Topgolf

"O nee, Luiten op moving day!"

Het patroon is overduidelijk: Joost Luiten speelt op zaterdag vaak zijn slechtste golf. Maar hoeveel slechter dan op de andere drie toernooidagen? En wat is de oorzaak van die uiterst matige 'moving days'?

Afgelopen vrijdag stond Joost Luiten na ronden 67-66 op een fraaie achtste plaats in het sterk bezette Saudi International. Dat leidde op social media tot inmiddels voorspelbare reacties:

“Zou maar niet te vroeg juichen, moving day…”

“Een zaterdag dip, let maar op…”

De zwartkijkers kregen gelijk.

“Dag drie. Het is tijd voor de bekende en wekelijks terugkomende ‘helaas dag’: +3 na 12 holes”, schreef iemand op de Facebook-pagina van GOLF.NL. Na 18 holes van zijn ‘helaas dag’ tekende Luiten voor een ronde 75 (+5). Alleen de  Fransman Romain Langasque deed het met een 77 nog slechter. Luiten kieperde van de achtste naar de 57ste plaats, weg kans op een topnotering laat staan een zevende overwinning op de European Tour.  

“Kunnen we geen dispensatie aanvragen voor moving day?”, grapte iemand op Facebook.

 

Opvallende uitkomsten

 

Zaterdag, de derde ronde, staat in toernooigolf bekend als ‘moving day’.  Spelers die laag in het klassement staan hopen een ‘move’ naar boven te maken om zondag toch nog een gooi naar de titel te kunnen doen. Wie na twee ronden hoog op het leaderboard staat, hoopt zijn positie in ieder geval vast te houden maar liever nog een kleine sprong naar de absolute top van het klassement te maken. Luiten levert op ‘moving day’ doorgaans terrein in. Maar hoeveel slechter zijn de zaterdagen ten opzichte van de andere drie ronden?

 

Als je kijkt naar de gemiddelde score per dag van Luiten in zijn laatste 25 toernooien (de 22 gespeelde toernooien voor de Race to Dubai in 2020 en de eerste drie van dit jaar), dan zijn dit de opvallende uitkomsten:

 

Donderdag: 69,84

Vrijdag: 69,48

Zaterdag: 72,00

Zondag: 71,36

 

Cijfers die niet mis zijn te verstaan: na het halen van de cut – dat deed Luiten in die 25 toernooien twintig keer – volgt er vaak een serieuze terugval. Nu dat helder is, rest natuurlijk de intrigerende vraag: waarom scoort Luiten in het weekend en in het bijzonder op ‘moving day’ zo veel slechter?

 

De oorzaken

 

Zes mogelijke oorzaken met daarna een reactie van Luiten zelf.  

 

1. Luiten is stil blijven staan, andere golfers zijn juist beter geworden.

Dit argument hoor en lees je vaak. Dat de concurrentie ieder jaar toeneemt – denk aan de jonge twintigers die bij bosjes doorbreken en toernooien winnen – is ontegenzeggelijk waar. Maar als je na twee ronden hoog staat op het leaderboard, zoals bij Luiten regelmatig het geval is, dan heb je de golfkwaliteiten om ook in het weekend bovenin mee te doen. Ja, de zondag, met de spanning er vol op, vraagt om iets extra’s, maar Luiten heeft met zes overwinningen op de European Tour vaak genoeg aangetoond die druk aan te kunnen.

 

2. Luiten is te zeer gefocust op het halen van de cut.

Het zou kunnen dat onze beste golfer na het halen van de cut en dus de garantie dat er wat prijzengeld binnenkomt denkt: “zo, de onkosten zijn er in ieder geval weer uit deze week, laten we eens een lekker flesje opentrekken op de hotelkamer”, en vervolgens op zaterdag een stuk minder scherp op de tee verschijnt. In theorie is het mogelijk, maar zo gaat het natuurlijk niet. In eerste instantie de cut halen, dat geldt voor iedere golfer in ieder toernooi. Maar een rookie op de European Tour zal blij zijn met het overleven van de cut, voor Luiten, elf jaar op rij de seizoenfinale in Dubai gehaald, begint het echte werk dan pas echt. Althans, dan zou het pas echt moeten beginnen…

 

3. De golfbaan speelt op donderdag en vrijdag anders dan in het weekend.

Met de set-up van een golfbaan is veel mogelijk, een vlag ‘veilig’ midden op de green steken, of drie passen achter een bunker dicht bij het water maakt een hole totaal anders. De European Tour varieert in vier dagen met de set-up, soms wordt een tee bijvoorbeeld een heel eind naar voren gezet zodat spelers een par-4 met de drive kunnen halen. Zondag is in principe de dag dat de pins het lastigst worden gestoken, maar de verschillen tussen de vier dagen zijn nu ook weer niet zo groot, dat de terugval van Luiten in het weekend zich daardoor laat verklaren.

