Een nacht in een hotel, lekker eten en heerlijk golfen op banen die je nog niet kent. Dat klinkt de meeste golfers als muziek in de oren. De redactie van GOLF.NL laat zien dat Nederland alle mogelijkheden biedt voor zo’n perfect golfnachtje weg, voor maximaal 250 euro. Karianne van der Zant, eindredacteur, vond historie in twee Hanzesteden.
Echt moeilijk kan het niet zijn, een leuk golfnachtje weg plannen in eigen land. Nederland heeft immers heel veel mooie en leuke golfbanen, met fijne restaurants en hotels in de buurt. Maar met zoveel keuze blijkt het toch lastiger dan je denkt … De 7 redactieleden van GOLF.NL organiseerden elk hun eigen golfnachtje weg, voor 2 personen voor maximaal 250 euro. In deze vierde aflevering zocht Karianne van der Zant naar een vooroorlogse golfbaan.
Als relatief 'jonge' golfer ken ik niet veel banen en vind ik alles mooi, maar als ik mocht kiezen zou ik wel eens op een traditionele golfbaan van voor de Tweede Wereldoorlog willen spelen. Een mooie uitdaging voor dit golfnachtje weg, bedenk ik me. En een uitdaging is het, want ik kom er al snel achter dat spelen op een van de ‘Oude Negen’ (allemaal oude banen met prachtige historie) niet te doen is. Budgettair noch handicaptechnisch; de greenfees zijn bij de meeste meer dan 100 euro en de minimale handicapvereiste is 24 of 28. Daar moet ik nog even voor door oefenen. Na nader onderzoek ontdek ik dat er ook gesproken wordt over de ‘Oude Zestien’; blijkbaar zijn er nóg 7 clubs van voor 1945. Dat biedt perspectief. Ik vraag mijn collega Chris, die álles weet over golfclubs en -banen, of hij weet welke 7 dat zijn. Natuurlijk komt er een keurig lijstje in mijn mailbox.
Historie
Ik maak de keuze op basis van omgeving (ik hou van historische steden) en veel golf (Golfclub Zwolle ligt dicht in de buurt en met een beetje financieel gepuzzel moet het lukken daar ook te spelen). Het wordt de Hattemse Golf & Country Club, in 1930 ontworpen door Gerry del Court van Krimpen. En ik neem vriendin Sandra mee. Zij wordt enthousiast van heel veel dingen, zo ook van de golflessen waaraan we een aantal jaar geleden zijn begonnen. Sindsdien zijn we vastbesloten golfers te worden met een steady swing, die er heel mooi uitziet; dat blijkt een lange weg.
In therapie
Op weg dus naar Zwolle waar we op de plaatselijke golfbaan twee dagkaarten hebben gereserveerd voor de 4 par 3 oefenholes inclusief gebruik van alle oefenfaciliteiten. We gaan meteen de baan in zodat we een clinic voorblijven. Het is druk. En de oefenholes, met behoorlijke lengtes, blijken best serieus. Na een eerste ronde besluit Sandra definitief in therapie te gaan met haar houten 4 om te proberen de eens zo goede relatie te herstellen. We gaan voor een tweede ronde. De clinic hebben we nu alsnog voor ons; een groep leuke, jonge mannen luistert aandachtig naar de pro en bakt er vervolgens nog niet veel van. Te begrijpen, want water en bunkers maken het er allemaal niet gemakkelijker op.
Gezellige flightgenoot
Op de tee van hole 2 roept een jongen vanaf de green van hole 1: “Mag ik misschien één hole met u meespelen?” Dolenthousiast komt hij met airpods in zijn oren en een hippe ruitbroek aan naar ons toegelopen. Ja, tuurlijk. Gezellig. Hij blijkt nog maar een half jaar te golfen, is net gezakt voor zijn golfregelexamen, heeft geen enkele les gehad en … slaat de bal vanaf de tee 150 meter verder op de green, 5 meter van de vlag. We maken de grap dat, als het zo moet, het wat ons betreft inderdaad bij die ene hole blijft, zo frustrerend is het. Maar Luka blijkt een gezellige flightgenoot, bewijst over talent te beschikken met nog twee mooie ballen op de green en geeft ons bij het afscheid een tip voor een leuk restaurant in Zwolle. Met een heerlijk speciaalbiertje van de tap op een zonovergoten, druk terras sluiten we onze goede kennismaking met GC Zwolle af. En spreken af om de volgende keer, als het budget het wel toelaat, de grote baan te spelen.
