Beeld: Tim Buitenhuis

Terugblik: KLM Open 2016

13 september 2016 Redactie GOLF.NL
Joost heeft voor de tweede keer het KLM Open gewonnen. Daar zag het niet naar uit, zijn vorm was ver te zoeken. Een goede ijzer-8 bracht het vertrouwen terug en Joost werd de koning van The Dutch.

De cut halen, dat leek aan de vooravond van het KLM Open al een goed resultaat voor Joost Luiten. De vorm was er niet, de swing haperde. Op de maandag voor het KLM Open speelde de beste golfer van Nederland op The Dutch een zes holes demonstratiewedstrijdje tegen Thomas Pieters. “Ik werd afgedroogd, sloeg geen fatsoenlijke bal”, aldus Luiten. “Ik had de dagen ervoor keihard gewerkt aan mijn swing maar het ging alleen maar slechter.” Ook dinsdag en woensdag stonden Luiten en coach Phil Allen uren op de range. Zonder het gehoopte resultaat. “Mijn swing voelde nog steeds heel slecht, ik raakte gefrustreerd en geïrriteerd. Ik wil altijd goed spelen maar zeker in eigen land.”

IJzer-8

In de pers sprak Luiten vol vertrouwen over winnen in het eerste KLM Open op The Dutch. “Ik ga naar de buitenwereld niet uitspreken dat ik weinig vertrouwen heb.” In kleine kring, tegen zijn coaches en zijn vertrouwelingen, deed hij dat wel. “Winnen was gezien mijn slechte vorm gewoon geen realistisch doel. Eerst maar eens het weekend zien te halen, dat ging lastig genoeg worden.” Met die lage verwachtingen sloeg de dertigjarige Rotterdammer donderdagochtend om 08.20 uur af op hole tien van The Dutch. Acht holes  worstelde hij met zijn swing, met kunst en vliegwerk hield Luiten de bogeys van de kaart. Toen kwam, op de par vijf achttiende, de ommekeer. “Voor mijn derde slag had ik de ideale afstand voor een ijzer-8. Ik zei tegen mezelf: nu kappen, Joost met dat sturen, gewoon vrijuit swingen, deze moet dicht bij de vlag.” De perfect geslagen bal stopte op anderhalve meter van de hole. Prima putt en de eerste birdie van het toernooi. “Die ijzer-8 was achteraf heel erg  belangrijk. De volgende negen holes speelde ik veel meer ontspannen, het vertrouwen kwam terug.”

Frustraties

Dat bleek de volgende dag. Na de 69 (-2) in de eerste ronde volgde een prachtig baanrecord 64. Na 36 holes stond er nog geen bogey op de scorekaart van Luiten. Met -9 deelde hij op één slag van leider Bernd Wiesberger de tweede plaats. De irritaties en frustraties van eerder in de week maakten plaats voor optimisme. “Ik had de rust in mijn swing terug. Heel de zomer, tijdens de grote toernooien, was ik het kwijt, nu was het er opeens weer. En ik weet dat ik heel gevaarlijk ben als ik het juiste tempo en ritme in mijn swing weet te vinden.” Zaterdag viel Luiten met een weinig spectaculaire ronde 69 terug naar de gedeelde derde plaats op -11, drie slagen achter de nieuwe leider Scott Hend. Zondag was het met vijftienduizend toeschouwers bomvol op The Dutch. Bijna allemaal kwamen ze om Luiten voor de tweede keer het KLM Open te zien winnen.

Meer nog dan bij zijn zege in 2013 is hij, bij gebrek aan andere Nederlandse toppers, de man die het KLM Open moet dragen. Zijn beeltenis was, op de cover van de caddieboekjes voor de toeschouwers, op de billboards, niet te missen op The Dutch. Als de vaandeldrager van het Nederlandse golf in het KLM Open de cut mist, is dat een kleine ramp voor het toernooi. Veel golfers zouden onder die druk verkrampen, Luiten bloeit er door op. “Ik vind het leuk om als de druk groot is mezelf uit te dagen, kijken of ik juist dan iets extra’s kan laten zien.”

