De zomer is bijna voorbij, dus dat betekent dat het hoogseizoen weer gaat beginnen. Je leest het goed, in Spanje is het hoogseizoen van februari tot en met april en daarna van september tot en met november. “Het ligt er een beetje aan in welke provincie je zit. In de zomer wordt het heel erg warm; 40 graden plus. 's Ochtends is het druk in de zomer, want dan is het nog te doen. Maar 's middags wordt het heel rustig.”
Voor de Spanjaarden staat golf in de zomer op een laag pitje
In het voor- en najaar zijn de banen wel heel de dag vol, weet Roy. “Voor de Spanjaarden staat golf in de zomer op een laag pitje. In januari sta ik bijvoorbeeld ook nog in een polo les te geven. Het aantal keer dat ik een trui aan moet is op twee handen te tellen.” Het voordeel van golfen in de zomer? De prijzen gaan omlaag. “En je kunt bijna overal terecht. Dat is ook goed voor (meestal) hoge handicappers die geen zin hebben in drukkende flights achter zich. Het is natuurlijk wel lekker om een buggy te hebben in de hitte. En dan kun je direct veel water meenemen, want dat is wel essentieel.”
Qua cultuur zijn er meer substantiële verschillen. “Als er kans op regen is, dan gaat geen enkele Spanjaard naar de golfbaan”, weet Roy. “Als de kans 10 procent is, komen de toeristen wel maar Spanjaarden niet. En er zijn op de banen waar ik lesgeef, Alhama Signature en Desert Springs, geen oranje tees. In Nederland kon ik daar met beginners en jeugd vaak gebruik van maken.”
Het valt Roy ook op dat clubfitting vaak ontbreekt. Dat is iets waar hij zelf wel vaak mee bezig is voor zijn werk. “Het valt mij op dat zij vaak een samengestelde tas hebben. Spanjaarden hebben dan vijf merken ijzers met verschillende shafts en verschillende grips. Er is iemand met een stalen stiff shaft pitchingwedge en een ijzer-9 met lichte graphite shaft. Een ijzer-7 is een ijzer-7, zeggen ze dan. Voor mij ligt de taak om ze daar meer bewust van te maken, dat het veel verschil maakt.”
Ik denk dat ze 30 euro per persoon betalen voor drie keer les van twee uur in een klein groepje
Daarnaast is golf nog echt een elitaire sport in Spanje. De Spaanse Federatie is wel bezig om daar verandering in aan te brengen. “We worden twee keer per jaar gesponsord om les te geven aan complete beginners. Ik denk dat ze 30 euro per persoon betalen voor drie keer les van twee uur in een klein groepje. De gemiddelde Spanjaard verdient niet zo veel en golf is natuurlijk best prijzig. Golf is in Nederland niet meer elitair.”
De oprichter van online-platform Golfrijk, dat zich richt op de Nederlandse markt met online golflessen, weet dat golf ook een beetje politiek is. “Dat komt omdat er vaak een tekort aan water is. Spanjaarden vragen zich vaak af waarom het water naar golfbanen gaat in plaats van naar andere plekken. Het is een verspiller volgens hen. En het is ook nog eens voor de buitenlanders. We willen laten zien wat de mooie kanten zijn van golf. Het is sociaal, gedisciplineerd en je leert omgangsvormen. Golfers kunnen bijvoorbeeld geen schwalbes maken of elkaar uitschelden. Het is mooi voor kinderen om zich via golf te ontwikkelen.”
Roy, die woont in Lorca in de provincie Murcia, kwam in 2022 naar Spanje om meer te genieten van het leven. De PGA-professional kwam er snel achter dat iedereen in principe nog steeds begint op handicap 36. “In Nederland laten we nieuwe spelers juist op 54 beginnen, zodat ze wat sneller de baan in kunnen om te gaan spelen en ervaren. Bij de Spaanse Federatie mag ik, na overleg, nieuwe spelers alleen op handicap 54 laten beginnen als ik daar een goede reden voor heb, zoals een hoge leeftijd of een beperking.”
Jeugd gaat, net als in Nederland, niet zo snel golfen. “Ik zie wel een aantal kinderen op les komen die hier via hun ouders terechtkomen. Dat zijn dan wel kinderen die meestal uit een iets rijker milieu komen.” Toch heeft Spanje veel grote namen voortgebracht, met Seve Ballesteros, José Maria Olazábal, Sergio Garcia en Jon Rahm. De reden is simpel, volgens Roy: ze kunnen in principe altijd oefenen. Dus wat let je? Boek die golfvakantie naar Spanje met een fijne temperatuur en een volle baan in het voor- en najaar. Of ga je toch in de zomer? Voor ieder wat wils.