Het kan niet vaak genoeg worden benadrukt dat golfbanen en golfclubs zich meer en meer bezighouden met natuurbehoud en biodiversiteit. De bekendste voorbeelden zijn bijenwallen of –kasten, nestkastjes voor vogels en grazende schapen die bijvoorbeeld de opmars ongewenste vegetatie tegengaan. Buiten dat worden ook op veel golfaccommodaties duurzame initiatieven genomen die tot vermindering van het gebruik van fossiele energiestoffen leiden.
Volgens de Nederlandse Golf Federatie maken alle golfbanen in Nederland wel in enige mate werk van biodiversiteits- en natuurontwikkeling: alleen al 60% van de oppervlakte van de Nederlandse golfbanen draagt daaraan bij. Verschil zit ‘m nog wel in mate van ambitie en serieuze aanpak.
Volgende project is de appeloogst
Mede door de in 2018 gelanceerde Nationale Bijenstrategie zetten ook golfbanen zich in om de massale bijensterfte te stoppen. The Mondial is er daar een van. Op de golfbaan in Houten/Nieuwegein staan acht bijenkasten, die omringd zijn door een bloemenhaag. “We hebben er maar een keer per jaar honing van”, aldus Hans Wognum van The Mondial. “Maar de veertig potten oogst waren wel binnen een week weg.”
Het volgende ‘project’ is de appeloogst. “We werden op het idee gebracht door een bezoeker van de baan. We hebben zo’n dertig stuks, vooral tussen hole 7 en 8 en nog een paar verdwaalde. Tot nu was het vooral voer voor vogels en eenden, maar we willen kijken of we er dit jaar ook eigen appelmoes en appelsap van kunnen maken.”