Nieuws

'Wat doe je met een bal in een bunker vol met water?'

In de rubriek 'Stel je regelvraag' geven we antwoord op vragen over de golfregels. In deze aflevering vertellen we onder meer wat je mag doen als je bal in een bunker ligt die vol met water staat.

Sandra: "De bal is in een bunker terechtgekomen. Maar de bunker staat helemaal onder water. Dit is tijdelijk in verband met hevige regenval. Mag ik de bal dan achter de bunker droppen zonder strafslag?"
Pieter: "Tijdens ons rondje kwam mijn bal in een een bunker die compleet vol stond met water, tot aan de rand. Er was geen plek in de bunker meer om 'droog' te droppen. Valt dit nu onder tijdelijk water en mag ik dan zonder strafslag droppen net buiten de bunker?"

Ook als een bunker vol met water staat, mag je alleen zonder straf in de bunker droppen. Je mag dan als referentiepunt het punt in de bunker kiezen waar je het minste last hebt van het water en dan mag je binnen een stoklengte van dat punt droppen niet dichter bij de hole. Dit staat in regel 16.1c

Als je dit geen goede optie vindt, dan mag je met één strafslag de bal buiten de bunker droppen. Je moet de bal dan droppen op een rechte lijn die loopt van de hole door de plek van de oorspronkelijke bal en verder naar achteren.

Maar in dit geval zou het mooi zijn als de club op de baan waar jij speelt zo snel mogelijk, en zolang de bunker vol staat met water, plaatselijke regel F16 hanteert. Hieronder vind je informatie over deze local rule.

F-16 Bunker gevuld met tijdelijk water
Doel: Als een bunker vol staat met water, dan kan ontwijken zonder straf onvoldoende zijn voor het normaal spelen van de baan. Een Commissie kan ervoor kiezen om de bunker te behandelen als grond in bewerking in het algemene gebied. Hierdoor kan het water zonder straf buiten de bunker ontweken worden.

Een voorbeeld van de plaatselijke regel F-16: "De bunker op [geef locatie van bunker aan, bijvoorbeeld links van de 5de green] die vol staat met water is grond in bewerking in het algemene gebied. Deze bunker wordt [voor de ronde] niet als bunker beschouwd. Als de bal van een speler in deze grond in bewerking ligt of deze raakt of de grond in bewerking vormt een belemmering voor de stand van de speler of zijn ruimte voor zijn voorgenomen swing, dan mag de speler deze belemmering zonder straf ontwijken volgens Regel 16.1b. Alle andere bunkers op de baan, of zij tijdelijk water bevatten of niet, behouden nog steeds hun status als bunker volgens de definitie en voor het toepassen van de regels."

Jos: "Als ik mijn bal van buiten de green speel en op de green de bal van mijn tegenstander raak die vervolgens in de hole rolt, is er dan sprake van uitholen? Ik krijg zelf geen strafslagen toch? Want ik speelde van buiten de green."

Als een stilliggende bal wordt bewogen door een andere bal in beweging, moet de bewogen bal worden teruggeplaatst. Een bal die stilligt op de green en door een andere bal in de hole wordt getikt is dus niet uitgeholed maar moet worden teruggeplaatst op de plek waar de bal lag. Dit is beschreven in regel 9.6. Zie ook het antwoord op de derde vraag in de regelrubriek van 1 april 2022

Rinie: "Wat betekent 'No pictures on the scorecard'?

Met de uitdrukking "There are no pictures on the scorecard" wordt meestal aangegeven dat een scorekaart niet laat zien hoe je een par of birdie of een goede holescore hebt gemaakt. Misschien heb je op een par-3 hole een slechte bal geslagen die met enig geluk via een boom naast de vlag eindigt waardoor je een birdie maakt. De scorekaart laat alleen maar zien dat je een birdie hebt gemaakt en niet hoe ... Andere mensen die niet met je meespeelden zien dus alleen het eindresultaat en niet hoe het resultaat tot stand kwam. Aan de andere kant laat een scorekaart soms ook niet zien hoe goed je speelde als je goed speelde. Je kunt bijvoorbeeld vier lip-outs voor par gehad hebben. De scorekaart laat dan vier bogeys zien en uit de scorekaart blijkt niet hoe goed je op die vier holes speelde.

Kees: "Mijn vraag gaat over de definitie van de 'voorgenomen swing'. Dit is een situatie die ik zelf heb meegemaakt. Ik sla af op een par-3, mijn bal ligt daarna tussen een rijtje haagbeuken. Omdat de rij haagbeuken precies in de lijn staan met de vlag kan ik onmogelijk de bal naar de vlag spelen. Ik 'neem mij voor' om de bal een paar meter terug te slaan richting de tee. Echter wordt dan mijn 'voorgenomen swing' belemmerd door een hek, een vast obstakel, die de volgende tee beschermt. Ik drop de bal volgens de regels, zonder straf, binnen één stoklengte en heb nu een vrije slag naar de vlag. Is hier juist gehandeld? Moet een voorgenomen swing altijd in de richting zijn naar de vlag?"

In dit geval zorgen de haagbeuken ervoor dat je richting tee in plaats van richting de vlag speelt. Als je bij deze voorgenomen swing een belemmering hebt door een hek, dan mag je volgens Regel 16.1 het hek ontwijken. Je hebt dus juist gehandeld. In dit antwoord lees je ook dat de voorgenomen swing niet altijd richting de vlag hoeft te zijn. 

In deze aflevering zijn de vragen beantwoord door Walter Haandrikman (voorzitter van de Regel- en Handicapcommissie van de NGF) en Robert Hage (NGF Regels en Handicap). Er komen veel regelvragen binnen. Vragen die nu niet beantwoord zijn, behandelen we in een van de volgende afleveringen van deze rubriek. 

Heb je ook een regelvraag?

GOLF.NL beantwoordt jouw regelvragen. Heb je een vraag? Stuur een mail naar redactie@golf.nl of een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram). Stuur als het kan ook een foto mee van de regelsituatie!

Lees ook de vorige aflevering: Aan welke eisen moet een balmarker voldoen?

Lees meer over
Golfregels