Hoewel de herkomst van golf nog altijd niet met zekerheid is vast te stellen, kunnen we wel stellen dat de Britse invloeden en taal tot diep in de haarvaten van de golfsport zijn verankerd. Birdie, bogey, eagle… Enfin, die bewering hoeft verder geen betoog. Deze top 5 ‘interactie met de bal’ is er ook van doordrenkt.
Praten tegen de bal is geen golfer vreemd natuurlijk en opvallend zijn we vooral aan het aanmoedigen als we het tegen onze partner in crime hebben. Je hebt de bal net lekker geraakt – met een ijzer of de putter – en de schrik slaat je om het hart. De bal dreigt wel heel resoluut op het doel af te gaan. Dus roep je vrij luid 'Go in', met de illusie dat je de bal nog op een of andere manier kan sturen of op het hart kan drukken dat die niet op het laatste moment van gedachten verandert. Valse hoop natuurlijk, maar houd vooral dat enthousiasme vast.
Het gebeurt natuurlijk vaker dat je na een slag in de gaten krijgt dat je balvlucht niet helemaal naar wens verloopt. Soms sla je te ver. Ook hier schiet de golfer dan regelmatig in een soort stuip en deelt een bevel uit. Sit down. Geen hond in de buurt. Die wil nog weleens luisteren. Maar een golfbal?
Lang gedacht dat dit een beroemde zin uit een film was, maar er schijnt toch echt een golfer te zijn geweest die hier de successierechten van bezit. Het leuke aan deze uitspraak is niet alleen dat je ‘m hoort na een hoogtepunt in het leven van een golfer, maar dat je de woorden ook in verschillende toonladders hoort. Ja, we horen je het al nazeggen. Je bent natuurlijk zelf ook benieuwd hoe het uit jouw mond klinkt als je ooit een birdie maakt…
Hadden we het net over een bal die over zijn doel heen dreigt te gaan, het tegenovergestelde is ook geen zeldzaamheid. Je drive of tweede schot naar de green is te kort. ‘Vlieg, vlieg’ klinkt het dan bijna wanhopig uit jouw mond of die van je flightgenoot. Hoe mooi zou het zijn als je bal dan inderdaad nog even zijn vleugels uitslaat en gehoor geeft aan die geslaakte noodkreet. Gebeurt zelden. De kans dat een lollige flightgenoot jouw woorden aanvult met ‘met me mee naar de regenboog’ is groter…
Natuurlijk mag deze niet in de top 5 ontbreken. Vaak gehoord maar nog niet vaak genoeg. De eerste golfuitdrukking die je volgens velen moet kennen. Volgens The Oxford English Dictionary dook het woord voor het eerst op in 1878 tijdens een potje golf, maar over de herkomst zijn de deskundigen niet eensgezind. Het zou oorspronkelijk een militaire kreet geweest zijn om de troepen aan het front te waarschuwen of gerelateerde zijn aan forecaddies, die op chique banen vooruitliepen om de landing van een achteropkomende bal beter waar te nemen. Het belang van de herkomst valt natuurlijk in het niet bij het belang van de uitdrukking: de golfers voor je waarschuwen voor een naderende bal. Want de kreet ‘au’ willen we ook niet in een volgende top 5.