Beeld: Getty Images
Nog geen half uur is het rijden, van de University of California waarvoor hij al de nodige prijzen won naar TPC Harding Park. Daar vierde Collin Morikawa vannacht de grootste triomf uit zijn nog prille carrière. Hij won na een titanengevecht met mannen als Paul Casey, Dustin Johnson, Jason Day en Bryson DeChambeau het PGA Championship... in wat pas zijn tweede optreden in een major was. Sterker nog, de jonge twintiger was met 129 slagen (65 en 64) verantwoordelijk voor het beste weekend ooit in een major. Met name het teeshot op 16 naar de green van de driveable par-4 zal golffans, die helaas niet met tienduizenden tegelijk aanwezig mochten zijn maar aan de buis gekluisterd zaten, nog lang bijblijven.
Morikawa won naast de Wannamaker Trophy (die niet heel bleef bij de uitreiking) liefst twee miljoen dollar en mag nu voor het eerst aan de top-5 van de wereldranglijst ruiken. Bovendien komt hij in de geschiedenisboeken in een mooi gezelschap terecht. Met 23 jaar, zes maanden en drie dagen is hij de derde jongste winnaar van het PGA Championship sinds de Tweede Wereldoorlog. Alleen Rory McIlroy en Jack Nicklaus waren nóg jonger, terwijl ook Tiger Woods zijn eerste van vier US PGA's won op deze leeftijd.
Ook los van de grote sprong van Morikawa zorgde het PGA Championship voor heel wat opschudding in de mondiale top-10. Op Rory McIlroy na behoudt namelijk niemand zijn positie op de nieuwe ranking. De belangrijkste verandering: Jon Rahm is door een T13 in San Francisco alweer terug op 1. Maar met de FedEx Cup Playoffs voor de deur en spelers als Justin Thomas en McIlroy op de loer is die positie allerminst veilig. Als het even goed valt kan zelfs Morikawa over twee weken de wereldranglijst aanvoeren.
De Nederlanders in de top 1000 van de wereldranglijst
Joost Luiten was hard voor zichzelf nadat hij als 51ste gefinisht was in het PGA Championship. 'Ik neem weinig positiefs mee van deze week. (...) Mijn spel is gewoon niet honderd procent, eerder vijftig procent.' Hij stijgt één plekje en staat nu 100ste. Wil Besseling haalde als enige de cut in het English Championship. Desondanks levert hij wat in.
Het was niet Marathon Classic van Anne van Dam, die bij het tweede toernooi in Ohio in evenveel weken de cut miste. Voor Danielle Kang lijkt daarentegen alles goed te vallen sinds de coronabreak. Terwijl Lydia Ko na twaalf holes een voorsprong van vijf slagen had, had Kang aan een par op de slothole genoeg om de glazen beker te pakken. Dat kwam door een dramatisch einde van de Australische. Twee bogeys en een dubbel-bogey, en de tweevoudig majorwinnares zag hoe flightgenote Kang back-to-back titels won. Wat dit voor gevolgen heeft voor de wereldranglijst zien we later, wanneer de nieuwe Rolex Ranking uitkomt.
• 1 (1) Jin-Young Ko
• 2 (4) Danielle Kang
• 3 (2) Nelly Korda
• 4 (3) Sung Hyun Park
• 5 (5) Nasa Hataoka
• 6 (6) Sei Young Kim
• 7 (7) Brooke Henderson
• 8 (8) Minjee Lee
• 9 (9) Lexi Thompson
• 10 (10) Jeongeun Lee6
Vanwege het coronavirus is er deze zomer een grote rode streep door de Olympische Spelen. Dat het event in Tokyo nu pas over een jaar wordt gehouden, heeft logischerwijs de nodige gevolgen voor de kwalificatieranglijst en reeds verzamelde punten. Daarom is besloten de huidige rankings te behouden en met een jaar te verlengen. Joost Luiten staat op de geschoonde ranglijst (maximaal twee spelers per land, vier voor de VS) 35ste, Darius van Driel vinden we op plek 59 terug. Volgens de eisen van NOCNSF moet een speler aan het einde van de kwalificatieperiode bij de top-36 staan en in de top-100 van de wereld. Anne van Dam is nu de nummer 29 bij de vrouwen.
Wereldranglijst mannen.
Wereldranglijst vrouwen.
Kwalificatieranglijsten Olympische Spelen.
European Tour Race to Dubai.
PGA Tour FedEx Cup Standings.
World Amateur Golf Ranking.
Ladies European Tour Money List.
LPGA Race to CME Globe.
Wereldranglijsten voor golfers met een beperking.
Hoe werkt de wereldranglijst?
Volg GOLF.NL op Instagram.