De vrees voor een chaotische start van mijn reis en die van vriend A op Schiphol blijkt op dag van vertrek wonderwel ongegrond. We slalommen zonder noemenswaardig oponthoud langs en door alle poortjes. Dat het maar een voorbode mag zijn van het geluk dat ons in het land van klavertje drie te wachten staat. Vriend B woont al meer dan de helft van zijn leven in Engeland, dus pas in Cork zijn we als trio verenigd.
Groen Ierland, we zijn dankbaar voor de regen
Bijkomend voordeel: er hoeft geen steen, papier, schaar aan te pas te komen om een chauffeur aan te wijzen. Vriend A en ik hebben dat al op de vlucht geregeld: hij met de meeste ervaring met links rijden in het ‘dwarse’ Verenigd Koninkrijk is dé aangewezen man voor de job. In Cork blijkt overigens nul overredingskracht nodig om dat vriend B duidelijk te maken. Hij schikt zich met liefde in zijn lot.
Ierland heeft geen tweebaanswegen, tenminste niet in het deel dat wij hebben uitgezocht. Dan is tweeënhalf uur rijden best een lange rit. Ook nog eens in de regen. Maar we hebben onszelf plechtig beloofd geen wanklank te laten horen. Ierland is niet voor niets zo groen. Dus we zijn dankbaar voor de regen. Niets kan dit ‘mannending’ verpesten.
Het Ierse landhuis voldoet aan alle wensen. Dat het water van douche niet opwarmt, ach, dan douchen we een paar dagen volgens de Wim Hof-methode. Het uitzicht is fenomenaal. Bovendien is het inmiddels opgehouden met regenen. De zon zal de komende dagen de overhand krijgen, ondanks de aanhoudende voorspellingen van meer nattigheid. Nadat de koffers naar binnen zijn gesleept en de slaapkamers verdeeld, mag vriend B in de lekkerste fauteuil ploffen en krijgt hij het koudste biertje.
Zoals geschreven is Ierland het golfland met de meeste linkscourses. De een nog mooier dan de ander en de prijskaartjes die eraan hangen verschillen enorm. Vooraf hadden we al besloten dat we de banen, waar ingevlogen Amerikaanse golfers met helikopters kunnen landen en investeerders uit dat land het voor het zeggen hebben, links zouden laten liggen. Niks mis mee natuurlijk voor wie daar wel voor valt, maar wij zochten iets meer het authentieke Ierse golfgevoel voor een Ierse prijs. En we het hebben gevonden…
Op Castlegregory Golf Links hoef je niet vragen naar de drivingrange. Die is er niet. De oefengreen loop je voorbij voordat je er erg in hebt, maar meer dan de hartelijke ontvangst door de mevrouw die je de weg wijst, heb je niet nodig om heerlijk ontspannen op de eerste tee de wind door je haren te voelen. Dit is voor ons golf in Ierland.
Maar om het verhaal geen boek te laten worden, scrollen we door naar het hoogtepunt van de golftrip. Dingle it is… Het signaal dat we hier alles zouden vinden wat we zochten, kregen we al voor vertrek. Om de voorpret wat op te schroeven en – ik geef het toe – anderen een beetje de ogen uit te steken met wat op stapel stond, postte ik op Instagram een verheerlijkende foto van de Ceann Sibéal Dingle Golf Links met de weinig verhullende tekst ‘Nog een paar nachtjes slapen’.
Het duurde niet lang voordat een berichtje in mijn DM gleed. “Hoe laat slaan jullie af? Ik wil jullie graag uitgeleide doen. (Cormac here. I am the pro).” De lokale teaching pro had het bericht gezien en stak figuurlijk zijn hand al uit.
Om meerdere redenen leek Dingle ons een droombestemming. Het is de meest westelijk gelegen golfbaan aan de Wild Atlantic Way, de 2500 kilometer lange kustweg met adembenemende uitzichten over de oceaan, steile kliffen en robuuste eilanden voor de kust. Dit is Ierland op zijn puurst en rauwst. Bovendien staat in Dingle een vermaarde distilleerderij, waar whiskey, gin en wodka wordt gemaakt. Helaas tijdens ons bezoek niet voor publiek geopend, maar de sterke drank wordt natuurlijk wel volop in lokale pubs geschonken.
Flannery neemt ons mee naar de eerste tee, waar je een wijds uitzicht over bijna de hele baan hebt. Het is niet druk vandaag dus op de geboekte tijd afslaan komt niet zo nauw. “Wij zijn de meest westelijk gelegen baan op de Wild Atlantic Way”, doceert hij als een volleerd reisleider. En, IJsland buiten beschouwing gelaten, ook van Europa. “Dingle ligt in het hart van het grootste Ierssprekende gebied van Ierland en is omgeven door de Atlantische Oceaan en de bergen. Er zijn slechts 247 echte linksbanen in de wereld en ongeveer vijftig daarvan liggen in Ierland. Je kunt wel spreken dus van een exclusieve lijst. Kerry (het graafschap) heeft met Ballybunion, Tralee, Dooks en Waterville een aantal van de bekendste linksbanen ter wereld. En ze liggen allemaal in de buurt.”
Sommige van die banen zijn niet gevrijwaard gebleven van Amerikaanse invloeden. Zo’n overval gaan ze in Dingle niet meemaken, belooft Flannery plechtig. Op eigen kracht en met eigen financiële middelen zullen in de nabije toekomst de baan en het clubhuis onder handen worden genomen. Wanneer buitenlandse investeerders zich aan de poort melden, dan zorgt Flannery er hoogstpersoonlijk voor dat ze geen voet tussen de deur krijgen. “Ceann Sibéal is een club voor leden. Onze missie is om het golfspel en de Ierse taal te promoten. En als we soms een paar Nederlandse golfers op bezoek krijgen, dan is dat helemaal goed.”
Nog voordat we afslaan – uiteraard hebben we op de eerste hole de wind flink tegen – praat Cormac ons wat moed in. “Ceann Síbeal heeft de reputatie een eerlijke golfbaan te zijn, stevig en snel en met een aantal van de beste greens van het land. De baan dwingt je om je verbeelding en verstand te gebruiken om goed te scoren.”
Go mbeidh an fórsa leat!
(May the force be with you!)
Om maar een beroemde zin uit Star Wars te gebruiken. Een beetje hulp uit onverwachte hoek is hier wel welkom. Zeker bij een eerste keer spelen. Ons programma laat het niet toe, maar veel gastspelers zijn wel zo kien om hier twee dagen voor uit te trekken. “Hoewel de baan nooit twee dagen achter elkaar hetzelfde speelt”, zegt Cormac. “Maar dat zie ik als een voordeel. Ik heb zelf elke club in mijn tas al eens gebruikt op de par-3-holes. Van pitching wedge tot driver. Elke hole heeft zijn eigen uitdaging en charme en het beekje dat hier door de baan kronkelt komt in 13 van de 18 holes in het spel.”
Dingle is de naam van zowel het schiereiland als het havenstadje in de County Kerry. Het staat bekend om de al genoemde distelleerderij, goed aangeschreven restaurants en een aantal authentieke pubs. In The Dingle Pub kun je bijna elke avond genieten van David Geaney, vijfvoudig wereldkampioen Iers dansen, die zijn tussen zijn bardiensten door de pubgasten vermaakt met onnavolgbare danspasjes op Ierse livemuziek.