Topgolf

De overweldigende opkomst van een Zweedse sensatie en via Hilversum naar Amerika: deze rookies braken door in 2023

In 2023 stond er weer een nieuwe lichting golfers op van wie we de komende jaren nog veel gaan horen. Wie waren de rookies van het jaar op de grote golftours? Een door de Aziaten gedomineerd lijstje!
Beeld: Getty Images/Tristan Jones LET

Beeld: Getty Images/Tristan Jones LET

Ludvig Aberg

In een lijstje van ‘rookies’ in 2023 spant één iemand duidelijk de kroon. Natuurlijk moeten we beginnen bij Ludvig Aberg. Wie had iets meer dan een halfjaar geleden kunnen denken dat hij al in zijn eerste maanden zo’n grote impact zou hebben op het mondiale topgolf, nadat hij in juni als nummer 1 van de universiteitsranglijst zijn (professionele) entree maakte op de PGA Tour? 

De uit het Zweedse Eslöv afkomstige Aberg, die in Texas studeerde, speelde sindsdien elf toernooien op het hoogste niveau in Amerika. Hij eindigde vier keer in de top 10, haalde tien cuts en won in november het laatste toernooi van het seizoen (de RSM Classic). Aberg is de beste driver én ballstriker van de PGA Tour, maakt per ronde gemiddeld de meeste birdies van iedereen (4,76) en van de tee wint alleen nummer 1 van de wereld Scottie Scheffler meer slagen.

9&7

Enkele maanden eerder triomfeerde Aberg ook al op de DP World Tour. Tussen de Alpentoppen in Crans Montana won hij de Omega European Masters, een dag voordat captain Luke Donald de line-up van het Europese Ryder Cup-team zou aankondigen. Ook in Rome liet de Zweed vervolgens zien een grote meneer te zijn. Hij won samen met Viktor Hovland zijn eerste twee partijen, waaronder de historische 9&7 tegen Brooks Koepka en Scheffler, om op zaterdagmiddag en zondag dan wel weer te verliezen.

Aberg heeft in een half jaar een aantal dingen gepresteerd waar de gemiddelde PGA Tour-speler jaren, zo niet een hele carrière voor werkt. En dat zonder nog maar één major te hebben gespeeld.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Trichat Cheenglab

Aan het begin van de zomer is Trichat Cheenglab (28) nog een beduidend onbekende naam in het vrouwengolf. In Tsjechië is ze al eens tweede geworden, maar tijdens het La Sella Open (Spanje) komt ze voor het eerst echt in het nieuws. De Thaise bleek zichzelf bij een sanitaire stop tijdens de tweede ronde te hebben opgesloten in het toilet. Trichat roept en bonst op de deur, tikt een raam kapot en weet uiteindelijk te ontsnappen. 

Big Green Egg Open-winst

(Mede) door de blessure aan haar hand die ze daarbij opliep won ze het toernooi in Alicante niet, maar daar kwam twee maanden later verandering op de Hilversumsche Golf Club! Onafgebroken glimlachend pakte de Thaise het Nederlandse publiek in en na een spannende ontknoping – Lydia Hall liet het uit haar handen glippen – stond Cheenglab met de beker in haar hand. 

De Thaise topgolfster Trichat Cheenglab met haar vriend en tevens caddie na winnen Big Green Egg Open 2023 op de Hilversumsche
Beeld: Edwin Vermaas - Approach the green

Trichat brak dit seizoen zelfs zó hard door, dat ze op de Ladies European Tour niet alleen ‘Rookie of the Year’ werd maar ook de hele jaarranglijst op haar naam schreef. Ongekend, als je bedenkt dat ze het jaar op Qualifying School begon. Of Cheenglab in 2024 haar titel op de Hilversumsche komt verdedigen, is trouwens nog maar de vraag. Begin december veroverde ze namelijk ook speelrecht in het beloofde land, de Amerikaanse LPGA. 

Hae Ran Ryu

Over de LPGA gesproken! Je zou hier misschien Rose Zhang verwachten. Als een soort voorloper van Aberg, won de 20-jarige Amerikaanse in haar allereerste toernooi als professional direct op het hoogste niveau. De oud-nummer 1 bij de amateurs klom na die titel in het Mizuho Americas Open naar de 26ste plek op de wereldranglijst én speelde mee in de Solheim Cup, maar de ontvanger van de Louise Suggs Rolex Rookie of the Year Award werd ze niet.

Memorabel

Die ging namelijk voor de zesde keer sinds 2015 naar Zuid-Korea! Hae Ran Ryu (22) maakte via de Q-Series haar entree op de LPGA en liet zich daar in het eerste jaar flink gelden. Ze sloeg zes top 10-noteringen bij elkaar, waarvan één in het US Women’s Open (T8) en een allereerste overwinning in Arkansas. Alleen Nasa Hataoka (369) maakte dit seizoen meer birdies dan Ryu (333) en ze eindigde vierde in het klassement van Greens in Regulation (75,4%). “Het was een memorabel jaar en ik ben trots op wat ik heb weten te bereiken op de LPGA”, aldus de Koreaanse.

Ryo Hisatsune

Ook op de DP World Tour kwam de rookie van het jaar uit Azië, in dit geval Japan. Ryo Hisatsune was de eerste golfer uit zijn land die de Henry Cotton Award ontving na een stemming. Meer dan verdiend voor de 21-jarige Hisatsune, die drie jaar geleden nog zijn kaart verloor op de Japanse tour en zich vervolgens helemaal terugvocht. Op Le Golf National won hij in 2023 het Frans Open en via de Race to Dubai dwong de nummer 81 van de wereld ook nog eens ‘dual membership’ af voor de PGA Tour. Gaat hij daar Hideki Matsuyama achterna…?