Veel golfers zoeken de weg naar lagere scores in hun swing. Maar er is een andere manier: course management. Neem je goede beslissingen in de baan? Heb je de juiste club in je hand en ben je goed in het vermijden van het gevaar? Als je zorgt dat je course management in orde is, heb je geen technische veranderingen nodig om meer uit je huidige spel te halen. Er is altijd nog tijd om aan je swing te werken.
Deze week is Guido Loning, PGA Professional op Het Rijk van Nijmegen en NGF-coach (C-selectie), aan de beurt.
De twee belangrijkste zaken voor een goede golfstrategie
Om een goede keuze te maken in welk schot je wanneer gaat spelen - een belangrijk onderdeel van goed course management - moet je twee dingen weten:
1. Welke slagen beheers ik?
Golfers komen in alle soorten en maten. Hoge en lage handicappers, long- en shorthitters, constante en niet constante spelers. Elke golfer is anders, en je moet dus goed weten wat je zelf kunt.
Wat bedoelen we met het beheersen van slagen? Er zijn in golf meerdere manieren om een bal te slaan. Je kunt de bal in de lucht een effect van links naar rechts (fade) of van rechts naar links (draw) geven. Maar het is ook mogelijk om de bal lager of hoger te spelen.
Veel golfers geven de voorkeur om de bal rechtdoor te spelen. Dit is de moeilijkste variant. Dat heeft er mee te maken dat bij deze slag de 'two-way miss' kan opduiken, en dat betekent dat de bal bij een misser naar zowel links als rechts kan gaan. Wanneer je kiest voor een fade of een draw, is er bij een misser (meestal) sprake van een 'one-way miss', namelijk dat de bal te weinig of te veel naar de kant afwijkt die je hebt gekozen. Een keuze maken voor één balvlucht is dus heel belangrijk.
2. Hoe ziet de hole eruit die ik moet spelen?
De keuze voor een bepaalde slag heeft ook te maken met hoe de hole eruit ziet. Het is logisch dat je hindernissen op de baan, bijvoorbeeld bunkers of water, meeneemt in de keuze voor een slag.
Zo zal een rechtshandige slicer (iemand die de bal met een sterk effect van links naar rechts slaat) op een hole met een waterhindernis aan de rechterkant niet op rechts mikken, maar juist wat meer op links oplijnen om ruimte voor zijn slice te creëren.
Vaak heb je de keuze om aanvallend te spelen, of is het beter defensiever te zijn. Hier komt ook de aard van het beestje naar boven.
Het is toch super wanneer je die par-5 in twee slagen kunt bereiken. Ja, maar dan moet de bal wel over het water ...
Wanneer je een longhitter bent met een hoge balvlucht zal dit geen probleem zijn, maar ben je niet zo lang en ook niet zo constant, dan kun je de bal beter voor het water opleggen en met je volgende slag het water overbruggen.
En iemand die niet van bunkers houdt, zal de bal bewust voor de bunker moeten houden, en niet het risico nemen om de bal van grote afstand over de bunker op de green te spelen.
Kortom: maak je eigen keuze en probeer zo alles uit je golfspel te halen! Succes!