NGF Bestuur

NGF's focus: Meer golfers, meer plezier, meer rondes

10 mei 2016 NGF
De komende jaren richt de NGF zich op meer en beter spel van de huidige en toekomstige golfers én het toegankelijker maken van de sport. In het nieuwe beleidsplan staat de individuele golfer centraal.

Het zeventien pagina's tellende plan Meer door beter golf werd zaterdag 30 april tijdens de Algemene Ledenvergadering van de NGF in Bussum besproken. Duidelijk werd dat het niet zozeer gaat om meer golfers maar vooral om betere golfers. 

Niet vaardig genoeg

“Jaarlijks stromen er tussen de 30.000 en 40.000 mensen uit golf”, constateert de federatie. “Voor een heel groot gedeelte gebeurt dat in de leeftijdscategorie 30 tot 60 jaar en dat voor een sport die leeftijdsloos is. Dat heeft een groot aantal oorzaken, maar het spelniveau is daar zeker één van. Te veel mensen die de afgelopen 15 jaar met golf zijn begonnen, zijn nooit vaardig genoeg geworden. Enerzijds door een matige opleiding zonder goed vervolg, anderzijds doordat deze golfers er te weinig tijd in hebben willen of kunnen stoppen.”

Effectief sportief beleid

Vooral de sport is wat golfers bindt aan de club en baan, staat in het nieuwe beleidsplan. NGF-directeur Jeroen Stevens: “Onze overtuiging is dat iedere golfer een sportieve ambitie heeft. En we weten inmiddels dat hoe vaardiger mensen worden, hoe langer ze aan de sport verbonden blijven. Daarmee erkennen we het belang van een effectief sportief beleid. Hoe geef je nu sportieve ontwikkeling een centrale plaats in de golfclub? Hoewel het logisch lijkt golfers te helpen bij hun sportieve ambitie, gebeurt dat op menig golfclub (nog) te weinig. Er worden jeugdlessen en club-/competitiewedstrijden georganiseerd, maar (te) veel golfers doen hier niet aan mee. Met extra aandacht hiervoor kunnen we een wereld winnen.”

9-stappenplan

De NGF streeft ernaar - in samenwerking met organisaties als de NVG (golfbaaneigenaren) en PGA Holland (golfprofessionals) - om meer mensen met meer plezier meer (rondjes) te laten spelen. Dat moet onder andere het gevolg zijn van een beter sportief beleid op clubs en banen aan de hand van het uitstekende 9-stappenplan van De Golf Academie. Dit 9-stappenplan neemt golfers bij de hand om hun spel te kunnen verbeteren. Concreet: de NGF wil in de komende vijf jaar dat 10% van de groep van 178.000 beginnende en weinig spelende golfers zijn niveau verbetert en naar een volgende stap van het 9-stappenplan gaat. 

RAAK!

Om een positieve associatie van golf voor jeugd in Nederland te stimuleren, is het nieuwe jeugdprogramma RAAK! ontwikkeld. In de derde week van mei, tijdens de ING Private Banking Golf Week op de baan van The International, wordt RAAK! officieel gelanceerd. De strategie is om zoveel mogelijk kinderen een aantal keer per jaar in contact met golf te brengen en te laten zien hoe leuk golf voor jeugd kan zijn. Concreet: de NGF wil dat er in 2020 45.000 kinderen lid zijn van RAAK! en dat hierdoor het aantal jeugdleden van clubs naar 20.000 in 2020 stijgt. Nu zijn dat er ‘slechts’ 12.000. 

Duurzaam op topniveau

Golf wil de groene sport blijven die het nu al is. Stevens: “In een wereld die vol gaat voor natuur, milieu en mens heeft golf een enorme troef in handen. De samenleving (bijvoorbeeld natuurbewegingen) verwacht duurzaam beheer van golfbanen en de wetgeving stelt grenzen. Niet alleen een reductie in gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, maar vooral ook de transparantie met betrekking tot het beheer moet een intrinsiek doel van de golfwereld worden. Het is dan ook niet de vraag of we moeten inzetten op duurzaam beheer, maar meer hoe we met duurzaam beheer ervoor zorgen dat de speelkwaliteit van golfbanen op een goed niveau blijft.” De Nederlandse golfwereld loopt, in vergelijking met andere sporten en landen, voorop op het gebied van duurzaam beheer en heeft inmiddels laten zien dat geen tot nauwelijks gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn om een goede speelkwaliteit van golfbanen te kunnen garanderen. 

Medailles

Vanzelfsprekend vormt ook topsport een belangrijk onderdeel van het huidige en toekomstige beleid van de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie. Dat wordt na de aanstelling van voormalig Tourspeler en Dutch Open-winnaar Maarten Lafeber als bondscoach verder uitgewerkt. Duidelijk is dat er meer spelers en speelsters op de Europese Tours moeten komen en dat 'we' tijdens de Olympische Spelen van 2024 een medaille moeten winnen. 

Reële doelstellingen 

NGF-directeur Jeroen Stevens is blij met de plannen en de steun van de clubs. “De federatie heeft met dit beleidsplan een totaalvisie op de toekomst van golf in Nederland ontwikkeld. Het is niet gebaseerd op dromen en vage verwachtingen, maar op feiten en reële doelstellingen. Golf heeft veel sterke punten, maar we moeten samen met de clubs, banen en pro's proberen meer mensen met golf te laten kennismaken. Het gaat er ook om de ruim 380.000 huidige golfers meer en beter te laten spelen. Ze doen dat in een natuurlijke omgeving die altijd anders is. En clubs en banen onderhouden die omgeving, samen met de NGF, zeer bewust en zo natuur- en milieuvriendelijk als mogelijk.”

}