Nieuws

'Bal onder plag. Wat nu?'

Tweewekelijks komen hier de beste en leukste golfvragen aan bod! Deze keer beantwoorden we een bijzondere regelvraag en een vraag over de ontstaansgeschiedenis van het woord 'golf'! Heb je een vraag? Stuur een mail naar redactie@golf.nl of stuur ons een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram).
Beeld: Instagram @campillogolf

Beeld: Instagram @campillogolf

'Waarom heet golf in het Engels eigenlijk ook golf? Als ik er over nadenk, is het niet logisch. Immers, veel sporten verwijzen met hun Engelse naam naar het soort sport: basketball, baseball, track and field, volleyball, enzovoorts. Golf is in het Engels voor zover ik weet verder alleen de benaming voor de letter G in het Navo alfabet. En dus voor onze geliefde sport maar in het Engels zou ik eerder verwachten dat dit Holeball of Grassball o.i.d. zou heten dan Golf. De enige verklaring die ik kan verzinnen, is dat zowel de Nederlandse als Engelse naam voortkomt van Colf, dat een paar honderd jaar geleden in Nederland op het ijs werd gespeeld en waar golf uit is ontstaan. En colf is destijds terecht gekomen in Schotland waar het wellicht tot golf is "verbasterd". Ik zou het leuk vinden als jullie het echte antwoord weten op mijn vraag. Daar kijk ik dan ook reikhalzend naar uit.' - Petra van den Aardweg via redactie@golf.nl

'Wat een leuke vraag! In jouw vraagstelling ben je eigenlijk al een heel eind, golf is een verbastering van ‘colf’/’kolf’ en ‘gouff’. De geschiedenis van de golfsport gaat ver terug met afgeleiden van het spel zoals we het nu kennen. De Nederlanders en Schotten claimen beiden de grondleggers te zijn van het spelletje golf zoals we het nu kennen. De waarheid blijft in het midden. Wat we wel weten is dat er in de Middeleeuwen een aantal soortgelijke bal- en stokspellen werd gespeeld.

De Nederlanders zeggen dat ‘golf’ is afgeleid van het spel ‘kolf’ dat werd gespeeld op bevroren grachten en wateren in de strenge winters. Het woord 'golf' is nergens een afkorting voor. Het is taalkundig afgeleid van het Nederlandse woord 'kolf' of 'kolve', wat simpelweg 'club' of ‘knuppel’ betekent. Volgens het Nederlands Golfmuseum werd er al vanaf de 13de eeuw ‘colf’ gespeeld in de Lage Landen, evenals ‘golf’ een langebaanspel met stok en bal. En al vanaf het begin van de 16de eeuw is op Vlaamse miniaturen te zien dat gespeeld wordt naar een ‘cuyl’ of ‘put’.

Er zijn verhalen die ver teruggaan, waaruit doet vermoeden dat golf al héél lang gespeeld wordt door Nederlanders (onbevestigde verhalen helaas). In 1597 speelde bijvoorbeeld de bemanning van Willem Barentsz (Nederlandse zeevaarder) tijdens de overwintering op Nova Zembla 'colf', zoals beschreven in een dagboek van Gerrit de Veer:

Den 3. April wast moy claer weder met een n.o. wint ende stil, doen maeckten wy een colf toe om daer mede te colven, om also onse leden wat radder te maecken, daer wy allerley middelen toe zochten.

Of nog verder terug: de geschiedenis over het ontstaan van de golfsport is te herleiden tot 27 juni 1296, toen graaf Floris de Vijfde bij Muiden werd vermoord. De hoofdverdachte Gerard van Velsen kwam op 26 december 1296 in handen van zijn belagers. Hij werd geradbraakt en in een ton door de straatjes van Loenen gerold. Ter herinnering aan dit volksgericht trokken een jaar later twee partijen van vier spelers met houten stokken en een bal langs diezelfde route voor het spelen van een zogenoemde ‘colfpartij’.

Sommige geleerden suggereren dat het Nederlandse spel 'kolf' door de Nederlandse zeelieden naar de oostkust van Schotland werd gebracht. Naar de zogenoemde openbare ‘linkslands’. De meest geaccepteerde theorie (vooral door de Schotten dus) over het ontstaan van golf is dat het spel zich in Schotland ontwikkelde rond 1100 na Christus. Schotse schaapherders sloegen destijds stenen in konijnenholen. Dat gebeurde op de plek waar nu de St. Andrews Golf Club is gevestigd. In het Schotse dialect van de late 14de of vroege 15de eeuw werd de Nederlandse term 'goff' of 'gouff', en pas later in de 16de eeuw 'golf'.