 

4. Luiten is moe in het weekend.

Toernooigolf is fysiek veel zwaarder dan menigeen denkt, Maarten Bosch zei het ook toen hij twee maanden terug in een interview met GOLF.NL vertelde waarom hij na  anderhalf jaar als caddie voor Luiten had besloten te stoppen. Zondag na de laatste putt de koffer pakken, vliegen naar het volgende toernooi, jetlag, oefenronde(n) spelen en dan vier keer 18 holes met de scorekaart in de achterzak, iedere slag telt, en dat vaak een paar weken achter elkaar is absoluut heel pittig. Maar Luiten werkt hard aan zijn fysiek dus een uitgebluste Luiten op zaterdag en/of zondag, nee dat is ook heel erg onwaarschijnlijk.

 

5. Joost is het plezier in golf kwijtgeraakt.

Dit wordt op de diverse social media kanalen geregeld geopperd door de schare Luiten-volgers die de 35-jarige golfer soms teleurgesteld/boos zien reageren als hij in beeld komt bij Ziggo Golf. Maar die goede donderdagen en vrijdagen dan, heeft Joost alleen nog lol in golf op doordeweekse dagen? Daar kunnen we ons toch ook heel moeilijk iets bij voorstellen.

 

6. "O nee, moving day!”

De wekker gaat in de hotelkamer van Luiten, hij schrikt wakker en denkt: “O nee, moving day, die vermaledijde zaterdag, dat wordt weer helemaal niks!” Zou het zo gaan? Is het allemaal mentaal? De slechte zaterdagen zullen er ongetwijfeld flink ingehakt hebben bij onze beste golfer. Luiten heeft, naast het winnen van een toernooi, als voornaamste doel een terugkeer naar de top-50 van de wereld omdat hij dan alle grote toernooien kan spelen. In de Saudi International waar hij vorige week zo keurig achtste stond na twee ronden, waren vanwege het sterke deelnemersveld heel wat kostbare wereldranglijstpunten te verdienen. Gaat Luiten op zaterdag dan extra zijn best doen, terwijl forceren, iedere golfer weet het, in onze mooie sport zelden tot betere resultaten leidt? Wil Luiten te graag, hikt hij zo aan tegen een nieuwe topprestatie dat hij zichzelf te veel onder druk zet en daardoor op 'moving day' door het ijs zakt? Van de zes genoemde oorzaken lijkt dit met afstand de meest waarschijnlijke.

 

Wat zegt Luiten zelf?

 

“Ik zie natuurlijk ook dat ik zaterdag vaak minder goed scoor. Een verklaring? Nee, die heb ik niet echt. Omdat het regelmatig gebeurt, wordt het wel iets mentaals, dat ga ik niet ontkennen. Ja, ik zie soms de negatieve reacties van mensen, maar daar kan ik niets mee. Als je achtste staat na twee dagen zoals in Saoedie-Arabië, denkt iedereen denkt dat je de dagen erna minstens op die positie blijft of verder stijgt maar zo werkt het helaas niet. In Saoedie-Arabië speelde ik de eerste twee dagen helemaal niet zo sterk, mijn ijzers zijn nog niet top, maar ik hield mijn score wel goed bij elkaar. Zaterdag stonden de pins heel lastig, een paar meter van de rand van de greens, dan ga je met minder ijzerspel bogeys maken. Het is voor mij vooral zaak de rust te bewaren, hard te blijven werken en het vertrouwen weer uit te bouwen. Het is wel heel frustrerend natuurlijk, zelf wil ik ook niets liever dan iedere dag 65 maken, soms krijg ik het gevoel dat mensen denken dat ik expres slechter speel op zaterdag.  Ik weet dat het op een gegeven moment wél mijn kant weer gaat opvallen. Ik doe er alles aan, heb ook veel zin om te spelen, over een paar weken krijg ik weer nieuwe kansen.”

 

Tot slot: zo slecht doet Luiten het niet...

 

Aan het eind van dit artikel is het misschien goed toch even te vermelden dat Luiten in de eerste drie toernooien van 2021 wel steeds de cut heeft gehaald. Dat is zeker in die sterk bezette toernooien in Abu Dhabi, Dubai en Saoedie-Arabië gewoon knap. Maar door zijn goede prestaties in het verleden, heeft Luiten er zelf voor gezorgd dat veel Nederlandse golfvolgers cuts halen vanzelfsprekend zijn gaan vinden. Luiten staat momenteel 44ste in de Race to Dubai. In de drie toernooien van de Desert Swing speelde hij zijn rondjes golf bij een temperatuurtje van gemiddeld ongeveer 24 graden en hij vergaarde 75.000 euro prijzengeld. Zo slecht doet Luiten het dus niet... 

 

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Een bericht gedeeld door Joost luiten (@joostluitenofficial)

 
What do you want to do ?
New mail