Als de golfbaan gesloten is vanwege sneeuwval, vorst of dooi, dan is dat natuurlijk niet om golfers te plagen. Integendeel. Gras is een kwetsbaar gewas. "En elke fase heeft ’s winters haar uitdagingen. Sneeuw, vorst of dooi, maar ook overschotten aan regen", zegt Koert Donkers, hoofdgreenkeeper bij Golfclub De Dommel in Sint-Michielsgestel. Na een aantal nachten vorst in de grond geeft hij telefonisch tekst en uitleg over zijn werk in deze winterse periode.
Wat zijn voor jou de belangrijkste criteria om de golfbaan te sluiten?
“Het duidelijkst is sneeuw. Ligt er sneeuw dan doen we de baan dicht. Vorst en dooi zijn wat lastiger te beoordelen, maar beide fases zijn niet ideaal om golfers te laten spelen. Iedere fase heeft haar eigen afweging en uitdaging: sneeuw, vorst, opdooi en dooi."
Wanneer het drassig wordt, zijn ook de wortels van het gras kwetsbaar en kunnen diepere lagen nog bevroren zijn
"Bij beginnende vorst gaat bij ons de golfbaan dicht. Dan zijn de uiteindes van het gras bevroren, dus kwetsbaar. Vaak zijn er dan al tijdelijke greens (in de volksmond wintergreens red.). Als de tijdelijke greens dan door en door bevroren zijn, dan mag er wat ons betreft gegolft worden. Als vervolgens de opdooi weer gaat inzetten, moeten we minstens zo voorzichtig zijn. Wanneer het drassig wordt, zijn ook de wortels van het gras kwetsbaar en kunnen diepere lagen nog bevroren zijn. Dan kan het smeltwater de grond niet in en vriest 's nachts vaak weer de bovenste grondlaag aan, et cetera.”
Wat voor schade is er zichtbaar na zo’n periode van vorst?
“Elke grassoort heeft een bepaald ‘groeipunt’. Als het gras onder dat groeipunt afbreekt, gaat het gras sowieso dood en duurt het herstel echt heel lang. Dan moet het oppervlak opnieuw worden ingezaaid. Als het gras niet doodgaat, kan het geel van kleur worden. Dat zie je al direct nadat de vorst er vanaf is en in het voorjaar is dat nog steeds te zien.”
Hoe communiceer je beslissingen over het sluiten of openen van de baan met golfers?
“We communiceren het altijd op onze website, die is actueel. Wat ik eerder zei, bij sneeuw is het gewoon heel duidelijk, dan hoeven we die dag ook niet opnieuw te beoordelen. Maar bij nachtvorst zetten we er vaak bij dat we bijvoorbeeld rond 10 uur een nieuwe meting doen. Dan ben je gewoon duidelijk naar de golfers en weten ze waar ze aan toe zijn. Duidelijk en actueel blijven is echt belangrijk om begrip te blijven krijgen van de golfers. En ik ben heel blij, want er wordt altijd begripvol gereageerd.”
Ik vind wel dat er ook geputt moet kunnen worden op tijdelijke greens
Hoe belangrijk zijn tijdelijke greens voor het behoud van de golfbaan?
“Voor het behoud van de baan en ‘ons gras’, want het is toch een beetje een kind dat je goed wil verzorgen, zijn tijdelijke greens onmisbaar. Veel golfers vinden het niet het echte golf, maar laten we vooropstellen dat een green lastiger te herstellen is dan een stuk gras in de fairway. En een green wil je de rest van het jaar natuurlijk zo goed mogelijk gebruiken. Er zit wel veel verschil in de kwaliteit van tijdelijke greens op de ene baan ten opzichte van de andere baan. Ik vind wel dat we daar ook kwaliteit moeten leveren en er ook geputt moet kunnen worden.”
Naast de vorst en sneeuw is ook een overschot aan regenwater steeds vaker een probleem, hoe gaan jullie daarmee om?
"Dat is inderdaad een grotere uitdaging dan de winterse periodes. Naast extreem natte periodes, zijn er ook extreem droge periodes. We zijn op Golfclub De Dommel druk bezig om de natuur op de golfbaan nog beter in balans te krijgen. Zo planten we heide rondom de bunkers en herstellen we de bunkers naar de originele staat. Ook maken we de bebossing vitaler. Alles om uiteindelijk het regenwater beter te kunnen managen. Never a dull moment."