Beeld: Yannick Schurwanz
Interview

Menno Streefland (28) heeft een incomplete dwarslaesie: ‘Van nieuwe sporten leren en proberen krijg ik energie’

Beeld: Yannick Schurwanz
Menno leeft voor en van de hockeysport. Zelf speelt hij in Heren 1, coacht een damesteam en met zijn bedrijf ‘hockey werkt’ brengt hij het trainen van hockeyteams naar een professioneler niveau. Tot een skiongeluk in januari 2023 zijn leven op zijn kop zet. GOLF.NL neemt Menno mee naar een golfclinic. Hij vertelt zijn verhaal èn blijkt golftalent te hebben.

Sinds 14 januari staat het leven van Menno op zijn kop. Tijdens een skivakantie in Oostenrijk maakt hij een val van 10 meter naast de piste. In het ziekenhuis in Innsbruck ondergaat Menno binnen twee weken 2 operaties, waarna hij wordt overgebracht naar het RadboudUMC in Nijmegen. Een incomplete dwarslaesie is een ongewenst souvenir dat hij uit de Alpen mee naar huis neemt.

Iedere dag trainen

Van een twintiger die in zeven sloten tegelijk liep, traint hij zich nu zeven slagen in de rondte. Vanuit zijn rolstoel, in het zwembad, met een arsenaal aan apparaten in revalidatiecentrum De Hoogstraat in Utrecht, thuis, bij de fysiotherapeut. “Ik heb het geluk dat mijn bovenlichaam al super getraind was voor mijn ongeluk. Dat scheelt echt een hoop in mijn revalidatie.”

Ik heb weleens gegolft en door het hockeyen zal het met het balgevoel ook wel goed komen

Golfclinic

Redacteur Eefje Kievits volgt op Instagram de progressie van Menno (zie video hieronder). Vol bewondering en verwondering ziet zij dat Menno een kajak in is geholpen en over de Utrechtse grachten vaart. Op vrijdag 21 juli neemt ze Menno mee naar een golfclinic tijdens het EK Disabled op The Dutch. “Gaaf, ik wil graag nieuwe sporten proberen en kijken waar mijn lichaam toe in staat is, daar krijg ik energie van. Ik heb weleens gegolft en door het hockeyen zal het met het balgevoel ook wel goed komen.”

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Ik sta te springen

Menno is een en al nieuwsgierigheid. Alsof hij zelf zijn eigen arts is, vertelt hij in Jip-en-Janneke-taal hoe de vork in de steel steekt. Hij is gek op weetjes en techniek. Dat heeft hij niet van een vreemde, zijn vader is extreem technisch. “Mijn vader heeft een spalk gemaakt, omdat de braces vanuit de zorgverzekeraar lang op zich laten wachten. Hij maakt een stuk regenpijp flexibel met warmte en buigt het in de juiste vorm. Met klittenband en stukken textiel maakt hij de brace voor mij passend.”

Menno Streefland in een rolstoel. Golfclinic voor jongeren met een fysieke beperking
Beeld: Yannick Schurwanz
Direct bij aankomst op de golfbaan rijdt Menno zijn rolstoel richting de paragolfer. “Eens kijken, hoe werkt dit, kun je mij er even in helpen?” Al snel blijkt dat de clinic begint op de puttinggreen aan de andere zijde van het clubhuis. Vanuit de rolstoel leert Menno met een korte putter en 3 ballen de eerste kneepjes van het putten. Oplijnen, de snelheid doseren, richting geven. “Leuk dit, maar hijs me nu maar in dat apparaat. Het is dat ik niet kan springen, maar ik sta te springen.”

Alle aandacht

Zo gezegd zo gedaan. De paragolfer wordt in gebruik genomen. De andere deelnemers van de clinic kijken toe hoe Menno in de stoel naar voren en omhoog wordt gekanteld. Met een ijzer-9 neemt hij plaats op de mat. Onder begeleiding van professionals Martine Martens en José Loomans worden de eerste ballen geslagen. Dubbelhandig met rechtshandige clubs. Na tien ballen moet de spanning even van de heupen en bovenbenen. “Toch een onnatuurlijke houding nog en ik merk dat er spanning komt en mijn lijf dit niet gewend is.” Het bedieningspaneel zit ter hoogte van de bovenkant van het scheenbeen. “Die moet toch omhooggeschoven kunnen worden? Niet iedereen kan zo naar voren bukken.” Daar komt de techneut in hem naar boven. Niet wetende dat zijn vader Cor het op precies datzelfde moment ook opmerkt.

Een backhand zoals met hockeyen

Tussendoor komt Alexander Renders (Teamleider Sportparticipatie van de NGF) kijken hoe het met Menno gaat. Hij vraagt hem om eens met één arm te slaan. “Er is dan meer reikwijdte en een langere pendule voor meer snelheid in de club. Wellicht brengt het je meer lengte in je slag.” De linkerarm van Menno is dominanter en gespierder. “Wacht ik draai gewoon die stoel even om, dan sla ik met mijn andere arm een backhand. Dat is met hockeyen ook mijn sterkste slag.” Met een linkshandige club en één arm vertrekken de ballen ineens als strepen over de range. “Talent hoor!” bevestigt Renders.

