Beeld: KLCK
In vogelvlucht

Golf & Country Club de Herkenbosche: 'Je oren suizen in de stilte van het bos'

Beeld: KLCK
De groene Golf & Country Club de Herkenbosche is in 1992 aangelegd als bosbaan met het idee volledige ruimte te geven aan de hier thuishorende biotopen. De golfer met een groen hart en liefde voor rust en natuur voelt zich bij de Herkenbosche als een vis in het water.

De golfbaan met een oppervlakte van 63,5 hectare kenmerkt zich door relatief hoge landduinen en gevarieerde bosranden, heide en gemengd bos waar een grote verscheidenheid aan planten en dieren leeft. Anne-Marie Leufkens-Stassen, directeur-grootaandeelhouder van de baan, geniet elke dag. Ze ziet de golfbaan als haar oplaadstation: "Golf haalt de snelheid uit het drukke leven. Je zet twee stappen terug en drie vooruit. Je krijgt de (mentale) ruimte om je eigen oren te horen suizen in de stilte van het bos. De oranje gloed van de schemering schijnt op de neusjes van de reeën en je voelt je helemaal tot rust komen."

De Herkenbosche ligt in de gemeente Roerdalen en zoekt samenwerking met lokale bedrijven en instanties die innoverende oplossingen bieden voor vraagstukken van de club. Zo wordt bekeken of de fairways besproeid kunnen worden met gezuiverd afvoerwater vanuit de lokale industrie. Ook werkt de club samen met studenten en maatschappelijke werkplaatsen voor het timmeren van vogelhuisjes voor spreeuwen en mezen. Deze vogels bieden een duurzame oplossing en voorkomen het gebruik van pesticiden.

Glooiende natuur

De Herkenbosche is GEO-gecertificeerd. Manager Maurice Hermans vertelt vol trots over dit proces: "Voordat de Committed to Green-certificeringen (voorloper GEO) begonnen waren, stonden wij al klaar." Het is daarom ook niet verrassend dat ze als vierde baan in Nederland en als eerste baan in Limburg gecertificeerd zijn. De baan heeft een authentiek karakter met een scherp oog voor de toekomst. De oorspronkelijke aanleg van het bos voor mijnhout heeft ertoe geleid dat de meerderheid van de bomen netjes naast elkaar staan en allemaal ongeveer even oud zijn. Om de variatie te vergroten en meer structuur in het bos te krijgen wordt loofhout aangeplant, onder andere zomereik en beuk.
Voordat de Committed to Green-certificeringen begonnen waren, stonden wij al klaar
De glooiende natuur in combinatie met het bourgondische gevoel van het zuiden zorgen voor een buitenlands tintje. Opvallend is de geleidelijke verandering van naaldbos naar gemengd bos. Deze zachte overgang is de basis voor een hoge biodiversiteit langs de bosranden.

Baanoverzicht

Baanoverzicht De Herkenbosche

Toegang tot de natuur

Bewust omgaan met de natuur én de impact die een golfbaan heeft op haar omgeving staan met stip bovenaan bij de Herkenbosche. Anne-Marie Leufkens-Stassen: "We moeten de spelregels van de golfer blijven respecteren binnen de wetten van de natuur. Golfen maakt de natuur toegankelijk. Door de authentieke beplanting zoveel mogelijk te behouden, volgen we de natuur in de ruimte die het ons geeft."
We moeten de spelregels van de golfer blijven respecteren binnen de wetten van de natuur

Ook Carin Pex, assistent-hoofdgreenkeeper, maakt zich sterk voor authentieke flora en fauna uit de omgeving. Dood hout laat de club liggen zodat er natuurlijke insectenhotels ontstaan. Ook oude en dode bomen, mits deze geen gevaar vormen, blijven zoveel mogelijk staan. Dit biedt kansen voor unieke natuurlijke fenomenen. Zo is een oude eik op de golfbaan getransformeerd in een paleis voor wespen en andere insecten. "De boom zit stikvol met kleine gaatjes. Op een gegeven moment kwam er zo’n zoete geur vanaf dat die niet te missen was."

Gezelschap

De kleine vennen en bredere heideranden kennen een hoge biodiversiteit. Er zijn hier minstens tien soorten amfibieën en reptielen waargenomen. Eekhoorns verstoppen zich graag in de bosranden en de konijnen en reeën aan de buitenranden. Deze dieren brengen niet alleen gezelschap met zich mee tijdens het golfen. Paul van Kan, ecologisch adviseur vanaf de aanleg, ziet een extra voordeel: "Deze dieren vervullen ook een bepaalde functie op de baan. Ze verspreiden zaden en reguleren de insectenpopulaties."

De groene omgeving is een verrijking voor de sport. De Herkenbosche is een geslaagd voorbeeld van hoe de oorspronkelijke natuur en de mens samenkomen in een harmonisch spel. Iets waarvan het groene hart van een golfer harder gaat kloppen.