Topgolf

Blije Lars van der Vight wordt volgend jaar pro: 'Dit zijn heel waardevolle ervaringen'

Het was een mooie zondag voor Lars van der Vight. De golfer van TeamNL won op Mallorca het Spaans International Amateur Kampioenschap. Een dag later is hij vooral heel blij. "Dit is een bevestiging dat ik met de juiste dingen bezig ben."

De week werd geteisterd door slecht weer. Er viel veel regen en was steeds een harde winde. Dat deerde Van der Vight (21) niet. “Aan het begin van de week had ik al het idee dat ik zou kunnen winnen. Maar het idee was dat het een matchplaytoernooi zou worden, maar uiteindelijk werd besloten om er 72 holes strokeplay van te maken vanwege het slechte weer. Dat vond ik niet zo erg, want dat is naar mijn idee eerlijker. Uiteindelijk maakt het niet uit wat de spelvorm is, want je moet in zo min mogelijk slagen de baan rondgaan.”

Tweestrijd met Spanjaard

Aan het begin van de laatste ronde stond hij gedeeld bovenaan met de Spanjaard Luis Masaveu Roncal. De rest van het veld volgde op vier slagen. “Dat was na 3 holes al zeven slagen”, zegt Van der Vight. “Toen werd het echt een beetje een matchplaypartij. Het was wel echt lastig de eerste negen met windkracht 7 en veel regen. Vanaf hole 11 werd het droog en was de wind gunstig om een aantal birdies te maken.”

Ik was heel blij, maar ik ben niet het type dat gaat schreeuwen op de green

De spanning nam toe in de laatste vijf holes. “Na 13 holes stond ik twee slagen voor, maar toen maakte ik bogey op 14. De hole daarna maakte hij birdie, dus stonden we gelijk met drie holes te spelen. Hole 16 is bij het clubhuis, waardoor een aantal mensen mee ging lopen. Het werd iets spannender, maar ik was lekker aan het kletsen met mijn caddie Jack Ingham (die de cut miste, red.). We probeerden het luchtig te houden en dat vind ik ook prettig op dat soort momenten.”

Op de tee van de par 4 18de had Van der Vight een voorsprong van één slag. “Mijn ijzer-3 eindigde midden fairway, waarna hij driver pakte. Zijn bal eindigde in de rough en mijn ijzer-9 sloeg ik op vier meter. Vervolgens ging zijn wedge over de green, dus toen was het wel voorbij. Om de deur helemaal dicht te doen, maakte ik de birdieputt ook nog. Ik was heel blij, maar ik ben niet het type dat gaat schreeuwen op de green. We hebben toen een beetje feest gevierd, maar niet te gek.”

Meedoen aan US Amateur

Met deze overwinning stijgt de speler van Eindhovensche Golf richting de top 70 van de World Amateur Golf Ranking. “Mijn doel is om deze zomer het US Amateur te spelen. Daar mag de top 100 aan meedoen. Verder speel ik alle grote amateurtoernooien en aan het einde van het jaar wil ik na qualifying school professional worden.”

Zeker met dat in het achterhoofd, is de Brabander blij dat hij dit jaar nog amateur is. “Ik had het er met mijn ouders over. Dit zijn de toernooien waar je het meeste van leert. Dit zijn heel waardevolle ervaringen om mee te nemen richting het worden van professional.”

Lees meer over
NGF Topgolf