Menno Streefland heeft een incomplete Dwarslaesie. GOLF.NL nam hem mee naar een golfclinic
Beeld: Yannick Schurwanz

Competitie-element

Op het terras, na de clinic volgt de vraag of Menno vaker wil gaan golfen. Sterker nog, of hij zondag al een les wil volgen. “Als ik zelf kan rijden, kan ik wel komen. Ik wil niet dat iemand mij moet ophalen.” De afhankelijkheid van de mensen om hem heen vindt hij soms lastig. “Ik moest in het begin letterlijk met alles geholpen worden. Dat is echt wennen, maar ik had geen keuze.” Inmiddels is zijn huis in het centrum van Utrecht zodanig aangepast dat hij veel zelf kan doen en ook de tuin is rolstoelproof gemaakt. “Toen ik vanochtend op jou stond te wachten heb ik nog even snel een ontbijtje gehaald bij de bakker. Dat zijn toch de kleine dingen die ik nu terug kan doen voor mijn vriendin Sophie. Kijk als ik nu zal willen beginnen met golfen, wil ik daarin zelfvoorzienend zijn en ook zelf een rondje kunnen spelen. En ik ga ook niet alleen maar trainen, ik wil dan ook wel wedstrijden spelen. Die competitie heb ik nodig.”

Golf vond Menno vooral op vakantie wel leuk om te doen. “Een balletje slaan in de buurt deed ik altijd wel, maar ik heb in Nederland nooit een gvb behaald.” Nu hij deze clinic heeft gedaan, ziet hij golfen wel als een leuke sport om te gaan leren. “Vooropgesteld wil ik me vooral de komende 1,5 á 2 jaar focussen op verder herstel, maar als ik echt afhankelijk blijf van hulpmiddelen of een rolstoel, dan is golf voor mij wel echt een leuke uitdaging. Bedankt dat je me hebt meegenomen.”

Kabelbreuk

Menno zijn dwarslaesie is incompleet. Dat betekent dat de zenuw niet helemaal kapot, maar beschadigd is. “Toen ik bij kwam, had ik geen gevoel in mijn benen en tenen. Foute boel, ik wist het direct. Het enigszins goede nieuws in deze nachtmerrie is dat mijn lijf de kans krijgt om te herstellen. Het zal de komende 1,5 à 2 jaar moeten blijken waartoe mijn lichaam in staat is. Zie het als een kabelbreuk, maar dan in de zenuw. Mijn hersenen maken wel contact met mijn benen, maar de lijn is verstoord, dus hetgeen je doorgeeft en zal willen, lukt niet, of niet altijd.”

Menno Streefland in een rolstoel. Golfclinic voor jongeren met een fysieke beperking

Beeld: Yannick Schurwanz

De definitie van lopen

Nu in augustus 2023, ruim een half jaar na de crash is Menno zeer optimistisch en realistisch over zijn herstel. “Met behulp van een brace en rollator kan ik wat kleine stapjes zetten, maar mijn spieren zijn nog lang niet sterk genoeg om dat lang vol te kunnen houden.” Een veel gestelde vraag; hoe groot is de kans dat je weer kunt lopen? “Als je ‘gewoon kunt lopen’ zoals ik ook deed voor mijn ongeluk weet je niet beter. Je kunt lopen of je kunt niet lopen. Maar nu, ja, wat is de definitie van lopen? Ik had er ook nooit zo over nagedacht, maar ik knip het werkwoord ‘lopen’ op in kleine stapjes, korte termijn doelen, daarna kijk ik weer vooruit. Het belangrijkste en eerste doel is nu die paar stappen naar de keuken of het toilet en weer terug naar mijn stoel of bed. Eerst met brace en een wandelstok, daarna misschien zonder stok of nog mooier; zonder brace. Langzaam kan ik de afstanden vergroten en testen met hulpmiddelen.”

Waar kan Menno terecht voor golflessen?

De golfclinic waaraan Menno kon deelnemen, vond plaats tijdens het EK Disabled op The Dutch. Een compilatie van dit toernooi in eigen land is  hieronder te bekijken. Alexander Renders legt uit waarom de NGF golf voor mensen met een beperking stimuleert en waarom gestreefd wordt naar een breed nationaal aanbod van golf voor mensen met een beperking. 

Uniek Sporten helpt mensen met een beperking bij het zoeken van een sport. Het brengt deze mensen én de sportaanbieders bijeen op een digitaal platform. Bezoekers van de website kunnen onder andere filteren op (afstand tot) woonplaats, soort sport en type beperking. Op dit moment hebben 30 golfclubs en banen in heel Nederland zich aangesloten.

Lees meer over
Beginnen met golf