Topgolf

Duikt de rebelse Anthony Kim na 12 jaar uit het niets op bij LIV Golf?

Anthony (Ha-Jin) Kim leek elf jaar lang van de aardbodem verdwenen. Met 20 miljoen dollar, uitgekeerd door een verzekeringsmaatschappij. Over een van de grootste talenten van het Amerikaanse golf, net na de hoogtijdagen van Tiger Woods, wordt nu gezegd dat hij een comeback in golf voorbereidt. Naar alle waarschijnlijkheid bij LIV Golf.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Anthony Kim is 38 jaar. “Golfen is net als fietsen, dat verleer je niet”, zei Joost Luiten ooit. Maar Kim is natuurlijk niet meer de Kim van 2008, toen hij als 22-jarige zijn eerste overwinning op de PGA Tour vierde. Hij won met vijf slagen voorsprong het Wachovia Championship en de winnende score van 16 onder par was tot 2015 de laagste ooit in het toernooi.

“Het moment waarop ik naar de green van 18 liep, was het beste moment van mijn leven. Toen kwamen de emoties wel binnen en besefte ik wat ik had bereikt na al dat harde werken. Dat gevoel wil ik zo vaak mogelijk beleven. Daar kan ik geen genoeg van krijgen”, sprak hij, gehuld in het blauwe winnaarsjasje.

Belofte

Op die dag loste Kim zijn belofte in, want ook als tiener viel hij al op door zijn talent. Kim, geboren in de Verenigde Staten, groeide als Koreaanse Amerikaan op in Californië
Hij blonk als speler en student van de Universiteit van Oklahoma uit in collegegolf en bij zijn debuut op de PGA Tour in het Texas Open (2006) werd hij direct tweede. Op zijn eerste volle jaar op de PGA Tour (2007) behaalde hij als jongste rookie vier top-10 plaatsen. Na zijn eerste titel op de PGA Tour volgde twee maanden later al de tweede in het AT&T National, dankzij een slotronde in 65 slagen (-5). Hij was sinds Tiger Woods in 2000 de eerste Amerikaan jonger dan 25 jaar die op de PGA Tour twee keer in één seizoen won.

Trance

Later die zomer debuteerde hij in de Ryder Cup. En hoe. Tijdens de geruchtmakende battle met Europa op de Valhalla Golf Club nam Kim de eerste single op zondag voor zijn rekening. Hij vernederde met 5&4 Europa’s sterspeler Sergio Garcia. Kim was in die partij zo in trance dat hij op de beslissende hole niet door had dat de partij voorbij was. Hij was al op weg naar de volgende hole, toen Garcia hem een halt toeriep en feliciteerde.

De riem van Anthony Kim
Beeld: Getty Images

Rebels

Kim leek een mooie toekomst tegemoet te gaan. Hij was geliefd op de Tour en bij de fans, ook vanwege zijn bravoure. Sommigen verweten hem een protserig voorkomen, maar anderen konden die branie wel waarderen. Kim droeg regelmatig op toernooien een riem met een gesp waarop zijn initialen en diamanten waren ingeslepen.

De Amerikaan bekende af en toe nog toe te geven aan het rebelse kind in hem, maar zei dat zijn wilde jaren achter hem lagen. Dat werd in 2009 tegengesproken door de Australiër Robert Allenby, die toen van Kim verloor in de Presidents Cup, de tweekamp tussen de Amerikanen en de Rest van de Wereld (zonder Europa).

Allenby beweerde dat vrienden van hem Kim in de nacht van zaterdag op zondag om 4 uur ‘gestrekt’ hadden zien terugkeren in het teamhotel van de Amerikanen. Hij noemde hem zelfs de ‘nieuwe John Daly’, Kims landgenoot die niet alleen leefde voor golf, maar ook voor drank, gokken en vrouwen. Hoe dan ook, nog geen vijf uur later begon hij aan zijn partij tegen Allenby, die met 5&3 klop kreeg.

Anthony Kim en Tiger Woods tijdens de President's Cup in 2009
Beeld: Golfsupport

Tiger Woods en Anthony Kim tijdens de Presidents Cup in 2009.

Verzekeringsgeld

Kim had de bal zo nu en dan aan een touwtje, maar was soms ook weken de weg kwijt. Tijdens de Masters van 2009 maakte hij in de tweede ronde maar liefst elf birdies op Augusta National. Op de drie andere dagen speelde hij in de ‘plus’. In 2010 won Kim het Houston Open, maar hij speelde dat jaar niet mee in de Ryder Cup op Celtic Manor in Wales. Het is bij één deelname gebleven. Net als in de Presidents Cup.

In 2012 kreeg Kim last van een ernstige achillespeesblessure. Hij werd geopereerd en ging een revalidatietraject van een bijna een jaar in. De Amerikaan kreeg voor het seizoen 2013 een Medical Exemption, maar maakte er geen gebruik van. Het verhaal ging dat Kim zich had verzekerd tegen een blessure die zijn carrière zou beëindigen en het verzekeringsgeld van 20 miljoen dollar had opgestreken.

Touwtrekken

Die regeling zou er ook debet aan zijn dat hij in de jaren erna niet meer terugkeerde. Kim zelf zei dat hij er niet klaar voor was en nog meerdere keren onder het mes was gegaan.
Anderen refereerden aan zijn grillige karakter en aan het feit dat hij na zijn eerste seizoen al hardop had geroepen het golfwereldje eigenlijk helemaal niks te vinden.

In januari doken voor het eerst geluiden op dat Kim oren had naar een terugkeer in golf en dat zowel de PGA Tour als LIV Golf graag de charismatische speler van weleer wilde binnenhalen. Volgens de laatste berichten hebben de Saoedische dollars dat touwtrekken beslist. Maar de vraag is welke Kim we na twaalf jaar gaan terugzien.

Lees meer over
Topgolf