Beleving en inspiratie

Home of Golf St Andrews helpt traditie om zeep: niet meer kamperen voor laatste greenfees

Een ‘mooie’ traditie in golf is ter ziele gegaan. De beroemde golfbaan St Andrews, the home of golf, heeft het systeem voor lastminute beschikbare teetimes voor de ‘oudste baan ter wereld’ aangepast. Daardoor heeft het tot verdriet van vele romantici geen zin meer om een nacht voor de ingang van het startershuisje te kamperen, om zo volgens het principe ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’ jacht te maken op een felbegeerd rondje op de Old Course.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

De Old Course op St Andrews in Schotland is zonder enige twijfel de moeder aller golfbanen en wordt ook beschouwd als de oudste baan ter wereld. St Andrews is The Home of Golf, een bedevaartsoord voor golfers. Volgens de overlevering werd er op deze plek al in de vijftiende eeuw golf gespeeld. Aan de baan is door de eeuwen heen nogal gesleuteld (bijvoorbeeld van 22 naar 18 holes) en ze kreeg pas de naam Old Course toen in 1895 de New Course in gebruik werd genomen.

Afscheid nemen

Spelen op de Old Course wordt zeker door elke gevorderde golfer met enig gevoel voor traditie begeerd. Er is geen golfer die de Old Course speelt en niet even voor een foto poseert op de iconische Swilcan Bridge, die de fairways van hole 1 en 18 met elkaar verbindt. Om de vijf jaar is de baan ook het decor voor het slot van The Open, de enige major die in Europa wordt gespeeld. Dat leidde al tot talrijke, dramatische ontknopingen. Grote golfers willen maar al te graag hier nog een laatste keer spelen om afscheid te kunnen nemen van de fans.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Op zondag dicht

‘Eerst Napels zien en dan sterven’, betoogde de Duitse schrijver Goethe en voor sommige golfers kun je rustig woord twee en drie vervangen door de ‘Old Course’ en ‘spelen’. De teetimes op de Old Course zijn gewild. De vraag is groot, het aanbod schaars. En op zondag is de baan ook nog eens dicht voor golfers. Dan kun je er met je hond wandelen. Er is een club met leden die voorrang krijgt bij het verdelen van teetimes, maar het beheer van de baan en de andere zes courses die tot St Andrews behoren, ligt in handen van de St Andrews Links Trust.

Greenfee

In het hoogseizoen kost een greenfee omgerekend 375 euro (in het laagseizoen nog niet de helft), maar dat schrikt de meeste golfers niet af. Het wordt een stuk prijziger wanneer je via een van de bijna honderd bevoegde (reis)bureaus een heel pakket inclusief verblijf en greenfee boekt.

Dat is één manier om jezelf te verzekeren van een rondje golf op deze linksbaan. Maar als dat niet in je budget past, dan is er nog de mogelijkheid om last minute mee te doen aan een loterij of op de bonnefooi naar Schotland te reizen en ter plekke je geluk te beproeven. Dat kan onder meer via de Old Course Ballot. Je kunt je hiervoor twee dagen voor de speeldag aanmelden en dan maar hopen dat je wordt ingeloot. De uitslag krijg je op dezelfde dag al te horen.

Wachtrij golfers st andrews

Slaapzak

Tot voor kort was er dus nóg een manier: gewoon wachten totdat het startershuisje opengaat en hopen dat er nog afzeggingen zijn dan wel flights niet met vier bemand. Want die flights worden opgevuld. Dus hoe eerder je in de rij gaat staan, hoe groter de kans op succes. Zo ontstond het fenomeen dat golfers in een slaapzak de nacht voor de ingang doorbrengen om er als de kippen bij te zijn. Gemiddeld kwamen er dagelijks nog wel zo’n vijftien plekken vrij.

Maar de St Andrews Links Trust wilde af van ‘kampeerders’, die zelfs bij ongure weersomstandigheden opdoken. Daarom is die laatste optie nu ook vervangen door een loterij. Daarvoor moet je je een dag van tevoren opgeven bij het startershuisje of in het clubhuis. Om vijf uur ’s middags volgt dan de trekking voor het opvullen van de laatste plekken de volgende dag. Tot verdriet van veel nostalgische golfliefhebbers, die zo'n nachtelijk avontuur nog op hun bucketlist hadden staan, zo is uit veel reacties op social media op te maken. Maar ook in St Andrews gaan ze met de tijd mee en wordt meer en meer digitaal.

Old Course omgekeerd

Overigens krijgen honderden golfers volgende week de kans om de Old Course in omgekeerde richting te spelen. Dat is een event ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de St Andrews Links Trust. De gelukkige golfers, die zich in december 2023 al hadden aangemeld voor de hieraan gekoppelde loterij, spelen in de periode van 28 maart tot en met 2 april de baan in zowel de tegengestelde richting als volgens de normale routing.

Zo had de plaatselijke oud-topspeler en later baanarchitect Old Tom Morris het ook voor ogen toen hij eind negentiende eeuw de eerste en laatste hole van de baan onder handen nam. Historie genoeg op St Andrews en daar is nu weer een stukje verleden tijd bijgekomen.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Lees meer over
Reizen