Topgolf

Van Meijel pakt podiumplaats, Luiten even op

Niet voor het eerst dit jaar piekte Lars van Meijel in het weekend. Het leverde hem in de UAE Challenge een derde plaats op en de Brabander lijkt in topvorm naar de Twentsche te komen. Wil Besseling was de beste landgenoot in het Italiaans Open, terwijl Joost Luiten toe is aan een weekje rust.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Lars van Meijel is al een tijdje in uitstekende doen op de Challenge Tour. In India leidde de Brabander na 54 holes om uiteindelijk vierde te worden en nadat het circuit een maand stil had gelegen liet hij vorige week zien dat de vorm er nog steeds was. Hij speelde zijn slotronde in Abu Dhabi in negen slagen onder par (!) en finishte T7. Al vroeg in het seizoen had hij zich zo richting de top-20 van de Road to Mallorca gespeeld – een plek daarin levert over een half jaar promotie op naar de DP World Tour. Maar Van Meijel wil meer. Winnen is het doel, iets wat hij in 2019 één keer eerder deed op het tweede niveau. 

Van Meijel proeft aan leiding

Al snel werd duidelijk dat het op de wonderschone ‘oceaanbaan’ van Saadiyat Beach Golf Club, een ontwerp van Gary Player, wederom Van Meijel was die het moest doen. Vince van Veen luidde met een slechte score op donderdag namelijk een nieuwe gemiste cut in, zijn derde in evenveel toernooien. Van Meijel kende een prima start en zonder de dubbel-bogey op zijn voorlaatste hole had hij na 18 holes misschien zelfs wel bovenaan gestaan. Het werd een 70 (-2) en na een 71 op dag twee handhaafde hij zich halverwege de UAE Challenge in de top-20 van het klassement. Wat was er in het weekend nog mogelijk? 

IJzersterk in het weekend

Een hele boel, zo bleek! ‘Moving day’ verliep in het zonnige Abu Dhabi aanvankelijk vrij rustig voor Van Meijel, totdat hij helemaal aan het einde van de ronde vier birdies aan elkaar wist te ritsen. Die brachten hem naar de top-10, maar de 28-jarige golfer uit Best was nog niet klaar. Na twee birdies op de eerste negen en twee eagles ná de turn, deed hij op -13 plots mee om de overwinning. Direct volgde echter een bogey op 16 en toen ook de laatste groep binnen was bedroeg het verschil met de Duitse winnaar Maximilian Rottluff twee slagen. Van Meijel werd gedeeld derde voor een cheque van €17.664,-. Nog belangrijker: hij steeg op de rankings door naar plek 10. De volgende halte op de Challenge Tour is over twee weken de Twentsche. Slaat Van Meijel in de B-NL Challenge Trophy toe voor eigen publiek?

Uitslag

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Italiaans Open

In Rome kwam de DP World Tour deze week alvast – soort van – in Ryder Cup-sferen. Eind september is het pas zover, maar op Marco Simone Golf & Country Club kregen we alvast een voorproefje van hoe de baan er over een aantal maanden uit zal zien. Ook was het voor een aantal Europese spelers de uitgelezen kans om in ‘de eeuwige stad’ een blijvende indruk achter te laten bij captain Luke Donald. Dat lukte Adrian Meronk in ieder geval. De Pool wist het toernooi na een duel met twee Fransen op zijn naam te schrijven en stijgt naar de top-50 van de wereld. Ook leverde het hem de nodige Ryder Cup-punten op. "Ik denk dat dit wel een solide statement was", aldus Meronk. "De Ryder Cup is één van mijn grote doelen en als ik mag spelen zou dat veel voor me betekenen. Maar het is nog lang - al zou dit wel een beetje moeten helpen."

'Focus was er niet'

Voor de Nederlanders werd het geen onvergetelijke week. Darius van Driel leverde op vrijdag te veel slagen in en miste de cut, Joost Luiten eindigde na een weekend met rondes in 77 en 74 slagen buiten de top-60. Dat was de Nederlandse nummer 1 vergeven nadat hij vorige week al verre van fit was maar in Zuid-Korea toch knap derde werd. Dit weekend was het vooral mentaal even op, zo zei hij na de laatste putt. “Ziek ben ik niet meer, maar ik liep wel nog altijd veel te hoesten”, aldus de Bleiswijker. “De juiste focus was er niet en het putten ging heel slecht. Ik moet nu eerst weer helemaal fit zien te worden en ga me dan voorbereiden op het KLM Open.” In de buurt van Antwerpen speelt hij komende week niet, dus de huidige nummer 18 op de Race to Dubai zien we pas weer op Bernardus in actie.

De Nederlandse topgolfer Joost Luiten tijdens het Italiaans Open van 2023
Beeld: Golfsupport.nl

Besseling nog net top-30

Wil Besseling had in Italië wel nog alle kans om zijn beste resultaat van het seizoen te boeken. Na drie dagen bevond hij zich in de top-20, maar de Westfries kreeg op de slotdag nooit echt het momentum te pakken. Maakte hij wat birdies dan volgden ook al gauw de bogeys of, zoals in het geval van hole 10, een dubbel-bogey. Die hole was het begin van een tweede negen waarop hij maar één par noteerde. Besseling besloot het 80ste Italiaans Open met twee bogeys en dat leverde hem een 26ste plaats op. De T13 in Ras al-Khaimah bleef zodoende zijn beste resultaat van het seizoen. Besseling staat wel op de startlijst voor het Soudal Open van volgende week, net als Van Driel en de hopelijk weer helemaal herstelde Daan Huizing.

Uitslag

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.