Nieuws

'Aan welke eisen moet een balmarker voldoen?'

In de rubriek 'Stel je regelvraag' geven we antwoord op vragen over de golfregels. In deze aflevering vertellen we onder meer welke voorwerpen je mag gebruiken als balmarker.

Cor: "Moet je bij het markeren van je bal op de green per se een ronde marker gebruiken of mag je daar ook een tee voor gebruiken?"

Een balmarker moet een kunstmatig voorwerp zijn, de vorm is niet vastgesteld. De definitie van balmarker geeft als voorbeeld een munt, een tee of een ander klein uitrustingstuk. Een tee is dus ook toegestaan om als balmarker te gebruiken. Het gebruik van een los natuurlijk voorwerp (zoals een takje of steentje) als balmarker is niet toegestaan.

Irma: "De bal ligt op de green. De speler verlegt de bal een beetje zodat een zwart lijntje nu richting de hole wijst. De bal blijft wel op dezelfde plaats. Mag dat zonder eerst de bal te marken?"

Nee, dat is niet toegestaan. Een bal die wordt opgenomen en daarna teruggeplaatst (wat hier het geval is, regel 13.1b) moet eerst worden gemarkeerd. Doet een speler dat niet, dan krijgt hij hiervoor één strafslag (regel 14.1a). 

Annemiek: “Je speelt greensome, matchplay. Na de afslagen ligt er een bal op de fairway en één speler blijft daar staan. De andere speler loopt verder en vindt de andere bal in het langere gras langs de fairway. Ze pakt de bal op zonder te markeren (om te kijken of het haar bal is) en legt de bal vervolgens weer terug. De spelers hebben op dit moment nog niet gekozen met welke bal ze verder spelen. Is dit één strafslag, omdat ze bal niet heeft gemarkeerd? Of is de hole nu voor de andere partij?”

Bij een greensome mogen beide spelers afslaan en daarna kiezen zij met welke bal wordt verder gespeeld. Als een speler een bal beweegt en als deze bal gekozen wordt om verder mee te spelen, dan ontvangt de partij hiervoor een strafslag. Ze moet de bal terugplaatsen.

Jan: “Geregeld zie ik golfers de bal - als die nog enkele centimeters van de hole verwijderd is - spelen met een ander deel van de putter, de achterkant of de zijkant van de putter. Mijn vraag is of dit mag?”

Ja, dit mag. Op 23 augustus is een soortgelijke vraag beantwoord: “Mag je met de achterkant van het clubhoofd slaan?” Het antwoord vind je hier

In deze aflevering zijn de vragen beantwoord door Walter Haandrikman (voorzitter van de Regel- en Handicapcommissie van de NGF) en Robert Hage (NGF Regels en Handicap). Er komen veel regelvragen binnen. Vragen die nu niet beantwoord zijn, behandelen we in een van de volgende afleveringen van deze rubriek. 

Heb je ook een regelvraag?

GOLF.NL beantwoordt jouw regelvragen. Heb je een vraag? Stuur een mail naar redactie@golf.nl of een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram). Stuur als het kan ook een foto mee van de regelsituatie!

Lees ook de vorige aflevering: Mag je een oefenswing maken op de afslagplaats?

Lees meer over
Golfregels