Golfreizen

Deze Nederlandse expats golfen in Dubai: 'Het was lang zoeken naar het clubgevoel'

Golfen in Dubai. Er is meer dan de toernooien die we een paar keer per jaar op televisie zien. "Maar je moet hier moeite doen om het clubleven zoals we dat in Nederland kennen van de grond te krijgen”, zeggen de expats Ingrid en Robert Kruidenier.

Elk jaar zien we op televisie de grote golfhelden wel een paar weken golfen in Dubai. Vaak onder een blauwe lucht en een stralende zon. Die beelden moeten de recreatieve golfer naar het emiraat lokken, want In Dubai geven ze niet alleen graag geld uit, ze willen ook wel wat verdienen. GOLF.NL ging op bezoek bij Robert en Ingrid Kruidenier, die hun draai in het golfwereldje van Dubai hebben gevonden.  

Miljoenenstad

Dubai is plat gezegd een in de woestijn opgetrokken luxe miljoenenstad. Je houdt ervan of je verafschuwt het. Hoewel er genoeg expats zijn wier mening daar een beetje tussenin zit. Maar dat heeft misschien ook te maken met het gunstige belastingklimaat. Dubai - voor ons op zes uur vliegen van Amsterdam - en zijn voorzieningen trekken jaarlijks zo’n 15 miljoen toeristen. De golfindustrie is een belangrijke inkomstenbron. Deloitte rekende uit dat in 2019 de economische impact van golf in Dubai al zo’n 130 miljoen dollar bedroeg. In dat jaar waren 16.000 golftoeristen verantwoordelijk voor het spelen van 40.000 rondjes.

Golfseizoen

Inmiddels is Dubai alleen alweer drie nieuwe banen rijker. In totaal telt de Verenigde Arabische Emiraten nu 22 golfclubs, waarvan er 14 in Dubai zijn gevestigd, zes in Abu Dhabi en twee in Ras Al Khaimah. Het is sinds de aanleg van de eerste echte golfbaan in 1988 (Emirates Golf Club) hard gegaan met de golfindustrie in dit deel van de golfregio. En dan te bedenken dat het golfseizoen eigenlijk maar iets langer dan een half jaar duurt, van oktober tot en met april. In de zomermaanden is het er te heet om te spelen. Maar in het seizoen is het soms vechten voor een plekje, weten Robert en Ingrid Kruidenier inmiddels.

Ingrid is oud-speelster van het Nederlands hockeyelftal en schopte het in haar jeugd ook tot nationaal kampioen bij de golfprofessionals. Maar van golf nam ze relatief vroeg afscheid. Pas nadat ze met Robert naar Dubai was verhuisd, pakte ze het weer op. De twee zijn al enige jaren betrokken leden op de Montgomerie Golf Club, waarvan de naam verraadt dat de Schotse topgolfer van weleer zich op deze plek heeft kunnen uitleven met het ontwerpen van een golfbaan.

Sociale aspect

De entree van de Montgomerie Golf Club is indrukwekkend, zoals veel gebouwen hier zijn opgetrokken met het idee dat het vooral luxe en status moeten uitstralen. De golfkarretjes bij de voordeur ogen ook niet bepaald standaard. Maar eenmaal door een waas van luxe gebeend, kom je wel degelijk in een ruimte waar golf de klok slaat. Op televisieschermen kun je live meekijken met het internationale toernooi dat deze week iets verderop wordt gespeeld. Aan de tafeltjes is het gezellig druk en golfers lopen in en uit.

“We hebben er een jaar over gedaan om een club te vinden die ons het gevoel gaf van een golfclub, zoals we die in Nederland gewend waren. Een club waar het sociale aspect belangrijk wordt gevonden”, zegt Ingrid Kruidenier (56). Dat is lang niet bij alle golfclubs in Dubai het geval. Op de Emirates Golf Club, de oudste- en wellicht meest prestigieuze club, is met de twee banen Majilis and Faldo het golfen weliswaar professioneel georganiseerd maar was het ‘massaal’. Daar voelden ze zich niet echt thuis.

