Nieuws

"Welke opties heb ik als ik mijn bal onspeelbaar verklaar?"

In de rubriek 'Stel je regelvraag' geven we antwoord op vragen over de golfregels. In deze aflevering vertellen we onder meer welke opties je hebt als je je bal onspeelbaar verklaart.

Hans: "Stel je slaat af en loopt naar je bal. Maar die blijkt onvindbaar of ligt (onverwacht) nét out of bounds. Dan teruglopen geeft vaak vervelend oponthoud voor achteropkomende flights. Wij lossen het vaak op met twee strafslagen (dus je dropt een bal ongeveer daar waar je eerste bal zou moeten liggen of nét ‘in bounds’ en je slag vanaf die plaats wordt je vierde slag). Is dit een geldige oplossing volgens de regels?"

Als je bal verloren of out of bounds is, dan moet je handelen volgens slag en afstand volgens Regel 18.2b. Dit betekent dat je terug moet naar de afslagplaats en met een strafslag een nieuwe bal in het spel brengen.
De door jou voorgestelde oplossing is dus niet toegestaan tenzij de baan waarop je speelt de plaatselijke regel met de naam E5 hanteert. (Deze plaatselijke regel luidt in het kort als volgt: "Als de bal van een speler niet is gevonden of als het bekend of praktisch zeker is dat deze buiten de baan is, dan mag de speler de plaatselijke regel voor slag en afstand toepassen met twee strafslagen in plaats van de ontwijkoptie van slag en afstand volgens Regel 18. Deze plaatselijke regel is niet van toepassing als een provisionele bal is gespeeld.")
Kijk daarom voordat je ergens gaat spelen altijd welke plaatselijke regels er op de baan gelden. De plaatselijke regels vind je op de scorekaart of website van de baan en vaak hangen ze ook in het clubhuis of bij de eerste tee.

Sef: "Ik heb een vraag over de regel over out of bounds (buiten de baan). Er zijn banen waarbij een hek out of bounds bepaalt. Het hek in mijn vraag is bevestigd aan de achterkant van paaltjes. De paaltjes zijn wit gemaakt en geven dus de grens aan. Als nu de bal tegen het hek ligt, dus wel op de grens, maar niet bespeelbaar is door het hek, welke regel mag/moet hier toegepast worden? Mag de bal verplaatst worden zonder straf?"

Het antwoord staat deels bij Regel 18.2a. Deze regel zegt onder meer: "Je bal is alleen buiten de baan wanneer hij geheel buiten de grens van de baan ligt."
Voorwerpen die buiten de baan markeren, mogen niet zonder straf worden ontweken (zie de definitie van een out-of-bounds markering). Wanneer de bal binnen de baan ligt en niet gespeeld kan worden, is de enige optie om de bal onspeelbaar te verklaren en - met bijtelling van één strafslag - een van de opties van Regel 19.2 toe te passen: 

  • 19.2 (1) Opnieuw spelen van de plek waar de vorige slag is gedaan.
  • 19.2 (2) Op een rechte lijn naar achteren ontwijken.
  • 19.2 (3) Zijwaarts ontwijken binnen twee clublengten.

Zie ook de vraag hierboven en -onder.

Willem: "Mijn bal ligt tussen de horizontale uitlopers van de wortels van een boom. Ontwijken zonder strafslag?"

Tenzij er een plaatselijke regel is die deze situatie beschrijft, is er geen mogelijkheid om deze situatie zonder straf te ontwijken. Hier is Regel 9.1a van toepassing: de bal spelen vanwaar hij tot stilstand is gekomen. Een alternatief is om de bal onspeelbaar te verklaren en - met bijtelling van één strafslag - een van de opties van Regel 19.2 toe te passen. Zie ook de vraag hierboven en -onder.

Jo: "Op de baan is een plek ontstaan met daarin wilde planten. Het is geen vijver, geen hindernis. Hoe en waar drop je de bal als je er niet uit kan spelen en je de bal onspeelbaar verklaart? Natuurlijk mag je altijd terug naar de plek waarvan je het laatste terug slaat."

Voor een onspeelbare bal binnen het algemene gebied zijn er drie mogelijkheden (Regel 19.2). Je noemde er al eentje: terug naar de plek waar de laatste slag is gedaan (19.2 (1)). Andere opties zijn ontwijken op een rechte lijn naar achteren (19.2 (2)) en zijwaarts ontwijken (19.2 (3)). De illustratie bij Regel 19.2 toont de drie mogelijkheden.
Maar let op: als je eerst geprobeerd hebt de bal te spelen en een slag hebt gedaan, is de plek waar de laatste slag is gedaan dus ergens tussen de wilde planten en mag je niet meer terug naar de plek vanwaar je de bal in de wilde planten hebt geslagen!
Bij het ontwijken op een rechte lijn naar achteren, moet je een referentiepunt bepalen op een rechte lijn die loopt vanaf de hole over het punt waar de bal ligt. Dit punt mag niet dichter bij de hole zijn en mag (binnen de baan) zo ver naar achteren zijn als je zelf wilt. Vervolgens moet de bal gedropt worden binnen één clublengte van dit referentiepunt, niet dichter bij de hole.
Bij het zijwaarts ontwijken, moet je de bal droppen binnen een dropzone van twee clublengten, niet dichter bij de hole dan waar de bal ligt.
Wanneer je de bal onspeelbaar verklaart. moet je één strafslag bij je score voor de hole optellen.

golfregels 2022 onspeelbare bal

 

In deze aflevering zijn de vragen beantwoord door Walter Haandrikman (voorzitter van de Regel- en Handicapcommissie van de NGF) en Robert Hage (NGF Handicapping, regels en course rating). Er zijn héél veel regelvragen binnengekomen. Vragen die nu niet beantwoord zijn, behandelen we in een van de volgende afleveringen van deze rubriek. 

Heb je ook een regelvraag?

GOLF.NL beantwoordt jouw regelvragen. Heb je een vraag? Stuur een mail naar redactie@golf.nl of een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram).

"Mag je een teemarker verplaatsen?" Lees ook de vorige aflevering van de rubriek 'Stel je regelvraag'.

Lees meer over
Golfregels