Nieuws

'Mayo' brengt heel Oost-Afrika in extase met unieke prestatie: 'Alles wat ik doe, doe ik voor onze regio'

Op het eerste oog was het ‘gewoon’ een gehaalde cut, maar voor Ronald Rugumayo (31) en een hele regio betekende het zoveel meer. Hij werd op het Keniaans Open de eerste Oegandese speler ooit die erin slaagde het weekend te halen op de DP World Tour. “Mijn droom is altijd geweest om jonge mensen te inspireren.” Het was sowieso een golfweekend vol bijzondere verhalen, want ook op de PGA Tour veranderde iemands leven drastisch.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Je hebt geschiedenis schrijven…en je hebt geschiedenis schrijven! Het verhaal van Ronald Rugumayo is er eentje waardoor je alles wat met LIV Golf en de PGA Tour te maken heeft even vergeet. De nummer 2901 op de wereldranglijst, bijgenaamd 'Mayo', ging op vrijdag door zijn knieën toen hij zijn putt op hole 18 aan de hoge kant leek te missen. Leek, want via de zijdeur verdween de bal alsnog in de hole. En dat wilden ze op Muthaiga Golf Club weten ook. De 31-jarige Oegandees bracht het publiek in extase en balde de vuist.

“Dit betekent veel voor me. Vorig jaar maakte ik al een hole-in-one (in de openingsronde, red.) en nu ben ik de eerste speler uit Oeganda die de cut haalt op de DP World Tour”, zo zei Rugumayo na zijn ronde op zaterdag.

Het gaat ook niet om mij. Het gaat om het oosten van Afrika

Hij eindigde het toernooi, dat natuurlijk gewonnen werd door onze landgenoot Darius van Driel, op level par. “Voorafgaand aan dit Keniaans Open had ik mezelf een paar doelen gesteld. Die gingen verder dan het halen van de cut, anders zou ik mezelf en mijn potentieel limiteren. Er zijn geen woorden om te beschrijven hoe ik me nu voel, maar het gaat ook niet om mij. Het gaat om het oosten van Afrika. Alles wat ik doe, doe ik voor onze regio.”

Ook in het clubhuis was de ontlading groot.

Diepe buiging

Oeganda telt nog geen twintig golfbanen. Rugumayo speelde in zijn jeugd voornamelijk voetbal, maar dat veranderde toen zijn oudere broer een golftoernooi won en thuiskwam met een trofee én een televisie. 'Mayo' houdt van het individuele aspect van golf. Zijn grote inspiratiebron: Tiger Woods. “Daar is geen twijfel over mogelijk. Ik kijk zo op naar hem.”

Rugumayo heeft ervoor gezorgd dat miljoenen kinderen in het oosten van Afrika nu naar hém kunnen opkijken. “Het is altijd mijn droom geweest om jonge mensen te inspireren. Het zou geweldig zijn als over een paar jaar meer Oegandese golfers op de grote tours spelen. Dat zou mijn allergrootste droom zijn”, aldus de 31-jarige golfer, die na zijn laatste ronde een diepe buiging maakte. Fans en vrijwilligers wilden met hem op de foto, en er kwam lof uit de hele golfwereld.

Jake maakt het Knapp af

Het was wat dat betreft een week vol mooie golfverhalen, want ook op de PGA Tour veranderde iemands leven drastisch. In pas zijn negende optreden op het hoogste niveau schreef Jake Knapp het Mexicaans Open op zijn naam, en met de winnaarscheque van anderhalf miljoen dollar verviervoudigde hij in één klap zijn verdiensten.

Na Matthieu Pavon en Nick Dunlap was de 29-jarige golfer uit Californië alweer de derde rookie die dit seizoen won op de PGA Tour. Dat zijn er nu al evenveel als in heel 2023.

Van uitsmijter naar PGA Tour-winnaar

Knapp, die het spelletje er met zijn swing zo gemakkelijk laat uitzien, had op zowel de PGA Tour als de Korn Ferry Tour nog nooit bovenaan gestaan. In 2021 verloor hij zelfs zijn status op het tweede circuit. Knapp ging als uitsmijter aan de slag in een nachtclub, terwijl hij zich via de Canadese tour probeerde terug te knokken. Met tien top 10-noteringen op de Korn Ferry Tour verdiende hij zijn plek tussen de allerbeste golfers, waarna hij op Torrey Pines al derde werd en nu dus won.

De triomftocht in Mexico brengt Knapp naar Augusta en het PGA Championship, plus alle ‘signature events’ inclusief The Players over enkele weken.

Nerveus wrak

Knapp stelde op zondag overigens niet zijn beste spel tentoon, nadat een zaterdagse 63 (-8) hem een voorsprong van vier slagen had opgeleverd. “Ik wist dat ik een nerveus wrak zou zijn en dat het lastig ging worden”, aldus de winnaar uit Californië, die zijn driver niet onder controle had. Knapp raakte op de slotdag slechts twee fairways, het laagste aantal van een winnaar op de PGA Tour in maar liefst veertig jaar, maar een fantastisch kort spel hield hem op de been. Zo wist hij de Fin Sami Välimäki op de baan van Vidanta Vallarta op twee slagen te houden. 

Ode aan opa

Op jonge leeftijd kwam Jake dankzij zijn grootouders in aanraking met de golfsport. Bij het proberen op te bouwen van een carrière in de sport had hij altijd veel aan de dagelijkse gesprekken met zijn opa. Knapps grootvader overleed vorig jaar, maar nog altijd stuurt de golfer hem na elke ronde een berichtje. Om de gedachte aan zijn opa levend te houden heeft hij daarnaast zijn initialen aan de binnenkant van zijn linkerarm getatoeëerd staan. Zo zijn bij elke swing duidelijk de letters GSFB (Gordon Sydney Frederick Bowles) te lezen. “Ik wou dat hij dit kon meemaken. Het was voor ons altijd een gezamenlijke droom dat ik zover zou komen. Papa, bedankt”, aldus een geëmotioneerde Knapp, die een blik naar de hemel wierp.

Lees meer over
Topgolf DP World Tour