Topgolf

Onze jongens op de Tour gaan weer beginnen: de tussenbalans

Het seizoen van de DP World Tour wordt deze week in Noord-Ierland hervat, maar van de vier Nederlanders loopt alleen Darius van Driel daar warm voor. Het einde van de zomerbreak is een mooi moment om de tussenbalans van onze jongens op te maken en vooruit te kijken. “Verder met de dingen waarmee ik al bezig was”, zegt Joost Luiten. “Die echte topweek moet nog gaan komen”, is Daan Huizing vol vertrouwen. Van Driel: “Liever niet de stress van vorig jaar.” En Besseling: “Er moet nog wel wat gebeuren.”
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Het seizoen van de DP World Tour zit er voor twee derde op. Voorlopig staat slechts één Nederlander aan de goede kant van de streep. Op grond van zijn goede prestaties dit seizoen kan Luiten - momenteel 12de in de Race to Dubai - de tourkaart voor 2024 al niet meer ontgaan. Huizing (131ste), Van Driel (133ste) en Besseling (170ste) zijn daar allesbehalve zeker van. Maar met nog zeker negen toernooien voor de boeg (er zijn er meer maar nog onduidelijk of de drie Nederlanders die mogen spelen) is er nog geen man overboord. Van Driel speelt deze week dus in Noord-Ierland. Volgende week keren Huizing en Besseling in Tsjechië terug van hun break en een week later sluit Luiten (Zwitserland) aan.

Vergelijking

Laten we beginnen om de huidige stand van zaken te vergelijken met deze tijd vorig jaar. Toen was Wil Besseling (53ste) de beste Nederlander in de Race to Dubai, gevolgd door Daan Huizing (108ste) en bivakkeerden Darius van Driel (129ste) en Joost Luiten (185ste) onder de streep van 116 spelers. Met Van Driel (112de) kwam het nog goed, Luiten (126ste) ‘verloor’ zijn tourkaart maar kreeg op grond van de Career Money List toegang tot een groot aantal toernooien in 2023. Op die Exemption Category kun je als golfer één keer een beroep doen.

Statistieken

Niet verrassend, maar wel indrukwekkend: de statistieken van Joost Luiten in 2023 zijn om door een ringetje te halen. Hij staat in de top-5 van spelers met de meeste klasseringen in de top-5 dit seizoen. Die wordt aangevoerd door de Pool Adrian Meronk (5), maar Luiten is in het gezelschap van een handjevol spelers met 4 een goede tweede. Gespecificeerd: hij werd drie keer (gedeeld) derde en een keer tweede.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Smetje

Aan die statistiek kleeft in de ogen van Luiten ook het enige smetje van het seizoen. “Het was een tegenvaller dat ik niet won in München (BMW International Open). Als je drie slagen los staat met nog één ronde te spelen, moet je het afmaken. Door een paar kleine foutjes werd het een tweede plaats. Dat heeft wel even pijn gedaan. Het duurde een aantal dagen voordat ik weer aan golf kon denken.” De cijfers laten niettemin een heel constant en goed prestatieniveau van Luiten in het eerste half jaar zien. In de 19 toernooien die hij speelde, haalde hij maar liefst 18 keer de cut. Er is geen andere speler op de DP World Tour met zo’n hoog percentage. Bij Daan Huizing (8/15), Darius van Driel (8/20) en Wil Besseling (6/18) ligt dat een aanzienlijk stuk lager.

Als je drie slagen los staat met nog één ronde te spelen, moet je het afmaken

Blessures

Huizing werd dit seizoen geplaagd door een nekblessure en moest daardoor een aantal toernooien laten schieten. Voor Besseling geldt hetzelfde: een rugblessure dwong hem tot een aantal afzeggingen. Besseling: “De afgelopen maanden waren helaas nogal onrustig. De samenwerking met mijn caddie Martijn stopte en ik kreeg rugklachten. Ik was fysiek niet goed. Wel spelen, niet spelen. Ik heb de zomerbreak gebruikt om even alles te laten rusten.”

Huizing: “In Zuid-Afrika (half maart) begon ik last te krijgen van mijn nek met een sterke hoofdpijn als gevolg. Die toernooien ging het daardoor al niet goed, maar het werd uiteindelijk een langdurig probleem waardoor ik er tot het KLM Open (eind mei) uit ben geweest. Dat was een tegenvaller, want de weken ervoor ging het goed. In het begin van dit jaar had ik het sterk op de rit. Ik heb goede dingen laten zien in de Dubai Desert Classic en tot en met India heb ik dat goede spel kunnen doortrekken.”

Puttinggreen

Uit de statistieken die op de DP World Tour worden bijgehouden (en door spelers zelf ook) blijkt verder dat Huizing op de puttinggreen wél bovengemiddeld goed presteert. In die statistieken worden spelers aan de hand van Strokes Gained geklasseerd. Dat is een meting op basis van het gemiddelde van de spelers op de Tour.

