Beleving en inspiratie

Blinde topgolfer Ronald Boef spreekt tot de verbeelding in docu: 'Je kunt veel bereiken met doorzettingsvermogen'

Hoe is het om te golfen als je niets ziet? Dat laat blinde topgolfer Ronald Boef zien in de documentaire Blind Vertrouwen. Hij werd gevolgd in aanloop naar het wereldkampioenschap voor blinde golfers. "Met doorzettingsvermogen, talent en goede begeleiding kun je een hoop bereiken."

Donderdagavond werd de documentaire uitgezonden op NPO2. Een dag later is de 47-jarige Boef heel blij met de uitzending. “Ik ben er trots op. De reacties zijn overweldigend. Mensen vonden het geweldig om te zien. En ze zeiden dat ik leuk overkwam.” Een dag eerder was de blinde golfer al te zien in de talkshow Op1. “Dat was ook hartstikke leuk. Ik had gezonde spanning, maar uiteindelijk zat ik relaxed aan tafel.”

Verkocht na eerste proefles

Boef is de enige golfer wereldwijd die blind geboren is. Al zijn concurrenten tijdens wedstrijden hebben ooit wel kunnen zien. Door de vader van NGF-bestuurslid Menno van Leeuwen kwam hij in aanraking met de sport. “Hij zag golf voor blinden op televisie en moest aan mij denken. Na een rondleiding en een proefles was ik verkocht. Ik voelde eigenlijk meteen dat het iets voor mij was. Mijn voormalig pro Peter Ackerley zei direct dat ik talent had.”

Je kunt mij niks voordoen. Ik moest alle bewegingen stap voor stap leren

Toch duurde het maar liefst tien jaar totdat Boef zijn eerste bal sloeg. “Je kunt mij niks voordoen. Mijn swing is daardoor gericht op een klok. Ik moest alle bewegingen stap voor stap leren. Twee keer per week was ik aan het trainen. En ik moest natuurlijk veel aangeraakt worden om in de juiste houdingen te komen.” Toen hij eindelijk de bal raakte ging er veel door hem heen. “Ik kreeg kippenvel. Ik was heel trots dat het mij gelukt was om de bal te raken. Daarna heb ik mijn golfvaardigheidsbewijs kunnen halen, net als ziende golfers. Inmiddels train ik vijf keer per week.” 

Zijn vader en caddie Rien is er altijd bij. “We rijden samen in een buggy, ik geef de club aan en maak alles schoon”, zegt Rien. Verder golft Boef zoals iedereen, met hulp van pro Adrian Morley van de Goyer. Boef vult aan: “Ik sla mijn bal 200 meter vanaf de tee. Daarna bepaal ik mijn clubkeuze voor mijn tweede slag. Op de green loop ik vanaf de bal naar de vlag heen en weer om de afstand en het hoogteverschil in te schatten.”

Wereldkampioen worden

De blinde golfer wil een voorbeeld zijn. “Met doorzettingsvermogen, talent en goede begeleiding kun je een hoop bereiken. En daarnaast wil ik graag wereldkampioen worden. Bij het vorige WK in Zuid-Afrika werd ik vijfde. Volgend jaar in Canada wil ik het beter doen. Wat er dan vooral moet verbeteren? Mijn korte spel. Daar kan ik nog stappen in maken. De afslag en het putten zijn mijn sterkste onderdelen.”

De documentaire Blind Vertrouwen van Omroep MAX is hier te bekijken.

Ronald Boef in het Spaans Open
Lees meer over
Interviews Achtergrond