Go For Green

Hoe word je (nog) duurzamer?

Op een golfbaan ben je omgeven door groen maar hoe groen ben jij zelf? En wat kun je eraan doen om (nog) duurzamer te worden? Gedragswetenschapper Ronald Voorn doet er onderzoek naar en helpt je met tips.

Ronald Voorn (op de foto hieronder), docent-onderzoeker aan de Hogeschool Utrecht, weet dat gedragsverandering niet iets is wat je van de ene op de andere dag bereikt. Het is een proces van het doorbreken van gewoontes en mentaliteit. Psycholoog Jeremy Dean schrijft in zijn boek Making habits, breaking habits dat het gemiddeld 66 dagen kost om een nieuwe gewoonte aan te leren.

Gedragswetenschapper Ronald Voorn (Hogeschool Utrecht)


“Om je gedrag te veranderen, is het belangrijk te weten waarom je dat wilt”, zegt Voorn. “Je verandert sneller wanneer je intrinsiek gemotiveerd bent dan wanneer iemand anders het je oplegt. En als je weet waarom je duurzame keuzes wilt maken, helpt het om mensen in je omgeving te zoeken die er net zo over denken en je stimuleren.”

Om intrinsiek gemotiveerd te raken, moet je meer inzicht in de materie krijgen. Voorn zou het bijvoorbeeld een goed idee vinden om een bioloog in een rondleiding aan leden van een golfclub uit te laten leggen welke positieve invloed de gewassen, planten en dieren hebben op de biodiversiteit op de baan. “Zag je als golfer de rough met ongerepte natuur eerst als een hindernis die een goede score in de weg staat? Dan weet je na de rondleiding dat in de weelderige struiken en het hoge gras bijen en vlinders de kans hebben om te leven. Zodra de schoonheid van de ongerepte natuur wordt gecultiveerd en benadrukt, ga je er op een heel andere manier naar kijken,” legt Voorn uit. “Het gaat erom dat je hersenen nieuwe associaties leggen.”

De rough biedt bijen en vlinders de kans om te leven

Maar niet alleen op de golfbaan kan je je gedrag veranderen. Wat te denken van het vervoer naar de golfbaan? Ben jij gewend om met de auto te komen? Misschien is het een optie de fiets te pakken. “Hoe meer je je bewust bent van het maken van andere, duurzame keuzes en hoe langer je het volhoudt, hoe sneller je gedrag verandert van lichtgroen naar donkergroen”, aldus Voorn.