Het NAVO-alfabet waar je in jouw vraagstelling naar verwijst, is pas ontstaan in 1956. Na de Tweede Wereldoorlog om internationale communicatie te standaardiseren. De G van Golf is daar inderdaad in opgenomen. We kunnen je een leuk boekje over de geschiedenis van golf aanraden: Colf Kolf Golf.

Eefje Kievits, GOLF.NL
'Nu we (voorlopig) geen wedstrijden mogen spelen vanwege de coronamaatregelen heb ik behoefte aan wat leuke speltips. Hebben jullie tips om op een bepaalde manier wedstrijdspanning op te zoeken? Voorbeelden van spelvormen die wel mogen en kunnen? - Olivia de Wildt via redactie@golf.nl

Golf heeft natuurlijk van zichzelf altijd een bepaalde wedstrijdspanning in zich. Afhankelijk van je eigen doelstellingen in handicap en spel kun je op alle niveaus jezelf uitdagen. Nu we tijdelijk met slechts twee personen mogen golfen, beperkt dit wellicht de mogelijkheden voor andere spelvormen dan strokeplay. In ieder geval hebben we een aantal spelvormen die variëren van serieus naar fun en een combinatie ervan. Speel bijvoorbeeld eens ‘worst ball’ in plaats van ‘best ball’, dan is het gelijk een slimme trainingsvorm. Als je vanuit alle lastige situaties een technisch en creatief goede bal kunt slaan, kun je dat helemáál als je in een makkelijkere positie ligt. Je kunt ook met je medespeler kiezen voor een rondje matchplay.

Andere spelvormen die we leuk vinden, zijn vermeld op deze pagina. Hou wel rekening met de coronamaatregelen, de doorstroming in de baan en met andere spelers.

Wat ook leuk is voor het opzoeken van een competitie-element: gebruik onze app GOLF.NL om je golfvrienden te volgen. Maak je (als meer banen weer volledig qualifying zijn) meer birdies dan je vriend(inne)en, hoe sta je in de maandelijkse Big Green Egg Birdieranking? We reiken in samenwerking met onze partner Big Green Egg iedere maand een leuke prijs uit aan de hoogst genoteerde gebruiker van de app.

Sowieso kun je vanaf maart je agenda weer vullen met wedstrijden of toernooien (ook weer, als de coronamaatregelen het toelaten). Op deze pagina is in ieder geval een overzicht te vinden van wedstrijden die ook worden gespeeld aan de hand van individuele qualifying rondes.  

Veel golfplezier gewenst! Dat is uiteindelijk het belangrijkste!

Eefje Kievits, GOLF.NL

'Er was een bijzondere regelsituatie in het Abu Dhabi Championship vorige week waarbij de bal van een speler onder een plag kwam te liggen. Wat moet je doen als dit gebeurt?' - via Instagram

Bijzonder, dat kan je wel zeggen over deze regelsituatie. Jorge Campillo sloeg vorige week vrijdag zijn eerste drive van de dag in de tweede ronde van het Abu Dhabi Championship, met als resultaat de situatie in de foto boven dit artikel (of te zien in onderstaande tweet):

De vraag is natuurlijk, wat moest Jorge Campillo volgens de regels doen? De Spanjaard had (Regel 15) twee opties: 

1. De bal spelen zoals hij ligt. 
2. De plag verwijderen zonder strafslag. 

Campillo ging voor optie 2 (omdat optie 1 waarschijnlijk een zeer slecht resultaat zou hebben opgeleverd). Een belangrijke kanttekening bij optie 2: Mocht de bal bewegen door het verwijderen van de 'loose impediment', dan zou hij een strafslag krijgen. 

Uiteindelijk slaagde Campillo erin om (zonder trillende handen) de plag te verwijderen, zonder dat daarbij de bal bewoog. Eind goed al goed.

'The most incredible situation I’ve seen in my entire career', aldus referee Vidaor die al bijna dertig jaar in het vak zit. 

Sietse Herrema, GOLF.NL