Beeld: Mari Trini Hermoso
Beleving & Inspiratie

Golf als contragewicht

Beeld: Mari Trini Hermoso
Evita Talahatu (33) is powerlifter van #TEAMNL en begeleidt topsporters, onder wie golfers, in haar eigen personal-trainingstudio. Ze wilde meer weten over de fysieke kant van de golfswing en samen met ‘haar sporters’ Jan Ottink en Romy Meekers verdiepte zij zich hierin. Met als resultaat dat Evita nu powerlifter én golfer is.

Golf als tegenhanger voor Evita Talahatu

Er staat tegenwoordig een golfsimulator in het krachthonk van Evita Talahatu. De powerlifter van #TEAMNL deed nooit eerder aan balsporten, maar heeft in 2020 golfen ontdekt als nieuwe sport waarin zij zich volledig kan verliezen. Het powerliften – de sport waarin zij in 2019 tweemaal Europees brons om haar nek mocht hangen – ligt vanwege de coronapandemie volledig op zijn gat. “Voor Nederland kom ik uit op wereldniveau in de klasse onder 57 kilo lichaamsgewicht, en op professioneel niveau lift ik wedstrijden in Duitsland. Logischerwijs is dat nu allemaal niet mogelijk.”

Omschakeling

In golfen heeft Evita nu een leuk ‘tegenwicht’ gevonden om de krachtsport in balans te brengen. “Voor het tillen van gewichten, moet je optimaal gebruikmaken van je eigen lichaam. Met je armen gestrekt voor je uit, kun je nog geen zak aardappels optillen, dat lukt veel beter als je het dicht tegen je aanhoudt en jezelf klein maakt. Met golfen is het juist andersom, je armen gaan van je lichaam af om vrij te kunnen bewegen.” Hetzelfde geldt voor haar knieën. Ze is gewend om haar benen te fixeren en haar knieën naar buiten te drukken, nu moet haar linkerknie mee naar binnen en naar buiten gedurende de swing. “Die omschakeling was wel even wennen.”

Genieten zonder druk

Evita speelt nu met handicap 45 en haar ambities zijn realistisch. Met haar 1 meter 54 lengte hoopt ze zich snel comfortabel te kunnen voelen met iedere club. “De afstanden goed inschatten en meer constantheid in mijn spel, dan is het volgens mij nóg leuker! Ik ben gedreven en fanatiek en ik wil altijd alles perfect leren en overal goed in zijn, maar nu wil ik vooral het plezier vasthouden en genieten zonder druk.”

Jan Ottink krijgt krachttraining van Evita Talahatu
 

Jan Ottink komt terug bij de basis van golf

Evita is lid geworden bij de Utrechtse Golfclub Amelisweerd zodat zij naast de lessen van haar pro ook zoveel mogelijk zelf kan oefenen. Ze golft graag met Jan Ottink, een amateurgolfer met WHS-handicap -3,2 die uitkomt voor het eerste herenteam van Golfclub De Pan. Waar Evita in 2020 is gegrepen door golf, is Jan op zijn beurt in hetzelfde jaar opnieuw begonnen met krachttraining. Hij trainde al bij Emiel van Zeventer, maar gaat nu ook drie keer per week naar de studio van Evita, waar zijn golfvriendin Romy Meekers ook al een tijdje trainde. “Ik golf ruim achttien jaar en ik merkte dat ik geen extra lengte meer kon creëren. Toen ik Bryson DeChambeau zag spelen en het nieuws naar buiten kwam dat hij steeds verder is gaan slaan mede door zijn inspanningen in het krachthonk, realiseerde ik mij dat dat bij mij misschien ook wel zou kunnen werken.” Op de vraag of DeChambeau hem dan heeft geïnspireerd, antwoordt hij na enige twijfel: “Ja, dat kun je wel zo opschrijven. Het is een eyeopener voor me geweest.”

Nadenken

Het trainen bij Emiel en Evita geeft hem houvast in het juist uitvoeren van de oefeningen, plezier in het trainen en inzicht in wat goed is voor zijn lichaam en wat niet. Als hij met Evita golft, komt hij zo nu en dan terug bij de basis. “Wat voor mij automatische handelingen zijn, zijn volledig nieuwe handelingen voor Evita. De kleine dingen zoals een bunker aanharken en mijn preshotroutine zitten er zo ingebakken. Voor haar is alles nieuw waardoor ik ook af en toe ineens moet nadenken hoe ik ga staan.”

Laat de ellende los

Als Jan samen met Evita een ronde speelt, geeft hij haar geen tips. “Als je net bent begonnen, wil je niet te veel informatie krijgen. Golfen is gewoon doen en alleen luisteren naar je pro, anders word je gek!” Het meest uitdagende op een golfbaan is de ‘ellende’ die is aangelegd als moeilijkheidsgraad. “Zo stonden we op Spandersbosch op de tee met de vlag op zeventig meter en daartussen heide. Evita riep ‘Oh jee, hoe kom ik over die heide heen?’ terwijl zij daarvoor met gemak zeventig meter over de fairway sloeg. Daar herinnerde ik haar aan en ze slaat vervolgens de bal ‘easy’ op drie meter van de vlag.” Kortom, het advies van Jan: “Laat de ellende los – die is er al genoeg in de wereld – en vertrouw op je slag.”
Romy Meekers krijgt krachttraining van Evita Talahatu

Romy geniet van het enthousiasme van beginner Evita

Voor Romy Meekers – de kersverse professional van Golf Team Holland – is krachttraining altijd een grote hobby geweest. “En dat maakt het een stuk makkelijker. Ik vind het oprecht leuk om te doen, in tegenstelling tot sommige andere golfers.” Romy wordt begeleid door Evita. Ze ‘vonden’ elkaar dankzij hun gezamenlijke sponsor in gezonde energierepen. “Met Evita heb ik leren doseren, ik train zwaar met weinig herhalingen óf licht met veel herhalingen. Zo hou ik de controle over mijn lichaam. De golfswing is toch een asymmetrische beweging die veel impact heeft op je ruggenwervel. Ik train nu explosief voor stabiliteit in mijn onderlichaam en benen, dat komt straks bij de start van het seizoen de snelheid in mijn swing ten goede.”

In Europa beginnen

Romy gaat zo nu en dan mee met Jan en Evita om te trainen bij Amelisweerd, de golfclub waar zij ooit begon en Jan heeft ontmoet. “Het is leuk om Evita zo enthousiast en leergierig te zien. Ik speel niet vaak met beginnende golfers, maar dit vind ik wel heel leuk.” Ze wil dit jaar in haar eerste seizoen als professional op de LET Access Series een ticket proberen te bemachtigen voor de Ladies European Tour in 2022. “Uiteindelijk wil ik naar Amerika, Anne van Dam achterna, maar ik begin lekker in Europa.”

Niet één perfecte swing

Met de lengte van Romy is het niet realistisch om te streven naar eenzelfde swing als Anne van Dam. “Nee, Anne is een paar koppen groter. Haar swing bewonder ik, maar het is niet mijn voorbeeld. Ik leer veel van het kijken naar de swings van verschillende mannelijke en vrouwelijke spelers. Die bevestigen dat er niet één perfecte swing is, maar dat je zelf een voor jou perfecte swing creëert.”