Veel golf, minder haute cuisine
Het centrum van Hanzestad Zwolle ligt vanaf ons hotel (eenvoudige Campanile) op een steenworp afstand. In de late middeleeuwen was het een welvarende stad met een levendige handel tussen kooplieden uit andere Hanzesteden. Die rijke historie is tijdens onze korte stadswandeling terug te zien in een prachtige stadspoort, overblijfselen van dikke stadsmuren én bijzondere gebouwen, waaronder de hoofdwacht uit 1614. Gebouwd tegen de kerk aan als wachtlokalen voor de garnizoens- en burgerwacht. Nu huist er een brasserie en wijnbar, onze - door Luka aangeraden - bestemming voor het diner. Omdat we in dit golfnachtje weg kiezen voor veel golf en minder haute cuisine blijft het menu met een goede maaltijdsalade eenvoudig en de wijn beperkt. Dat laatste is sowieso geen slecht idee omdat morgen de 9 holes van de Hattemse op ons wachten.
De volgende ochtend steken we de IJssel over en zijn binnen 10 minuten in Hattem. Ook een Hanzestad(je) en ook hier ademen de gebouwen de grandeur van weleer. Slenterend in de ochtendzon door de oude straatjes belanden we in Everyday bread & coffee voor een goed ontbijt. Nu zijn we er klaar voor: spelen op een vooroorlogse golfbaan!
Bijzondere drivingrange
Al meteen als we uitstappen op de relatief kleine parkeerplaats verscholen tussen de bomen voelt het alsof je een andere wereld betreedt; verstild en gemoedelijk. Het is duidelijk dat we een paar versnellingen terug moeten, wat overigens helemaal niet erg is. Sterker nog, dat is misschien wel precies de bedoeling van golf. Het clubhuis dateert van 1945. Nadat het eerste clubhuis uit 1930 net na de Tweede Wereldoorlog afbrandde, hebben de in de regio gelegerde Canadese militairen, die op de Hattemse golften en een clubhuis misten, geholpen met de bouw van een nieuw onderkomen. We krijgen uitleg van de marshal hoe de baan in elkaar zit, waar we op moeten letten en dat vooral op links de ruimte zit. Goeie tip! We vragen of we kunnen inslaan op de drivingrange. Dat kan zeker, is gratis maar we moeten wel zelf de ballen rapen. Die komen terecht op de fairway van hole 5, dus ook even oppassen dat er niet wordt afgeslagen. Tja, je moet wat als je weinig ruimte hebt en je baan uit 1930 stamt toen er nog geen drivingranges waren.
Heerlijk: geen water
Ingeslagen en wel staan we op de tee van hole 1, vlak voor het terras. Altijd spannend, maar gelukkig is de relatie tussen de houten 4 en Sandra voldoende hersteld om goed op de fairway te belanden en ook ik ontwijk de boom en lig vrij aardig voor slag 2. De 9-holesbaan is compact (met 7 par-4-holes en 2 par-3-holes), afwisselend en heeft een groot voordeel: er is geen water te bekennen! Heerlijk. De kleine greens nemen we voor lief. We kunnen bij hole 5 de verleiding niet weerstaan om naar boven te lopen waar de afslag van hole 14 is. Wat een prachtig uitzicht over de fairways! Meteen erna volgt de signature hole 6, met een grote eik rechts voor de green die in het logo van de club verwerkt is. Hoewel die best te ontwijken is (op links) raak ik de stam vol. Miraculeus genoeg vinden we mijn bal links van de boom terug, ergens vlak voor de verhoogde green. Prima ligging. Dank aan deze genadige, oude eik. We spelen beiden een prima ronde en stappen tevreden de baan af.
Conclusie: golf is geweldig
Na zo’n golfnachtje weg op twee totaal verschillende banen met andere uitdagingen, sfeer en historie, kan ik toch weer niet anders concluderen dat golf een geweldige sport is. Je bent midden in de natuur, je ontmoet bijzondere mensen, je hebt eens een verdiepend gesprek met je flightgenoot (en met je houten 4), je geniet van een lekker drankje op een mooi terras in de zon … Het spreekt allemaal voor zich.
Golfnachtje weg in Zwolle en Hattem
1 overnachting in Campanile Hotel Zwolle
54,48 euro
Oefenen op GC Zwolle: 2 dagkaarten par-3-baan
30,00 euro
Drankjes bij GC Zwolle
9,00 euro
Diner Zwolle In den Hoofdwacht
44,85 euro
Ontbijt in Hattem
16,00 euro
2 x greenfee 9 holes Hattemse G & CC
95,00 euro
Totaal
249,33 euro
Heb jij ook een perfect golfnachtje weg gepland in Nederland voor 2 personen voor maximaal 250 euro? Laat het ons weten via redactie@golf.nl en we delen jouw traveltip op GOLF.NL!