Beeld: NBC / USGA
Equipment

Wil je zien: dit doen de groeven op je wedge (en néé, ze zorgen niet voor spin op je golfbal)  

Beeld: NBC / USGA
Vaak gehoord op de golfbaan: groeven op een wedge zorgen voor spin. Hoewel het geen onlogische gedachte is, blijkt het toch niet waar te zijn. Want ook met een glad clubblad zónder groeven krijgt een golfbal spin. Bekijk deze verbluffende slow motion-video om te zien hoe het wel zit.

Wat doen groeven op een wedge als ze er niet zijn om spin te genereren? Ze voeren water en gras af en hebben als taak om ervoor te zorgen dat het clubblad zijn werk kan doen. Spin wordt mogelijk gemaakt door het ruwe oppervlak van het clubblad zelf, niet door de groeven. Een paar weken geleden stuitte ik op de volgende oude video op X waarin dit perfect te zien is:

Impact van natte omstandigheden

Je ziet in bovenstaande video, opgenomen met een high-speed camera, heel mooi hoe het water op het clubblad door de bal via de groeven eruit geperst wordt. Als er geen groeven zijn (of ze zijn gevuld met modder) wordt het water niet afgevoerd en ontstaat er een "hydroplane" effect, waarbij de bal over het clubblad glijdt en minder snel roteert door het gebrek aan frictie.

groeven usga

Groeven zijn als het profiel op je autobanden

De beste vergelijking is de autoband, die ook profiel heeft om water af te voeren en zo meer grip heeft op het wegdek. Dat dit een enorme impact heeft, zie je goed in de Formule 1, waar de bandenstrategie een belangrijk element is.

Een wedge zonder groeven (of met veel slijtage) zal in natte omstandigheden ook minder presteren. Het is ook de verklaring waarom golfballen hoger lanceren als het clubblad of de bal nat is. De bal glijdt en schiet door het vocht over het blad en verlaat later - met minder frictie en spinrotaties - het blad, met een hogere balvlucht tot gevolg.

Nu weet je waarom het belangrijk is dat je groeven en clubblad schoon zijn. Dit is ook de reden waarom de USGA en R&A de 'groevenregel' in het leven hebben geroepen. Grotere en diepe groeven kunnen simpelweg meer water en gras afvoeren. Vooral in de rough maakt dat een groot verschil.

Wat beïnvloedt spin?

  • hoe schoner en droger het clubblad, hoe meer frictie en spin
  • hoe meer loft, hoe meer spin
  • hoe meer clubsnelheid, hoe meer spin
  • de buitenlaag (urethaan) van de golfbal (klik hier voor meer informatie)
  • ...en natuurlijk is de techniek waarmee je de bal zuiver probeert te raken minstens zo belangrijk

Hieronder de hele 'Science of Golf' video van de USGA waar het principe van frictie en spin wordt uitgelegd:

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Lees meer over
Equipment