1. Hij speelt wel/niet/wel/niet/WEL!
Zou Tiger Woods zijn rentree maken in The Masters? Nee, de eerste major van het jaar kwam te vroeg na de ingrijpende rugblessure die de veertienvoudig majorwinnaar sinds augustus 2015 aan de kant hield. We hoopten op het US Open. Ook te vroeg. Het Brits Open dan. ‘Het herstel gaat heel voorspoedig maar ik heb nog wat meer tijd nodig,’ stelde Woods zijn fans teleur. In het Safeway Open van half oktober ging het dan eindelijk wel gebeuren. Tot Tiger zich drie dagen voor de start van het toernooi alsnog terugtrok. Tiger-fans werden wanhopig, zou het er ooit van komen? In de Hero World Challenge stond de winnaar van 79 toernooien op de PGA Tour na 466 dagen toch echt op de eerste tee. Tiger is terug en hoe mooi golf zonder Woods ook is, met Tiger is alles net even wat leuker.
2. Een 58!
Een ronde 59 was al meerdere keren gemaakt op de PGA Tour. Jim Furyk schreef in het
Travelers Championship geschiedenis door als eerste speler een 58 te noteren. Op de slothole had de Amerikaan zelfs een heel maakbare putt voor 57, maar miste. Opmerkelijk: op de European Tour slaagde ook dit jaar niemand erin die eerste, langverwachte ronde 59 te maken. Joost, wat let je?!
3. Bye bye Nike
Opschudding in golfland want het kwam als een grote verrassing: Nike maakte in de zomer bekend te stoppen met het produceren van clubs, ballen en tassen. Nike blijft wel in golf, maar alleen met schoenen en kleding. Het grootste sportmerk ter wereld lanceerde in 2002 voor het eerst golfclubs onder de naam Nike Golf en behaalde de afgelopen jaren een omzet van rond de zevenhonderd miljoen dollar. Een aardig bedrag maar klein bier voor Nike dat – vergeleken met TaylorMade en Titleist – niet verder kwam dan een bescheiden marktaandeel in een moeilijke en conservatieve markt.
4. Joost pas op, we kunnen je niet missen!
Hét hoogtepunt van het Nederlandse golfjaar was natuurlijk de overwinning van Joost Luiten in het KLM Open. Zondag was het met vijftienduizend toeschouwers bomvol op The Dutch. Bijna allemaal kwamen ze om Luiten voor de tweede keer het KLM Open te zien winnen. Meer nog dan bij zijn zege in het KLM Open van 2013 is Luiten, bij gebrek aan andere Nederlandse toppers en spelers op de European Tour, de man die het Nederlandse golf moet dragen. Je moet er toch niet aan denken dat Luiten iets overkomt, een momentje onvoorzichtig is en geblesseerd raakt? Waar moeten we dan over schrijven? Misschien moet de beste golfer van Nederland uit voorzorg maar permanent omringd worden door een paar potige bodyguards.
5. Het Engelse succes
Nog maar een paar jaar geleden maakten de golffans in Engeland zich zorgen: waar bleven de opvolgers van de generatie Westwood, Poulter, Donald, Casey? Er werd gevreesd voor de toekomst van het Engelse golf. In een paar jaar kan er veel gebeuren. 2016 was een ongekend succesjaar. Danny Willett won de Masters, zes van de twaalf spelers in het Europese Ryder Cup-team waren Engelsen, twaalf Engelsen eindigden in de top zestig van de Race to Dubai en van de dertig kaarten die vergeven werden tijdens de finale van de Qualifying School, gingen er maar liefst veertien naar Engelse spelers.
6. Verder en verder
Ieder jaar wordt er verder geslagen. Op de PGA Tour werden 133 drives geslagen die 347 meter of verder gingen. Acht van die drives eindigden op meer dan 365 meter van de tee. De grens is nog lang niet bereikt.
7. Beat The Pro!
Er werd met enige scepsis naar gekeken maar Beat The Pro – amateurs mochten op hole veertien tijdens het KLM Open proberen de pro’s te verslaan – werd een groot succes. Ook de European Tour was razend enthousiast. “Dit soort initiatieven hebben we nodig”, aldus Tourbaas Keith Pelley. “Golf moet durven veranderen, nieuwe wegen inslaan anders verliezen we de strijd.”