Droomstart

In de laatste ronde van het KLM Open toverde Luiten iets heel speciaals uit zijn clubs. Een droomstart met birdies op de eerste twee holes. Er volgden twee bogeys maar ook nog eens acht birdies. “Ik hoefde maar naar de hole  te kijken en mijn bal ging er in. Ik zat in The Zone, alles ging vanzelf.” En alles zat ook nog eens mee. De afslag op hole zestien een fractie meer links en de bal blijft niet op de green maar ketst in het water. De tweede slag op hole zeventien wilde Luiten een meter of vijf rechts veilig van de gevaarlijk weggestoken pin laten landen. Plof, meter van de hole. “Ik pull die bal naar links en hij eindigt bij de hole, dat soort gelukjes heb je ook nodig om te winnen.” Links van die zeventiende hole zie je in de verte de kerktoren van de Hersteld Hervormde Gemeente in Spijk. Sporten op zondag wordt daar niet op prijs gesteld. Maar de golfgoden hadden duidelijk hun zegen gegeven aan een glorieuze overwinning van Joost Luiten in het KLM Open 2016.

Laagste score ooit

Met een staande ovatie en oorverdovend gejuich werd hij ontvangen op de green van hole achttien. Luiten besloot met een par voor een sublieme ronde 63. “Tien birdies op deze moeilijke baan in de laatste ronde van het KLM Open is bijzonder”, zei Luiten tijdens de persconferentie. “Ik ben lid op The Dutch, speel hier geregeld oefenrondjes en had nooit beter gescoord dan -2.” Hij won het KLM Open met een score van -19, een evenaring van de laagste score ooit in het KLM Open, de -19 van Thomas Pieters in 2015 op de Kennemer. De eerste editie van het KLM Open op een golfbaan genaamd The Dutch en meteen een Nederlandse winnaar. Het had niet mooier kunnen zijn. Voor Luiten komt er met de even mooie als onverwachte overwinning een einde aan een moeizame periode. “De laatste twee maanden werkte ik hard maar speelde ik slecht. Ik was niet happy, ging me aan alles ergeren. Ik reageerde me ook af op mijn coaches. De mensen zien me hier nu staan in de zon met een glimmende beker, ze zien niet het gevecht dat ik met mezelf heb geleverd de afgelopen tijd.”

Met de besten mee

Luiten denkt een steeds betere golfer te worden. “De afgelopen maanden waren heel leerzaam. Ik was fysiek en mentaal op, heb te veel toernooien gespeeld en te veel gereisd. Als ik niet honderd procent fit ben, ben ik een middelmatige golfer. Als ik wel scherp ben, kan ik met de besten mee.”

Luiten komt met zijn tweede overwinning in het KLM Open op vijf European Tour titels.  De zege op de The Dutch is de eerste met baard en de eerste als dertiger (Luiten is van 7 januari 1986). Op de wereldranglijst stijgt hij van plek 73 naar de zestigste plaats. De top vijftig die recht geeft op het spelen van alle grote toernooien is weer binnen bereik. Die top vijftig is het eerste doel, maar Luiten, met 1.261.283 euro prijzengeld nu elfde in de Race to Dubai, wil uiteindelijk meer. “Er zit nog veel rek in bij mij, dat geeft vertrouwen voor de toekomst. Ik ben nog lang niet op mijn top.”

Inspiratiefilmpje

Als je kijkt naar zijn verrichtingen dit seizoen, dan kun je niet anders dan Luiten geloven. Negen keer al eindigde hij in de top tien, met tweede plaatsen in China en Spanje en nu de winst in Spijk. Sinds hij samenwerkt met mental coach Chris Henry, kijkt Luiten kort voor hij aan een ronde begint naar een inspirerend filmpje van een paar minuten met hoogtepunten van zijn carrière. Dat filmpje wordt aangepast. “Hoe mooier en recenter de beelden, hoe beter zo’n filmpje werkt”, aldus Luiten. “Er gaan dus zeker flink wat beelden van dit KLM Open in komen.” Dat betekent dat andere beelden moeten sneuvelen, want langer dan een minuut of vier, vijf mag het motivatiefilmpje niet duren. Luiten: “Ik moet wel op tijd op de tee verschijnen natuurlijk.”

Gevaarlijk

Waarschijnlijk is het filmpje nog niet aangepast voor het Italiaans Open dat hij deze week speelt. Luiten heeft na de hectiek van het KLM Open even aan afzeggen gedacht, maar hij houdt zich aan zijn schema. “Ik heb voor het KLM Open drie weken geen toernooi gespeeld dus ik heb voldoende rust gehad.” Luiten zal het op Golf Club Milano moeten stellen zonder de steun van het Nederlandse golfpubliek. Maar hij heeft het tempo en het vertrouwen in zijn swing weer gevonden en dan is Joost Luiten naar eigen zeggen ‘heel erg gevaarlijk.’ De concurrentie is gewaarschuwd.

 

}