Captain

Op de Montgomerie Golf Club is Ingrid Kruidenier nu een jaar captain van het ‘damesteam’, een rol die verantwoordelijkheden met zich meebrengt. Als captain word je geacht sociale en wedstrijdevenementen te initiëren. Daar is ook een budget voor. Op die manier zorgt Ingrid er deels zelf voor dat de clubleden elkaar vaker zien dan alleen in het voorbijgaan.

“Je moet hier echt wel moeite doen om het clubleven zoals dat wij in Nederland kennen van de grond te krijgen”, aldus Robert (65), vicepresident Growth Emerging Markets bij Boston Scientific, een Amerikaanse producent van medische apparatuur. “Veel leden zijn expats uit verschillende culturen. De meeste leden zijn Brits, die krijg je ook wel warm voor activiteiten, maar leden uit Azie zijn bijvoorbeeld veel meer op zichzelf. Die boeken standaard de eerste vier flights van de dag en zie je verder niet zo veel.” Daarnaast wordt er van de leden ook niet direct verwacht dat ze als vrijwilliger de handen uit de mouwen steken.
Het (familie)lidmaatschap bedraagt 44.000 Dirham per jaar, omgerekend zo’n 11.000 euro. Dat is best veel geld, vindt ook Kruidenier, maar er staat tegenover dat alles tot in de puntjes is geregeld. Het serviceniveau is heel hoog. De baan ligt er altijd bij om door een ringetje te halen en op de club aan personeel geen gebrek.

Stok

Dankzij leden als Ingrid Kruidenier valt er niettemin genoeg te beleven voor de leden. “Er is iets meer werk in gaan zitten”, zegt Robert. “Er worden behoorlijk wat evenementen en competities georganiseerd. Als je dus veel wilt spelen, moet je gewoon meedoen. Zo word je gestimuleerd om meer sociaal betrokken te zijn bij de club en dat werkt. Een soort stok achter de deur.”
Je hoeft namelijk geen lid te zijn van een club om als golfer in Dubai aan je trekken te kunnen komen. De gemiddelde prijs van een greenfee ligt boven de 200 euro (inclusief golf cart). Buiten de clubs om kun je je als golfer ook aansluiten bij een van de vele golfgroepjes, die collectief met korting greenfees inkopen. Daarnaast zijn er creditcardverstrekkers die de kaarthouder bij een bepaald bestedingsbedrag met een paar golfrondjes per maand belonen.

Faciliteiten

Dat de golfindustrie gedijt bij de stroom toeristen en de golflust van expats is duidelijk. Toch ziet Kruidenier dat ook steeds meer Emirati naar de golfbaan worden getrokken. Vanuit de overheid wordt sport meer en meer gestimuleerd. “Diabetes en obsitas zijn ook hier een issue. Oorzaak is dat Dubai een plek is met enorm snel toegenomen welvaart maar waar de hoge zomertemperaturen mensen niet aanzet tot bewegen. Dat heeft geleid tot couch potato gedrag en gezondheidsproblemen. De overheid is snel in actie gekomen en er is heel veel in geïnvesteerd om mensen in beweging te krijgen, onder meer door de organisatie van talloze vrij toegankelijke sportevenementen en de bouw van moderne sportfaciliteiten”, vertelt Robert.

Interieur clubhuis Montgomerie Club Dubai

Wereldtop

Ook de Emiraten hebben een nationale golffederatie, al is die nog niet de katalysator zoals de NGF in Nederland. Robert: “Je ziet bij veel clubs plaatselijke initiatieven op het gebied van jeugdgolf. Aan geld hier geen gebrek, dus dat is nooit een probleem. Maar of we op termijn in de wereldtop golfers uit Dubai gaan zien, dat moeten we afwachten.”

Lees meer over
Reizen