8. 131.904 dollar per rondje
Dustin Johnson won dit jaar het US Open en hij werd op de PGA Tour gekozen tot Player of the Year . Hij verdiende 9,37 miljoen dollar in slechts 22 toernooien. Dat komt neer op 131.904 dollar per rondje golf. Nu wordt er vaak tergend langzaam gespeeld op de PGA Tour maar per uur moet dat ook een aardig inkomen zijn.
9. De eerste voor Anne
Ze is dé longhitter van de Ladies European Tour, ze is heel erg getalenteerd maar wat ging het moeizaam dit jaar. Toen was daar half oktober het Xiamen Open in China. De 21-jarige speelster van Golf Team Holland won, verdiende 45.000 euro en de zorgen over behoud van de Tourkaart waren weg. “Dit is een enorme boost”, sprak Van Dam. “Het is mijn tweede jaar op de Tour en tot nu toe had ik nog niet mijn potentieel bereikt.” Maar nu dus wel en dat potentieel is groot.
10. Henrik versus Phil
Misschien moet golf iets veranderen om aantrekkelijk te blijven voor de jongere generaties, maar dat er met golf als sport in de basis niets maar dan ook helemaal niets mis is, bewezen Henrik Stenson en Phil Mickelson tijdens de laatste ronde van het Brits Open. Helaas moest er een verliezer zijn en werd alleen de naam Henrik Stenson in de Claret Jug gegraveerd, maar – o heerlijk cliché – golf was de grote winnaar.
11. De doorbraak van Beef
De populariteit van Andrew ‘Beef’ Johnson steeg dit jaar tot grote hoogte. Iedereen is dol op Beef en wil met hem op de foto en Beef zegt nooit nee. Het mooie is: hij kan ook een beetje golfen. Dat is weer jammer voor Joost Luiten want die werd achter Beef tweede in het Spaans Open. De vraag is hoe vaak we Beef komend jaar in Europa kunnen zien want hij veroverde ook zijn kaart voor de PGA Tour.
12. ‘I can’t hear you!’
De Ryder Cup op Hazeltine was emotioneel en erg luidruchtig. Sommige fans gingen te ver, maar het was vooral smullen van de passie bij de spelers. De single tussen Patrick Reed en Rory McIlroy spande de kroon. Putts vlogen van alle kanten in de hole. Speed ging uit zijn dak, jutte het publiek op. McIlroy liet het niet over zijn kant gaan. Na een monsterputt deed hij zijn hand bij zijn oor en schreeuwde: ‘I can’t hear you!’ Wat was het heerlijk en wat is het jammer dat 2017 een jaar is zonder Ryder Cup.
13. Golf blijft (?) olympisch
Na 112 jaar maakte golf in Rio een rentree als olympische sport. Veel topspelers bij de mannen bleven weg uit vrees voor het zika-virus en een gevaarlijke mug die nooit werd gesignaleerd op de olympische golfbaan. En toch was het toernooi een groot succes. Zo groot dat volgens een anoniem IOC-lid golf na 2020 ook in 2024 op de olympische kalender zal prijken.
14. ‘Wat heb ik nou gedaan?!’
Hij leek onbedreigd op de overwinning af te stormen en voor het tweede achtereenvolgende jaar de Masters te winnen. Toen kwam hole twaalf. Een bal in het water van de tee en na een drop een compleet mislukte wedge en nog een bal in de kreek. Spieth ging kopje onder, Danny Willett profiteerde en won het groene jasje. De beelden van een wanhopig ogende Spieth met het hoofd in zijn handen – ‘Wat heb ik nou gedaan’ - zullen we nooit meer vergeten.
15. 12 x 80+ toch 450.000 dollar
Op televisie zien we doorgaans de mooiste slagen maar de pro’s op de PGA Tour zijn soms ook net goedwillende amateurs. Steven Bowditch liet dit jaar in twaalf ronden een score van boven de 80 noteren. Een rampzalig jaar voor de Australiër? Viel wel mee want hij sloeg toch nog 450.000 dollar prijzengeld bij elkaar.