Op een feestelijke avond, gehouden in Huis ter Duin in Noordwijk, zijn diverse personen in het zonnetje gezet. Dat gebeurde in aanwezigheid van diverse betrokken partijen uit de golfsport. Bekijk hieronder een verslag. Lees ook verder en bekijk de afzonderlijke video's per award.
Anne van Dam (21) is een speelster van Golf Team Holland en tweedejaars op de Ladies European Tour. De Arnhemse eindigde dit jaar op 17de plaats op de Order of Merit van 2016, met als hoogtepunt een eerste zege, in China afgelopen oktober. Zij speelde € 76.318,74 bij elkaar. In haar debuutseizoen 2015 eindigde ze op de 72ste plaats op de Order of Merit.
Van talent naar pro
Drie jaar geleden kreeg Anne als 18-jarige speelster bij de Eindhovensche Golf nog de Award voor Talent van het jaar. Hoe is de weg van Talent van het jaar naar Golfster van het jaar gegaan?
Van Dam: “Het is heel mooi om zo te groeien. Als ik mezelf vergelijk met toen zijn er natuurlijk grote verschillen. Ik zat nog op school en was nog niet echt fulltime met golf bezig, maar had al wel de droom om professional te worden en toernooien te gaan winnen. Het is mooi dat ik deze dromen in zo’n korte tijd al heb kunnen realiseren! Dat voelt heerlijk omdat ik weet hoe hard ik ervoor heb gewerkt en hoeveel dingen ik er voor heb moeten laten.
"De weg is zeker niet makkelijk geweest, zo heb ik blessures gehad, mindere technische periodes, zelf zit ik soms niet lekker in mijn vel en dat heeft dan invloed op mijn spel. Maar door de mensen om mij heen heb ik nu toch deze resultaten neer kunnen zetten!” aldus een blije Anne van Dam.
Richting Amerika
Anne van Dam kijkt uiteraard ook vooruit. In 2017 mag ze door haar behaalde status alle toernooien spelen die ze wil, zoals de major Evian Championship. “Naar dit toernooi in Frankrijk kijk ik al uit, wat ik zeker als hoogtepunt ga beschouwen en waar ik op mijn top wil zijn. Ook probeer ik mij volgend jaar te kwalificeren voor de LPGA Tour (de Amerikaanse Tour). Ik hoop deze ontwikkelingen aan te houden, zodat ik nog meer sprongen kan maken en ook succesvol kan zijn in Amerika.”
Van Dam staat op de wereldranglijst op plaats 253 en ze wil graag in de voetsporen treden van Dewi-Claire Schreefel en Christel Boeljon. De LPGA Tour in Amerika kent een niveau dat iets hoger is dan de Ladies European Tour waar Anne afgelopen jaar actief op was.
Joost Luiten werd in het verleden ook gesteund door Golf Team Holland en heeft inmiddels vijf keer een toernooi gewonnen op de European Tour. Zijn laatste zege was het KLM Open van dit jaar. Dit jaar speelde Luiten € 1.596.853,- bij elkaar in 27 toernooien. Hij staat momenteel op de 58ste plek van de wereldranglijst.
Hoewel dit zijn zevende achtereenvolgende Award is, blijft Luiten zeer verheugd dat hij deze prijs mag ontvangen: “Het was weer een mooi seizoen met in het bijzonder mijn aanwezigheid op de Olympische Spelen in Rio en mijn tweede overwinning in het KLM Open. Ik kijk uit naar 2017 en ik hoop dat er nog meer jonge talenten zoals Anne deze voetsporen mogen volgen!”
De overige zes Golf Awards zijn uitgereikt aan de volgende personen:
Amateur Dewi Weber won in Amerika het Betsy Rawls Longhorn Invite en de Mary Fossum Invitiational en ze werd daarnaast tweede in het British Ladies Amateur en twede in het NCAA Championship, twee van de grootste amateurtoernooien in de wereld. In Nederland won Dewi het NK Strokeplay op de Hoge Kleij en het Brabants Open op Eindhoven. Dewi staat nu 20ste op de wereld amateurranglijst.
