Golfen met sterren

De langste putt van je leven, zilte lucht en culinaire verwennerij in Zeeland

Een golfer staat gelijk aan een levensgenieter, dus die borrelkaart en holes van je thuisclub kun je dromen. GOLF.nl-redacteur Françoise Schukking neemt daarom de proef op de som – letterlijk. Ze bezoekt gastronomische restaurants in combinatie met 18 holes op de mooiste banen in Nederland en doet verslag van haar smakelijke én sportieve ervaringen. Dit keer bezoekt zij Golfclub Grevelingenhout en Boutiquehotel Mondragon in Zeeland.
De zilte lucht van Zeeland stroomt door de geopende ramen van de auto. Het is weer tijd voor een golf-, wijn- en spijstrip. Deze editie start met eerst een rondje golf, gevolgd door een overnachting. Specifieker: we zijn onderweg naar golfclub Grevelingenhout in Bruinisse, gelegen aan het zoutwater Grevelingenmeer.

Daar aangekomen ontmoeten we Marjoke en haar golfvriendin Anneke. De club draait voor het grootste deel op de inzet van veel vrijwilligers, waar Marjoke als bestuurslid Commerciële zaken er een van is. Gezamenlijk zullen we 18 holes spelen en alle ins- en outs van Grevelingenhout leren kennen. De club beschikt daarnaast nog over een par-3-baan van 9 holes, die we vandaag aan ons voorbij laten gaan.

Gigantische green

Na een vlugge lunch, heerlijke kroketten en een kipsalade op het terras - met uitzicht op de gigantische gezamenlijke green van hole 9 en 18 - slaan we af.

Grote green Grevelingenhout

De holes zijn veelal vlak en lang. Aangezien we koud de baan in gaan, is dat welkom. Ook de greens blijken relatief eenvoudig, snel en goed te lezen. Prettig, voor ons als nieuwelingen op deze baan. En een mooie kans om de langste putt van je leven te maken.

Waterhindernissen

De combinatie van deze fairways en greens maakt de baan toegankelijk voor elk niveau golfer. Ondanks de ietwat makkelijke greens is op Grevelingenhout wel een sterke golfmindset nodig. In de baan zijn namelijk vele waterhindernissen, die dikwijls horizontaal over de fairway stromen. Laat dat water nou net een magneet zijn voor mijn golfballen, gedurende het rondje doneer ik er een paar aan het riet. Een ballenhengel is geen overbodige luxe in de tas.

Is dat geen droom, je achtertuin direct aan een golfbaan?

Gelukkig is onze flight erg positief en opbeurend, zijn de fairways breed en staat het zonnetje op ons gelaat. Aan weerszijden van de buitenste ring van holes liggen karakteristieke Zeeuwse huizen. Is dat geen droom, je achtertuin direct aan een golfbaan? Door de mooi aangeplante bloemenvelden en bomen voelt de baan aan als een oase te midden van een meer, een rustieke woonwijk en fruitboomgaarden.

Bloemenveld Grevelingenhout

Een flight achter ons komt met rasse scheden dichterbij. Niet omdat ze nou zo snel lopen en goed spelen, maar omdat ze zich voortbewegen met behulp van een Ezigolf Tourer, een soort elektrische scootmobiel waar jij en je golftas recht opstaan. Al met al voelt de op vrijwilligers draaiende golfclub Grevelingenhout, met 600 actief betrokken leden die elkaar en alle gasten vriendelijk begroeten, aan als een toegankelijke en verwelkomende club.

Tijd voor het diner

Verzadigd na de 18 holes maken we haast, het is tijd voor het diner en de overnachting. We rijden na een kwartier het hart van het historische Zierikzee binnen. Door de stad lopen grachten, aan weerszijden schattige bakstenen en monumentale panden. Ook hotel Mondragon bevindt zich in zo’n eeuwenoud, prachtig pand.

Restaurant Cristó

Met lichtelijk vermoeide lichamen slaken we een zucht van verlichting bij binnenkomst van het hotel. Hartelijk personeel, gedimd licht, een lonkende interne cocktailbar en het luxueuze restaurant Cristó treden we tegemoet. Yes, dit is de sfeer waar we zin in hebben.

Quiet luxury

Voor het diner kleden we ons om in onze kamer, die vorstelijk aanvoelt, in een modern jasje. Quiet luxury heeft Mondragon goed in de smiezen. We dalen de houten, met lopers beklede trappen af en starten met een aperitief in de hippe cocktailbar.

We voelen ons als in een klassiek restaurant in de jaren 60 in New York

Daarna worden we uitgenodigd in restaurant Cristó. De tafels zijn goedgevuld, men praat op zachte, gemoedelijke toon en door de subtiele sfeerverlichting en fluwelen, gecapitonneerde wanden voelen we ons als in een klassiek restaurant in de jaren 60, New York. Onze tafel heeft uitzicht op de open keuken, waardoor we de drukke chefs kunnen aanschouwen in het uitoefenen van hun vak.

Mooi gerecht Cristó

De bediening is alert en snel, we gaan op aanraden voor het viergangen chefsmenu met halve glazen (lesje van de vorige keer!) winepairing. Het eten heeft Franse maar soms ook Spaanse invloeden en een gastronomisch niveau. En dan niet alleen maar van die minuscule hapjes, toefjes en drupjes - de porties zijn precies goed, vullend en verfijnd.

Slaapmutsje

Na het diner wandelen we nog een rondje over de Oude Haven en besluiten de avond met een slaapmutsje bij café de Gekroonde Suikerbiet, een nabije eeuwenoude kroeg.

Hotelovernachting Mondragon

We slapen hemels in de bedden. Toch wel het belangrijkste onderdeel van een hotel, mijns inziens. Door de goede ervaring van gisteravond verheugen we ons bij het opstaan op het ontbijt. Versgebakken kleine pannenkoeken, vers fruit en natuurlijk een Zeeuwse bolus, geven de dag een vliegende start.

Na een tweede cappuccino is het tijd om te vertrekken, maar een weerzien staat voor mij vast. Een aanrader voor degene die houdt van toegankelijk golf, Zeeuwse natuur en culinaire verwennerij.

Wil je deze culinaire en sportieve ervaring zelf ook beleven? Kijk voor de mogelijkheden bij golfclub Grevelingenhout en Boutiquehotel Mondragon via Pin High Golftravel.

Lees meer over
Blog Culinair Banen