernooi bogeyvrij, maar op de backnine op zondag is alles anders - zo bleek maar weer eens. Campillo gaf slagen terug op de holes 12, 15 en 18, waarmee hij ervoor zorgde dat hij toch een play-off in moest met Julien Guerrier, zijn Franse flightgenoot.

Terug naar de tee van 18, dus. En opnieuw. En opnieuw. Drie keer brachten ze ook even een bezoekje aan de par-3 17de, maar de mannen bleven maar parren uitwisselen. Wie zou de eerste birdie gaan maken? Campillo kreeg kansen op de winst en ook Guerrier was er een aantal keer dichtbij, bijvoorbeeld met een chip die de vlag raakte, maar hij viel maar niet. Uiteindelijk was het een bogey die het toernooi besliste, nadat Campillo vanuit de greenside bunker niet up & down ging.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.


Na negentien jaar zwoegen en 230 starts, was daar voor Guerrier eindelijk de eerste overwinning op de DP World Tour. "Bij de laatste putt dacht ik aan mijn kinderen. Dat gaf me de kracht om 'm te holen. Het was lang wachten, dus ik ben hier erg blij mee", aldus de 39-jarige golfer uit het westen van Frankrijk. De winnaarscheque van ruim een half miljoen euro was ook een mooie vergoeding voor de uiteindelijk 81 holes aan de Costa del Sol.

Langste play-offs

Met hun negen holes evenaarden Guerrier en Campillo het in 1989 op de Kennemer gevestigde record op de Europese tour. José Maria Olazábal was toen de beste na een regelrechte slijtageslag. Maar je hebt altijd baas boven baas! Het record van de langste sudden death play-off staat al sinds 1976. In het Pepsi-Wilson Tournament op de Japanse tour rekende vijfvoudig Brits Open-winnaar Peter Thomson uit Australië over 14 holes af met landgenoot Graham Marsh, nadat het toernooi vanwege de regen juist was ingekort tot 54 holes.

Dit zijn de langste play-offs per circuit:

PGA Tour: Motor City Open 1949: Hall of Famers Cary Middlecoff en Lloyd Mangrum komen er na 11 holes niet uit voor het donker en worden gekroond tot co-kampioenen.
• LPGA: Corpus Christi Civitan Open 1972: Jo Ann Prentice is Kathy Whitworth en Sandra Palmer na 10 holes de baas.
• Asian Tour: St. Andrews Bay Championship 2023: Eugenio Chacarra troeft Matt Jones af na een verlenging van 2 uur, 8 minuten en 10 extra holes.
DP World Tour: KLM Open 1989: José María Olazábal verslaat Roger Chapman en na 9 holes ook Ronan Rafferty in stormachtige condities op de Kennemer.
DP World Tour: Spaans Open 2013: Raphaël Jacquelin en Maximilian Kieffer evenaren het record met de Fransman na 9 holes als winnaar.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.