Topgolf

Heeft McIllroy zichzelf in de voet geschoten? Scheffler volgt zijn advies op en domineert met nieuwe putter

Dacht Rory McIlroy wel goed na toen hij Scottie Scheffler adviseerde om een mallet putter in zijn tas te stoppen, of schoot hij zichzelf met de Masters om de hoek in de voet? De nummer 1 van de wereld volgde Rory’s goede raad op en zag meteen resultaat, want Scheffler “rende rondjes” om de concurrentie in de Arnold Palmer Invitational.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

De basis. Een (grotere) mallet putter heeft voor veel golfers een aantal voordelen: meer stabiliteit, meer vergevingsgezindheid en makkelijk oplijnen (al is dat heel persoonlijk). Mallets zijn doorgaans wat zwaarder dan blades, de andere optie bij de keuze voor een putter, en bieden meer vergevingsgezindheid zodat het minder erg is als je de bal niet helemaal goed raakt. Wie Scheffler het afgelopen jaar heeft zien putten, zag dat dat laatste nogal een probleem was.

Beste sinds Tiger

Je deed je ogen soms namelijk dicht wanneer de nummer 1 van de wereld zich weer eens over een puttje van anderhalve meter boog. En dat terwijl hij in zo’n beetje elk ander aspect van het spelletje één van de besten is, zo niet de allerbeste. Van tee tot green waren Schefflers ‘Strokes Gained’ in 2023 beter dan van wie dan ook sinds deze cijfers sinds 2004 worden bijgehouden, buiten Tiger Woods in 2006. Die won toen acht van de vijftien toernooien waarin hij afsloeg, inclusief twee majors. Om maar aan te geven tot wat Scheffler misschien wel in staat zou kunnen zijn…

Eind vorig jaar had de beste golfer op aarde een korte opleving met een blade putter van het relatief onbekende merk Logan Olson. Scheffler putte op de Bahama’s stabiel en won de Hero World Challenge, maar gauw daarna was hij weer terug bij af. 

Rory's advies

Rory McIlroy zat commentaar te geven bij CBS, toen Scheffler op de laatste hole van de Genesis Invitational nog maar eens een korte putt miste en de week als laatste eindigde in Strokes Gained op de greens. Zijn advies? “Ik zou graag zien dat Scottie eens een mallet probeert. Maar als ik een beetje zelfzuchtig ben…hij doet alles verder zó goed, dat hij ons op deze manier tenminste een kans geeft”, aldus de mondiale nummer 2. Be careful what you wish for, Rory, want afgelopen week was het zover op Bay Hill. 

Blijvertje

Op dinsdag werd Scheffler voorafgaand aan de Arnold Palmer Invitational op de oefengreen inderdaad gespot met een mallet, de TaylorMade Spider Tour X om precies te zijn. En dat lijkt een blijvertje te zijn, want in het ‘signature event’ speelde hij met de concurrentie. Hij eindigde vijf slagen voor US Open-kampioen Wyndham Clark na een afsluitende 66 (-6). 

Op zondag was Scheffler zelfs de allerbeste putter van het veld. Hij won maar liefst 3,892 slagen met de ‘flatstick’, wat in die categorie zijn beste ronde was sinds 2021! Hij maakte onder meer negen opeenvolgende een-putts en was zestien uit zestien van binnen vierenhalve meter (15 ft.). 

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

‘Dan wordt het héél moeilijk om hem te verslaan’

De concurrentie zag het met lede ogen aan. “Met zijn ballstriking staat hij al op een compleet ander niveau. We wisten dat zulke dingen gingen gebeuren wanneer hij zou beginnen met het holen van putts”, aldus McIlroy. Clark, runner-up op Bay Hill en nummer 5 van de wereld, deelde die mening. “Het zou bijna oneerlijk zijn als hij ook nog goed gaat putten. Dan wordt het héél moeilijk om hem te verslaan. Hij is op dit moment de graadmeter in het professionele golf.”

En dus heeft Scheffler het, zo lijkt het althans, precies op het goede moment op de rails gekregen. Deze week zal hij met zijn mallet de Stadium Course van TPC Sawgrass onveilig maken, wanneer hij in The Players zijn titel verdedigt. En met de Masters om de hoek over precies een maand…

Over goed putten gesproken

De winnares op de LPGA in China kan er ook wel wat van! Bailey Tardy won in het Blue Bay LPGA haar allereerste titel op het belangrijkste circuit in het vrouwengolf. Deze eagle op 8 bracht haar gedeeld aan de leiding, waarna de sluizen open gingen. En de rest is geschiedenis…

Tyrrell Hatton was dan weer het andere uiterste. Bij het LIV-toernooi in Hong Kong was hij zó ontevreden over zijn putter, dat hij op de greens maar besloot om een wedge te gebruiken…
Lees meer over
Topgolf PGA Tour