Brits Open 2010
Brits Open 2010 op de Old Course
Beeld: Golfsupport

Brits Open streeft naar GEO-certificaat

2 april 2015 NGF
De Old Course voldoet al vier jaar aan internationale ‘groene eisen’ en dat gaat mogelijk ook gelden voor het oudste golfkampioenschap van de wereld.

‘GEO’ krijgt niet alleen in Nederland maar ook in de meeste anders Europese landen erkenning. Meer en meer banen hanteren nu een beleid dat er op is gericht om in natuur- en milieuopzicht verantwoordelijk te handelen. Nederland loopt op GEO-gebied voorop (de afkorting GEO staat voor Golf Environment Organization).

Een stap verder

De Royal and Ancient gaat een stap verder. Dit jaar wordt The Open (het Brits Open) weer op de Old Course gespeeld. De baan in Schotland ontving in 2011 het GEO-certificaat en deze erkenning werd begin dit jaar verlengd. Nu wil de organisatie van The Open dat het uit 1860 stammende kampioenschap als eerste een GEO-toernooicertificaat gaat krijgen.

Sustainabilty (duurzaamheid) staat bij golf hoog op de agenda, ook bij het KLM Open. Dit toernooi is al enkele keren door de Sustainable Golf Index uitgeroepen tot meest duurzame toernooi op de PGA European Tour.
De overkoepelende International Golf Federation wil nu dat duurzaam beleid voor en door golfbanen een ‘centrale pilaar van de missie’ is. Maar de IGF, de R&A en de United States Golf Association willen een nieuwe stap zetten. Letterlijk stelt men: ‘Conduct high profile golf events in an environmentally responsible manner.’

Tools voor kampioenschappen

Om dat streven handen en voeten te geven, heeft GEO een programma ontwikkeld dat organisatoren tools geeft om door grote golfkampioenschappen – zoals majors en wedstrijden van de Europese Tour – een zo klein mogelijke footprint achter te laten.

In de praktijk betekent dit dat – voor de hand liggend – de baan waar het Brits Open wordt gespeeld in ieder geval GEO-gecertificeerd is. Een aanvullend programma moet beschrijven hoe de baan wordt ‘beschermd’ tegen de tienduizenden toeschouwers die dagelijks de kassa’s passeren en hoe men na afloop zorgt dat course en natuur zich kunnen herstellen.

Daarnaast moet er aandacht worden besteed aan zaken als energie en -watergebruik, het transport van spelers, officials, toeschouwers en iedereen die tijdens het Open werkt. Catering, afval, hergebruik en recycling zijn andere belangrijke zaken die moeten worden geregeld.

Op de Old Course zijn sinds de eerste certificering al vier Alfred Dunhill Links Championships gespeeld. Dit betekent dat uitmuntende speelkwaliteit hand in hand kan gaan met verantwoorde, duurzame organisatie.

De R&A en de St Andrews Links Trust – de eigenaar/beheerder van de Old Course en zes andere banen – slaan de handen ineen, maar werken ook intensief samen met de Schotse regering en de Scottish Natural Heritage.

Met de mogelijke dubbele GEO-certificering – baan en evenement – is golf een nieuwe en volgens velen noodzakelijke richting ingeslagen. De Royal and Ancient, The Open en St Andrews nemen het voortouw. 


.   
}