Het zijn de verhalen achter de objecten die het Nederlands Golf Museum tot leven brengen. Van mensen die over vroeger en nu kunnen vertellen. Het Nederlands Golfmuseum neemt je mee in de geschiedenis van een stokoude sport.
Het woord is ditmaal aan Paul Roos, eigenaar van golfboeken.nl die het museum een collectie van ruim 300 golfboeken schonk.
Hij is geen verzamelaar van golfboeken, maar handelt erin. De 300 boeken die Paul Roos onlangs aan het Nederlands Golf Museum overdroeg, zijn afkomstig uit het magazijn van zijn webwinkel golfboeken.nl.
“Ik vond dat het museum een eigen bibliotheek verdiende. Het zijn boeken die de afgelopen dertig jaar verschenen zijn, maar die tonen even zo goed een stukje geschiedenis. Na 1995 heeft de golfsport een explosieve groei doorgemaakt. Voor die tijd was het een vrij conservatieve bezigheid met veel tradities en ging de aandacht vooral naar de techniek uit. In de huidige boeken draait het meer om het golfplezier”, vertelt hij.
Zijn interesse in golfboeken ontstond toen hij rond het jaar 2000 zelf ging golfen, aangespoord door vrienden die er enthousiast over waren. “Als vormgever gespecialiseerd in gedrukte media ben ik altijd op zoek naar gedrukte informatie. Toen ik meer over golfen wilde weten en op zoek ging naar boeken, merkte ik dat die lastig te vinden waren. Toen ben ik zelf maar een webwinkel in begonnen.”
Zijn zoektocht naar golfboeken leverde zo’n 10.000 titels op. “Dat is veel in het segment sportboeken”, weet hij. “De meesten zijn Engelstalig en het gros is afkomstig uit de Verenigde Staten. Als er al twee Nederlandse titels per jaar verschijnen, is het veel. Meestal zijn het dan ook nog vertalingen. We hebben hier natuurlijk ook weinig profs die tot de wereldtop behoren en voor een biografie over Joost Luiten is het nu nog wat te vroeg”, zegt hij lachend.
Ondanks de digitalisering in de boekenbranche is er nog steeds belangstelling voor het gedrukte woord, merkt hij. “Mensen kijken instructiefilmpjes over golf op internet. Maar hoe het zit met de regels, dat lezen ze in een boekje.” Hij werkt veel samen met de NGF. Hielp onder andere mee met het ombouwen van de regelexamens. “Het oude examen leek meer op een taaltest. In de eerste instantie zijn we begonnen met een aanpassing van het lesmateriaal. Dat hebben we omgezet in plaatjes met tekst en is daarna ook doorgesijpeld in het examen. Het is nu veel meer op de praktijk gericht.”
De vraag wat hij het beste golfboek vindt, levert meerdere titels op. “Boeken over de golfregels vormen een belangrijke categorie. De titel ‘Golfregels kort uitgelegd’ is één van de aardigste boeken voor de recreatieve golfer en handig om in je tas mee te nemen. ‘Het 9 stappenplan golfen’ toont de nieuwe benadering van de NGF. Golfinstructie was nogal ondoorzichtig en in deze serie wordt een hele golfcarrière in 9 stukken gedeeld. De eerste zes stappen komen in zes afzonderlijke uitgaven aan bod. De laatste drie stappen vormen één boekje. Daarmee ga je op weg naar topgolf. Het boek ‘Ik, golfer’, geschreven door de psycholoog Wim de Roos, vind ik interessant omdat het vanuit het perspectief van de beginnende golfer is geschreven en ingaat op zijn onzekerheden. Voor het golfmuseum is vooral het boek ‘Bunkerblues’ interessant. Het bevat interviews met alle Nederlandse golfers die succes hebben gehad. Van Gerard de Wit tot en met Joost Luiten. Eigenlijk het enige goede geschiedenisboek van het Nederlandse golf.”
Tekst: Ellen Klaasse-Derks.
Lees ook aflevering 5 over Sjuck van Limburg Stirum.
Het Nederlands Golfmuseum is gevestigd op Landgoed Bleijenbeek in Afferden, een landgoed met onder meer een golfbaan. Het bouwen van een museum kost veel geld. Wordt Vriend van het Nederlands Golfmuseum en help mee aan de verdere ontwikkeling van het boeiende reizen in de tijd. Klik hier om te lezen hoe je Vriend kunt worden.
Volg het Nederlands Golfmuseum op Facebook:
Lees hier meer over het Nederlands Golfmuseum of klik op de link in deze tweet:
'Het hoeft geen 3de golfoorlog te worden', zegt initiatiefnemer van Nederlands Golfmuseum - https://t.co/LxAW8hitgh. pic.twitter.com/m5oDS4CwUD
— GOLF.NL (@Golfnl) 11 juni 2016