Beeld: Getty Images
Zou het de 24ste worden voor 's werelds beste golfer Dustin Johnson, of de allereerste voor Carlos Ortiz? Dat bleef de vraag naar mate het einde van de zondag naderde in Houston. Ook de geweldig puttende Hideki Matsuyama was 'in the mix', maar dat zijn score van -11 niet genoeg zou zijn voor de zege was wel duidelijk. Nee, de tweestrijd ging tussen de Mexicaanse nummer 160 en de nummer 1. Het mooie was dat Ortiz in de laatste groep telkens in de verte zag gebeuren wat Johnson presteerde op de greens. Hoe de putt op 15 viel en die een hole later juist niet na een matige chip. Toen 'DJ' ook de kansen op 17 en 18 liet liggen, wist Ortiz dat het zijn toernooi was om te verliezen. Hij had op de laatste par-5 van Memorial Park de leiding genomen met birdie - zijn wonderlijke ijzer-6 naar de green had eagle verdiend maar die putt ging er niet in - en maakte het af als een professional die al vijftien jaar niets anders doet. De twee putts die hij op 18 mocht gebruiken, had Ortiz niet eens nodig. Met een birdie kreeg hij het publiek (!) op de banken in zijn 'tweede thuis' Texas. De tranen stonden in de ogen bij de Mexicaan, toen hij zijn vrouw Haley in de armen viel.
Ortiz is pas de derde golfer uit Mexico in de geschiedenis van de PGA Tour die het is gelukt een toernooi te winnen. Voor de eerdere winnaars moeten we ruim veertig jaar terug in de geschiedenis, naar Victor Regaldo (laatste win in 1978) en Cesar Sanudo (1970). Op Augusta starten mag hij deze week niet, maar april mag hij wel alvast blokken in zijn agenda. Ortiz torpedeert zichzelf bovendien voor het eerst de top-100 in. Hij komt direct binnen op nummer 65, bovenin verandert er weinig. Dat is bij de volgende ranking waarschijnlijk wel anders, want: 'It's Masters Week!'
De Nederlanders in de top 1000 van de wereldranglijst
Geen stijgingen voor de mannen die het tweede toernooi op Cyprus gespeeld hebben. Joost Luiten daalt weer een drietal plekjes, ondanks dat hij tot de zaterdag reikte in de Cyprus Showdown. De ranking waar Joost en met name ook Wil Besseling deze weken echter meer op gefixeerd zijn, is die van de Race to Dubai. Ook Besseling (61) valt nu net uit de felbegeerde top-60 die mag starten bij de seizoensfinale op Jumeirah, Luiten klimt hier dan wél weer een paar plekjes naar 71. De reeks toernooien in Zuid-Afrika later deze maand wordt dus cruciaal voor de landgenoten. Robert MacIntyre kroonde zichzelf overigens voor het eerst tot winnaar aan de Middellandse Zee, op de OWGR stijgt hij dertig plaatsen naar 62.
Wederom geen toernooi op de LPGA afgelopen weekend, dus wanneer de nieuwe Rolex Ranking uitkomt zullen we niet te veel verschuivingen zien. Voor Anne van Dam zit het seizoen er bovendien zo goed als op. Lees hier ons interview met de Arnhemse, waarin ze terugblikt op het afgelopen seizoen. 'Het was niet altijd even leuk.'
• 1 (1) Jin-Young Ko
• 2 (2) Sei Young Kim
• 3 (3) Nelly Korda
• 4 (4) Danielle Kang
• 5 (5) Inbee Park
• 6 (6) Nasa Hataoka
• 7 (7) Brooke Henderson
• 8 (8) Sung Hyun Park
• 9 (9) Minjee Lee
• 10 (10) Hyo-Joo Kim
Vanwege het coronavirus is er deze zomer een grote rode streep door de Olympische Spelen. Dat het event in Tokyo nu pas over een jaar wordt gehouden, heeft logischerwijs de nodige gevolgen voor de kwalificatieranglijst en reeds verzamelde punten. Daarom is besloten de huidige rankings te behouden en met een jaar te verlengen. Joost Luiten staat op de geschoonde ranglijst (maximaal twee spelers per land, vier voor de VS) 42ste, Wil Besseling vinden we op plek 53 terug. Volgens de eisen van NOCNSF moet een speler aan het einde van de kwalificatieperiode bij de top-36 staan en in de top-100 van de wereld. Anne van Dam is nu de nummer 32 bij de vrouwen.
Wereldranglijst mannen.
Wereldranglijst vrouwen.
Kwalificatieranglijsten Olympische Spelen.
European Tour Race to Dubai.
PGA Tour FedEx Cup Standings.
World Amateur Golf Ranking.
Ladies European Tour Money List.
LPGA Race to CME Globe.
Wereldranglijsten voor golfers met een beperking.
Hoe werkt de wereldranglijst?
Volg GOLF.NL op Instagram.