Plaag eikenprocessierups op komst

21 april 2015 NGF
"Er worden dit jaar grote aantallen eikenprocessierupsen verwacht. Ze hebben brandharen die huidirritatie veroorzaken. Als er niets gebeurt, levert dat deze zomer veel overlast op", voorspelt Martijn van der Spoel van BSI Bomenservice in het blad  Stad+Groen.

Van der Spoel baseert zijn voorspelling op basis van zijn ervaring met biologische bestrijding. Hij bepleit de inzet van gaasvliegen en adalia's, de larven van lieveheersbeestjes, een effectieve manier om een plaag van eikenprocessierupsen te voorkomen.

Van der Spoel: "Door het weer van de afgelopen weken is de conditie van de rupsen in de eitjes goed. Nu de komende veertien dagen zon en hoge temperaturen worden verwacht komen de rupsen snel uit het ei. Zoals het er nu naar uitziet, krijgen de rupsen half mei brandharen, die vanaf dat moment huidirritatie veroorzaken. Er kan veel ellende worden voorkomen als we de eikenprocessierups biologisch, eerst door inzet van gaasvliegen, later in het seizoen met de larven van het lieveheersbeestje bestrijden. Zeker nu we weten dat er een plaag op komst is, kunnen we de overlast voor zijn. Inzet van gaasvliegen vanaf half april voorkomt overlast en ook nestvorming."

Golfers kunnen huidirritatie krijgen 

Opmars

De eikenprocessierups is de laatste tien jaar aan een gestage opmars in Nederland bezig. Hadden eind vorige eeuw alleen de provincies Brabant en Limburg last van de rups, anno 2015 is het plaaginsect opgerukt tot Groningen en Friesland. Iedereen die zich in het bos begeeft, voor zijn plezier of professioneel, kan er mee te maken krijgen.

Eikenprocessierups

De eikenprocessierups (Thaumethopea processionea) is de rups van een nachtvlinder. Op een groot aantal eikenbomen in vrijwel geheel Nederland kan men in de maanden mei, juni en juli behaarde rupsen aantreffen.


Deze rupsen gaan ‘s nachts groepsgewijs - in processie - op zoek naar voedsel (eikenbladeren); vandaar de naam eikenprocessierups. Na contact met de microscopisch kleine, pijlvormige brandharen van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.

Via het RIVM vind je meer informatie.

 
}