Sinds ik terug ben is het qua spel iets minder stabiel

Voorbeeld: gemiddeld heeft een tourspeler anderhalve slag nodig voor putts van bijna drie meter. Wanneer een speler dus maar één putt nodig heeft voor die afstand, wint hij 0,5 op dat gemiddelde. Bij een 2-putt van diezelfde afstand geeft hij 0,5 toe op het gemiddelde van alle spelers. Uiteraard kunnen die gemiddelden aan de hand van meer ingevoerde data veranderen. Huizing neemt op de ranglijst Strokes gained putting de 26ste plaats in met +0.43. Hij zit dus bijna een halve slag per ronde onder het gemiddelde. Luiten staat op een 47ste plaats ook in de plus (+0.20). Huizing: “Sinds ik terug ben is het qua spel iets minder stabiel. Dat is in de statistieken ook wel te zien, dat het lange spel wat minder is geworden. Wat putten betreft is het sinds het KLM Open wel wat beter geworden.”

Daan Huizing op tweede dag KLM Open

Topniveau

Luiten doet het onder meer goed vanaf de tee in Driving (gemeten op par-4’s en par-5’s). De geboren Bleiswijker wint +0.66 slagen op het gemiddelde van het veld en is terug te vinden op plek negen. “Het spel van tee tot green is weer op topniveau en dan kan ik mijn eigen spel spelen.” Met een gemiddelde score van 70.38 per ronde (hij speelde er 74) wint Luiten ook flink (+1.39) ten opzichte van het gemiddelde. Daarmee staat hij in dat klassement zesde.

Toch is de hoogste klassering in een van de ranglijstjes voor een andere Nederlander. Van Driel is héél goed in Strokes gained around the green (met pitchen, chippen en bunkerspel binnen vijftig meter het dichtst bij de hole). Van Driel, die overigens de naam (en het verleden wijst dat ook uit) heeft zijn beste prestaties voor de tweede helft van het seizoen te bewaren, is terug te vinden op plek 3 met +0.63.

Course management

Luiten staat nog net binnen de top-100 (96), maar geeft rond de green iets toe op het gemiddelde van het spelersveld (-0.02). De zesvoudig tourwinnaar is zich ervan bewust dat daar nog wat winst ligt. “Voor mijn gevoel mogen de pitches tussen 30 en 70 meter wat scherper. Daar zal misschien nu wat meer de focus op liggen. Het moet beter, maar aan de andere kant is dat niet een afstand die ik vaak overhoud. Met course management kun je deze categorie ook wel een beetje ontlopen.” Veel reden om dingen te wijzigen is er voor Luiten dus niet. “Ik ga in het tweede deel van het seizoen gewoon verder met de dingen waarmee ik bezig was. Ik kan positief terugkijken op de eerste helft van het jaar, heb heel constant en solide gespeeld en drie, vier keer echt meegedaan voor de overwinning. Dat is wat je wil.”

Die echte topweek moet nog gaan komen en hopelijk komt die al in de volgende stretch van vier toernooien

Topweek

De situatie van de andere Nederlanders is allesbehalve uitzichtloos als het gaat om het behouden van de tourkaart. Maar Huizing had er graag beter voor gestaan. Daarover is hij duidelijk. “Aan de ene kant heb ik met mijn spel dit seizoen toch kansen gehad en ben ik in München en Denemarken in contention geweest. Dat is zeker positief. Maar alles bij elkaar sta ik qua punten en ranking zeker niet waar ik had willen staan. Toch heb ik het hele jaar wel het vertrouwen gehad dat het ergens bij elkaar gaat komen, omdat we over de gehele linie met goede dingen zijn bezig geweest. Die echte topweek moet nog gaan komen en hopelijk komt die al in de volgende stretch van vier toernooien.”

Besseling voelt de tijd dringen. “Voor de komende maanden is het duidelijk: er moet nog wat gebeuren. Maar ik wil vooral weer terug in mijn krachten komen, fysiek, mentaal weer rust vinden en goed spelen. Heb er vertrouwen in dat dit gaat gebeuren. Het is een heel andere uitgangspositie dan vorig jaar maar ik zie het als een uitdaging en daar ga ik vol voor.”

Van Driel, die deze week in Noord-Ierland als enige wel speelt, weet ook dat er ‘nog veel moet gebeuren’. “Maar ik sta er beter voor dan vorig jaar. De banen waar we nu op gaan spelen, liggen mij beter dan die in het begin van het jaar. Natuurlijk heb ik liever niet de stress die ik vorig jaar had. Ik ben de afgelopen weken ook door de stats gegaan. Conclusie? Beetje meer accuratesse met de driver en de wedges moeten wat scherper.”

Lees meer over
Topgolf DP World Tour