Het gastheerschap van golfbaan The Dutch in Spijk tijdens het KLM Open heeft in alle aspecten reclame gemaakt voor golf. De golfbaan zelf, maar ook de hele opzet van het toernooi op de golfbaan was een feest voor de bezoekers. De logistiek was slim in elkaar gezet en duurzaamheid speelde een grote rol.
Ralph Miller heeft zich de afgelopen jaren als speler en als teaching professional onderscheiden. Op De Lage Vuursche wordt hij op handen gedragen, zowel door het management als door de leden. Hij is het voorbeeld van een clubprofessional die naast het lesgeven ook nog passie heeft voor het spel. Hij laat letterlijk en figuurlijk zien dat je op hoog niveau kunt lesgeven en daarnaast ook nog goed kunt spelen. Ralph is onlangs toegetreden tot het bestuur van de PGA Holland.
Vincent de Vries werkt met zijn team van vijf greenkeepers op de 60 hectare van bosbaan De Hoge Kleij. In de vier jaar tijd dat Vincent op deze baan werkt, is er veel veranderd. De kwaliteit van de baan is flink omhooggegaan. De jury typeert De Vries als iemand met een ‘open en innemende uitstraling’. Hij is zich bewust van de natuurwaarden en weet deze verder te versterken. Wat opvalt is dat Vincent naar een gezond evenwicht zoekt tussen dat wat kan en dat wat niet meer mag. Een voorbeeld daarvan is dat hij schapen inzet op zijn baan.
De Golf Awards worden mogelijk gemaakt door de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie, de PGA Holland en de Nederlandse Vereniging van Golfaccommodaties in samenwerking met ING Private Banking, Stern, Monte Rei Golf & Country Club, Acushnet, Deloitte, KLM, Ricoh, Golf Team Holland en TIG Sports.
Golfer van het jaar: de beste Nederlandse golfer is hij die in het afgelopen seizoen en tot 10 december het meeste prijzengeld heeft verdiend op elke tour waar ook ter wereld.
Golfster van het jaar: de beste Nederlandse golfster is zij die in het afgelopen seizoen en tot 10 december het meeste prijzengeld heeft verdiend op elke tour waar ook ter wereld.
Golftalent van het jaar: de meest aansprekende amateur (m/v) wat betreft prestaties in binnen- en buitenland. De jury wordt gevormd door de Commissie Topgolf van de NGF.
Golfprofessional van het jaar: de professional die de meeste ontwikkeling heeft doorgemaakt en van wie de leerlingen het meest hebben bereikt. De jury wordt gevormd door het bestuur van de PGA Holland.
Golfbaan van het jaar: de baan die zich onderscheidt door haar ambitieniveau en meerwaarde voor golf in Nederland. De jury wordt gevormd door de NVG.
Fysiek beperkte golfer van het jaar: De winnaar is tot stand gekomen op basis van de nationale ranking. Dit is een gemengde ranking waarbij alle brutoscores en de scores in het EK Disabled (deze score had wegingsfactor drie) zijn opgenomen.
Golfpersprijs van het jaar: de journalist met de meest frisse, pakkende en onthullende benadering van golf in het algemeen in de vorm van fotografie, tekst, audio of televisie. De golfpersprijs is een gemeenschappelijk initiatief van de NGF en de NVGJ (Nederlandse Vereniging van Golfende Journalisten). De jury wordt gevormd door de NGF, PGA Holland, NVG en de NVGJ.
Greenkeeper van het jaar: de hoofdgreenkeeper met opmerkelijk vakmanschap. Gekozen door een vakjury bestaande uit (ex-)greenkeepers en baanarchitecten. De verkiezing Greenkeeper van het jaar is een initiatief van het vakblad Greenkeeper.
Proud to have won #GolfCoach of the year 2016 in #Holland #NGF #PGAHolland #GameOn
— Ralph Miller (@Ralph_Miller) December 15, 2016
Mooie cheque opbrengst familietoernooi en veiling bij de golf awards van @NGF_ Dank aan alle leden! @ingnl @joostluiten 👍🏻 pic.twitter.com/VhV27kfXPz
— Jeugdsportfonds NED (@Jeugdsportfonds) December 15, 2016
Felicitaties voor @GolfTheDutch!
— KLM Open (@KLMOpen) December 15, 2016
Verdiende prijs voor een formidabel gastheerschap van #KLMOpen.#GolfAwards https://t.co/ONpDToZb4E